Ensimmäinen matka vauvan kanssa on tuoreena vanhempana hämmentävä. Vauvan kanssa lentäminen saattaa jännittää eniten, mutta ekan perhematkan onnistuminen on kiinni lukuisista muistakin asioista ja ennakkovalmistelu auttaa pitkälle. Kirjasimme vauva-aikana ylös itseämme eniten keltanokkavanhempina mietityttäneet matkustamisen kuumat perunat, ja vastasimme niihin vauva-ajan matkojen jälkeen viisastuneina.
Mitä hittoa, pitääkö näitä juttuja miettiä?
Tarvitsee. Stressata ei kuitenkaan kannata, ainakaan liiaksi, ettei se tartu vauvaan. Mieti vain niitä asioita, jotka olennaisia juuri sinun vauvasi ja suunnittelemasi matkan kannalta.
Olet nyt matkalla nyyttisi kanssa ensi kertaa. Olet valmis lähtemään toistekin, jos onnistut. Nyt opit, mitä jatkossa tarvitset ja pidät järkevänä, jotta matkustus sujuisi jatkossa. Ole armollinen itsellesi vanhempana. Jotkut asiat sujuvat, toiset vaativat pidempää pinnaa ja säätöä. Tämä ei ole kuitenkaan maailmanloppu, vaan yksi haasteista muiden joukossa – yksi palkitsevimmista muuten.
Lähdimme vauvan kanssa heti matkaan, kun se oli perheen isän töiden ja sektiosta toipuvan äidin terveyden kannalta mahdollista.
Koska vastasyntyneen kanssa voi lähteä reissuun ja minne?
Jos olisimme kuunnelleet vain neuvolaa, olisimme kykkineet vauvan kolme ekaa kuukautta pelkästään kotosalla ja vasta lapsen täyttäessä vuoden alkaneet varovaisesti katsoa jotain kivaa seuramatkaa lähelle lämpimään, etsisimme pelkästään hotelleja, jossa on helvetillisen iso vesipuisto, ja verhoaisimme lapsemme uv-pukuhaarniskaan jo Helsinki-Vantaalla.
Jos olisimme lukeneet laput silmillä pelkästään arvosteluja tai keskustelupalstoja, olisimme saattaneet vaipua tuoreiden vanhempien joukkopaniikkiin maailman suuruudesta, hulluudesta ja vaarallisuudesta.
Me emme usko kuitenkaan, että vesipuistojen täyttämät Kanarian reissut ovat ainoa tapa matkustaa lapsen kanssa. (Emme toki myöskään usko, ettemme Kanarialle tai vesipuistoon koskaan menisi.)
Lapsen kanssa voi, ja meidän mielestämme pitääkin, matkustaa. Matkustamisen tavan valitsevat vanhemmat omien mieltymystensä mukaan ja lapsen tarpeet huomioiden. Joskus se on haasteellista, suurimmaksi osin ei. Moni uskomus lapsen kanssa matkustelun vaikeudesta on jämähtänyt stereotypioiden ja keskustelupalstojen kohkauksen väliin.
On olemassa erityisryhmiä, joille matkustelu on haastavampaa ja rajoittuneempaa. Tämä erityisryhmä eivät ole kuitenkaan joka ikinen lapsi ja lapsiperhe yleisesti, useimmiten ei myöskään sinun perheesi. Kaikilla vauvaperheillä on haasteita arjen kanssa. Osa haasteista pysyy myös lomalla, osa niistä jopa häviää.
Me lähdimme vauvan kanssa heti matkaan, kun se oli perheen isän töiden ja sektiosta toipuvan äidin terveyden kannalta mahdollista. Tämä tapahtui vähän alle 2 kuukautta vauvan syntymästä. Matkan kannalta oli tärkeää, että myös me olimme ehtineet jo sopeutua tuoreen vanhemmuuden tuomaan alkushokkiin ja kehitelleet muutamia juuri meille sopivia perusrutiineja ja -työnjakoa arjessa.
Lapsen kanssa voi, ja meidän mielestämme pitääkin, matkustaa.
Mistä tietoa vauvan kanssa reissaamisesta?
Jotta maailmasta ja sen mahdollisuuksista saisi myös kotisohvalta käsin kattavan kuvan, kannattaa opiskella lapsen kanssa matkustamisen saloja jo kotona. Blogien lisäksi suosittelemme lukemaan kohdevinkkejä Tripadvisorista ja kuvagooglaamaan kohteita. Joskus on hyvä katsoa esimerkiksi Googlen karttasovelluksen streetviewlla, onko majapaikan edessä syväkoloinen mukulakivikatu. Toisinaan haluaa tsekata, kuinka vilkkaan ympäristön viereen on oikein matkustamassa.
Myös kohteessa komennuksella olevien keskustelupalstoilta löytyy usein tärkeää tietoa lapsen kanssa pärjäämiseen tai yksinkertaisia vinkkejä, mistä löytyy esimerkiksi vaippoja ja korviketta, mistä paras soseruoka ja miten paikallisesta vedestä saa mahdollisimman puhdasta vauvan käyttöön.
Komennuksella olleiden neuvot pelastivat meidät esimerkiksi Taiwanissa, kun emme meinanneet löytää millään paikkaa, josta ostaa vaippoja ja ruokaa, eikä yhteistä kieltä asian selvittämiseksi löytynyt.
Moni uskomus lapsen kanssa matkustelun vaikeudesta on jämähtänyt stereotypioiden ja keskustelupalstojen kohkauksen väliin.
Sata laukkua vai kaksi?
Varaudu omistamaan entisestä laukkutilasta vähintään puolet lapsen tavaroille. Itse pärjää usein tavallista vähemmälläkin.
Aiemmin matkustimme pitkät reissut kahdella ruumaan menevällä rinkalla. Sama jatkuu yhä, mutta tavarajako on pistetty uusiksi. Meidän rinkoista toinen on nykyään kokonaan tytön tavaroille, toinen jaetusti vanhemmille. Ei optimaalisin ratkaisu, muttei maailmanloppukaan. Tavaran määrän olemme pyrkineet pitämään samana kuin aikaisemmilla reissuilla ilman lasta, jotta jää käsiä säätää ja kantaa. Me emme ole reissussa aina ihan tyylikkäimmin puettuja, mutta eipä sellainen ole usein päällimmäinen ajatus vauvan vanhempana muutoinkaan.
Mitä oikein kannattaa tai pitää pakata mukaan?
Pakkaamisen avuksi julkaisimme aiemmin oman listan alle 1-vuotiaan kanssa matkustamiselle (Ultimate pakkauslista: Mitä matkalle mukaan alle 1 vuotiaan kanssa). Samaa listaa kevyesti modaten olemme pärjänneet niin kotimaan viikonloppureissut kuin lyhyemmät tai pidemmät ulkomaan kiertueet. Mitään turhaa ei kannata kantaa, eikä mitään tuikitarpeellista jättää pois, jotta matkanne pikkutyypin kanssa sujuisi mahdollisimman luontevasti.
Otatko vaipat kotoa?
Lapsella pitää tietenkin olla vaipat. Niin kevyitä ja pehmoisia kuin ovatkin, vaipat vievät tajuttoman suuren tilan, jos niitä alkaa roudata kaikille reissuille. Niinpä kaikille 3-5 päivää pidemmille reissuille suosittelemme miettimään vaippojen ostamista paikan päältä. Jos pakkauksesta jää yli, voi niitä ripotella pehmikkeeksi laukkuun ja kantaa kotiin asti. Thaimaassa jouduimme jättämään yhden arviointivirheen vuoksi ostetun ison paketin hotellille. Henkilökunta lupasi toimittaa paketin juuri vauvan saaneelle sukulaisperheelleen.
On helppo tarkistaa netistä, millaisia kauppoja matkakohteessa on ja mikä on niiden valikoima. Useimmiten vaippoja löytyy, ja vaikkei sitä tutuinta merkkiä, niin lähes yhtä hyviä.
Koska elintarvikekaupat ja -ketjut eivät useimmiten kerro valikoimaansa netissä, turvaudu kuvahakuihin. Etsi siis netistä majapaikan tai matkareitin läheltä kauppa, jota haluat tutkiskella ja tsekkaa, millaisia kuvia siihen on tägätty. (Jotkut tosiaan kuvaavat kunkin kaupan tarjontaa tai hyllyjä ja laittavat kuvansa Googleen kauppaan tägättynä. Hullun touhua, mutta kiitos heille). Keskustelupalstat auttavat erilaisia vauvatarvikkeita myyvien kauppojen etsinnässä kohteesta.
Aiemmin matkustimme kahdella rinkalla. Sama jatkuu yhä, mutta tavarajako on pistetty uusiksi.
Entäs maito? Entäs korvike?
Jos imetät ja se onnistuu hyvin, hienoa. Muistathan kuitenkin, että matkastressi sekä matkan myötä vaihteleva unirytmi/aikaero, ruokailu, juominen ja liikkuminen saattavat ehdyttää maidon nousemista. Kaikkien ulkomaille lähtevien onkin hyvä tarkistaa myös kohteen korvikevalikoima samalla, kun skauttaa kauppojen vaippatarjontaa.
Parin päivän lähireissulle voi ottaa korviketta ja vaippoja mukaan toki kotoa. Jaksatko kuitenkaan roudata viikon vaippoja ja maitoja mukanasi? Tuskin, eikä yleensä edes kannata. Kumpaakin saa loistavasti kaikkialta länsimaista, ja toki muualtakin, kunhan on muistanut ennakkotsekata, mistä niitä saa.
Korviketta saa kaikkialta: nestemäisenäkin joistain maista, jauheena kaikkialta. Irlannissa huomasimme nestemäisen korvikkeen olevan kummallisen harmaata. Maussa ei ilmeisesti ollut mitään vikaa, sillä hyvin upposi juojalle.
Korvikejauhe voi suomalaisesta aluksi tuntua vieraalta, mutta sille suuri suositus. Jauheesta tehtävä korvike on helppo käyttää sekä annostella reissussa – ja se pysyy tuoreena matkassa, vaikka taivaalta paistaisi kihelmöivää kuumuutta. Huomaathan, että vettä ei välttämättä tarvitse lämmittää erikseen kuumuudessa. Ollessamme Andaluciassa lämpötila pysytteli 39 asteessa ja kuljettamamme vesi oli aina oikean lämpöistä beben käyttöön.
On hyvä tarkistaa myös kohteen korvikevalikoima samalla, kun skauttaa kauppojen vaippatarjontaa.
Tutti ja tuttipullo?
Yksi tärkeimmistä matkustamista ja liikkumista auttaneista neuvoista on ollut ystäväni kehotus totuttaa lapsi jo syntymästään alkaen tuttiin ja tuttipulloon.
Tutti laitettiin suuhun jo synnytyslaitoksella muutaman päivän ikäisenä. Ja ei, ei se ole helppoa aina tuttiin uutta tulokasta totuttaa, mutta myöhemmin tuo pienen esineen käyttö on äärimmäisen palkitsevaa.
Tutin avulla lapsen rauhoittaminen ja nukuttaminen vastasyntyneenä on auttanut kaikkialla, matkustaessakin. Samoin tuttipullon avulla olemme säästyneet monelta turhalta säädöltä ja nestevajestressiltä keskellä kuuminta tropiikkia.
Tuttipullon käyttäminen on ensisijaista niissä kohteissa, jossa lapsi tarvitsee lisänesteytystä. Vaikka mekin opetimme tyttäremme alusta alkaen juomaan maitoa tuttipullosta, niin lisäveden antaminen onkin ollut vaikeampaa. Sitä kun ei meillä koskaan juuri tykätty pullosta imeä. Thaimaan reissulla annettiinkin tytölle kookosvettä. Makea vesi upposi paremmin ja antoi lisäenergiaa pienessä nestevajeessa.
Tuttipulloja meillä oli vastasyntyneen kanssa reisstaessa mukana yhteensä viisi, joita olemme pesseet iltaisin keitetyllä vedellä. Lapsen kasvaessa luovuimme ylitsepursuavasta hygieniasta, pidimme mukana vain 1-2 pulloa, jotka huuhtelimme matkassa kulkeneella pullovedellä. Tuttu pullo on lapselle tärkeä. Kahden pullon taktiikalla pelastaudut siltä, jos toinen vaikka tippuu lattialle ja menee rikki.
Pillillä juomista kokeilimme vasta reilun vuoden ikäisenä ja se sujui heti kuin vanhalta tekijältä. Fiksu olisi testannut sitä jo aiemmin.
Tutin avulla lapsen rauhoittaminen ja nukuttaminen vastasyntyneenä on auttanut kaikkialla, matkustaessakin.
Mikä ihmeen korvikekikka?
Korvikkeen lappaaminen aiemmin avatusta jauhepussista voi reissuolosuhteissa olla turhauttavaa ja sotkuista. Tietyissä paikoissa maitojauhe kerää myös uskomattoman nopeasti kosteutta ja kökkööntyy. Avattuun pussiin änkevät mielellään muurahaiset ja muut ötökät, jos sitä ei ole suljettu tiiviisti.
Näihin reissuhaasteisiin löytyy korvikkeen kanssa kikkakolmonen, joka on kulkenut matkassamme koko ensimmäisen vuoden. Ota mukaan:
- 2 pussin sulkijaa
- minikokoisia Minigrip-pusseja (ainakin 50 haavereiden varalta)
- tyhjä suomalainen vesipullo (tarpeeksi kova ja pitää veden sisällään, osta vaikka kentältä). Monissa maissa vesipullot ovat niin höttöä kamaa, etteivät ole luotettavia jatkuvaan täyttämiseen ja roudaamiseen, siksi ollaan kuljetettu pidemmillä reissuilla kotimaasta ostettua pulloa mukana ja täytetty sitä majapaikassa säilytetyistä suuremmista juomavesipulloista aamuisin.
Mitä näillä tarvikkeilla sitten teet? Pussinsulkijalla saat avatun korvikepussin suljettua uudelleen tiiviisti. Kaksi niitä on pelkästään siksi, että aina nämä pienet yksityiskohdat tuppaavat hukkua reissussa, kun kuljet pienen lapsen vanhempana peruskoomassa.
Minigrip-pusseihin voit annostella korvikejauheen annokset valmiiksi päivän tarpeita varten. Niitä voi myös kivasti uudelleenkäyttää. Nälän yllättäessä annospussi tuttipulloon kannetun puhtaan juomaveden kera. Voilà, olet valmis!
Muistathan ottaa mukaan myös korvikkeen oman annoslusikan (mieluiten jälleen kaksi), jos aiot roudata tutun korvikkeen kotoa asti. Tämä jää matkasta, jos se ei lue listassa. Kokeiltu on sitäkin kommellusta.
Liikkuminen?
Rattaat, rintareput ja muu matkassa liikkumisen apuna tarvittavia tilpehöörejä käsitellään erillisessä postauksessa Liikkuminen vauvan kanssa matkalla.
Matkustamisen rytmi?
Vauvan kanssa pitää miettiä, millä liikutaan ja millaisella rytmillä. Ylimääräisiin taukoihin kannattaa varautua jo ennalta.
Meillä tämä on tarkoittanut kävelyn, autolla ajon, kahvihetkien, ravintolaan pysähtymisen ja kaupassakäynnin ajoitusta. Ei mitenkään tarkalla kellolla, mutta rennon joustavasti matkan varrella lapsen mukaan.
Mikäpä on ihanampaa kuin ottaa matkassa breikkejä enemmän kuin tavallisesti, eikä niitä silti ole tuntunut olevan liikaa. Taipeissakin tallattiin katuja vesikelloille asti, vaikka pidettiin omasta mielestämme mukavasti pikkubreikkejä. Olemme nimittäin tottuneet puolivahingossa kuluttamaan kengänpohjia reissukohteissa kilometrikaupalla ilman taukoja, mutta nyt niitä yhtäkkiä taukoja pitää ottaa luonnostaan. Brilliant!
Reissuvauhtia suunniteltaessa kannattaa lisäksi muistaa, että lapsen kanssa kaikki kestää vähintään kaksi kertaa pidempään. Ihanan rentouttavaa relata itsekin välillä lomasuorittamisesta. Jokainen stoppi on mahdollisuus tarkkailla uutta ympäristöä ja sen ihmisiä.
Lapsen kanssa kaikki kestää vähintään kaksi kertaa pidempään. Ihanan rentouttavaa relata itsekin välillä lomasuorittamisesta.
Sopiiko road trip vastasyntyneelle?
Itse lähdimme ensimmäisellä reissullamme vastasyntyneen kanssa tutustumaan Dubliniin matkavaunuilla sekä kiertämään muuta Irlantia autoillen. Auto oli meille näppärä vaihtoehto, sillä vauva nukkui pitkiä settejä päivisin kyydissä. (Tämä ei leikki-ikäisen kanssa olisi välttämättä ollenkaan yhtä leppoisaa, kun pitkään istuminen alkaa kyllästyttää ihan eri tavalla.)
Vastasyntyneen kanssa ehdimme mukavasti ihailla ja kuvata ympärillä vilistäviä upeita maisemia. Toki pyrimme pitämään taukoja lapsen ehdoilla, eli lounaat ja kahvit nautittiin pikkukylissä, jolloin pääsimme yhdessä jaloittelemaan.
Auto oli ihan paras vaihtoehto pikkunaatin kanssa kuleksimiseen: Imetyshetket hoituivat auton taka- tai etupenkillä nälän mukaan, ja reitti oli täynnä ihastuttavia rantakyliä, jonne havittelimme kumminkin poikkeavamme. Emmekä pistäneet pahaksi pysähtyä ihailemaan jyhkeää kalliomaisemaakaan hetkeksi ja nostamaan samalla pikkutyyppiä syliin, jotta lapsi sai vähän lepuuttaa selkäänsä turvaistuimesta. Maisemista hän ei tietenkään muista mitään. Olihan hän sentään silloin vasta pari kuukautta vanha.
Maisemista hän ei tietenkään muista mitään. Olihan hän sentään silloin vasta pari kuukautta vanha.
Meillä oli lähes joka päivä eri yöpaikka, joten ajettua tuli paljon, ja lapsi istui joka päivä autossa useamman tunnin. Jotta automatkailu ei olisi rasittanut lasta liikaa, tutut rutiinit astuivat kuvaan: tauot pidettiin säännöllisesti, iltarauhoittumista varten unipesä ja unipussi olivat mukana – ja tsekkasimme, että majapaikoista löytyi joku ruokapaikka lähettyviltä tai alakerrasta, jos iltainen ärrimörri yllättäisi. Yllätti tasan kerran – ja silloinkin ravintolan omistajalla oli 4 omaa lasta, joten myös ymmärrystä meidän erityistarpeillemme tuoreina vanhempina löytyi juuri sopivasti.
Kun tyttö täytti 5 kuukautta lähdimme jo konkareina (hah:D) kiertämään kolmeksi viikoksi autolla Andaluciaa ja Algarvea. Nyt ei enää nukuttukaan ihan koko ajoaikaa, mutta kuitenkin tarpeeksi, jotta välimatkat sujuivat leppoisasti.
Erityiskiitos kätevälle autopeilille, joka antaa mahdollisuuden molempien vanhempien istua etupenkillä ja kommunikoida takapenkillä istuvan lapsen kanssa. Autopeiliin on hyvä opettaa lapsi vauva pienestä asti, mikäli aikuiset haluavat nauttia myös toistensa seurasta etupenkillä seuraavat vuodet.
Auto oli ihan paras vaihtoehto pikkunaatin kanssa kuleksimiseen
Puhtaudesta vastasyntyneen kanssa on usein helppo pitää huolta, koska pikkuinen liikkuu vielä vähän eikä lähmi käsillään jokaista kulmaa.
Puhtaus?
Ensimmäisenä olemme vastasyntyneen kanssa etsineet reissussa kaupan ja ostaneet Fairya (tuttipullojen ja rintapumpun yms. pesemiseksi), kosteuspyyhkeitä ja pyykinpesuainetta.
Tyttäremme pulauttelun takia yökkärit ja harsot menivät usein likaisiksi, eikä pukluyökkärit muovipussissa ole kiva matkustaa. Pesuaineet voi toki tuoda pienemmissä purkeissa kotoakin, mutta koska emme ole aina tienneet millaisia määriä nyrkkipyykillä ja tiskillä kökimme, kevensimme välillä rinkkaa jättämällä pesuaineostokset kohteeseen ja vierailemalla ensimmäisenä iltana lähikaupassa tarvikevarastojamme täydentämässä.
Muistathan, että automarketit ovat useimmiten keskikaupungin pikkukauppoja huomattavasti halvempia, jos olet matkallasi menossa sellaisen ohi.
Suurimassa osassa keskitasoisia hotelleja ja aamiaismajoituksia on nykyään huoneessa vedenkeitin tai sellainen saatavilla erillisestä pyynnöstä. Myös pullovettä saa kaikkialta.
Puhtaudesta vastasyntyneen kanssa on usein helppo pitää huolta, koska pikkuinen liikkuu vielä vähän eikä lähmi käsillään jokaista kulmaa. Itse kannattaa desinfioida käsiään hieman tavallista ahkerammin, kun käsittelet lasta. Ja jokainen pöpö ei ole lapselle pahaksi, joten ylihysteeristä pesemistä tuskin kannattaakaan harrastaa.
Helle?
Megakuumaan kohteeseen matkustaminen on oma lukunsa sinällään, jos et ole ehtinyt vauvasi kanssa vielä elää yhtää hellekautta. Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta erillisen postauksen Helteessä vaippaikäisen kanssa, josta saa vinkkejä helteessä selviytymiseen uusissa kuumissa olosuhteissa.
Totebägit ja minigripit?
Yksi haastavimmista jutuista ensi kertaa lapsen tai lasten kanssa matkustavana oli tavaroiden pysyminen kasassa. Laukkuja kannattaa koko ajan laskea, ettei lentokoneen hattuhyllylle jää yhtään pussukkaa ja muistaa ottaa kaikki kassit kentän liukuhihnalta.
Yhden valtavan hoitolaukun tonkiminen tekisi meidät hulluksi, sillä toisia juttuja tarvitset koko ajan, toisia välillä ja joitain et ollenkaan. Jaottelimmekin lapsen tavarat erilaisiin totebägeihin. Kun tarvittiin hygienisyyttä, tai helppoutta pikkutavaroiden löytymiseen, käytimme Minigrippejä tavaroiden erottelemiseen.
Oma aika lomalla?
Kaikki eivät matkusta lähisukulaistensa kanssa, jotka kaitsevat vanhempien hurvitellessa ”vapaalla” hetken vauvaa ja joskus on kiva juoda lasi viiniä kahdestaan omalla terassilla. Itkuhälytin on tähän maailman paras keksintö, vaikka et kulkisi parveketta pidemmälle.
Hyvässä itkuhällärissä on video-ominaisuus ja mahdollisimman pitkä kantavuus. Muistathan, että paksut seinät vähentävät kantavuutta.
Meillä on käytössä Motorolan itkuhälytin, jonka avulla olemme pärjänneet niin mökkireissut kuin ulkomaan turneet. Tämä on jostain syystä tavara, joka joka kerta meinaa unohtua matkasta. Moni on kuitenkin kehunut pärjänneensä myös puhelimeen ladattavilla itkuhälytinsovelluksilla, joten sellaiseen mekin varmasti turvautuisimme, jos vahingossa oma hälläri jäisi kotiin.
Yksi haastavimmista jutuista ensi kertaa lapsen tai lasten kanssa matkustavana oli tavaroiden pysyminen kasassa
Entäs se lento?
Vauvan kanssa lentäminen on paljon helpompaa kuin luulisi. Haasteelliseksi tai ainakin vanhemmalle työläämmäksi lentäminen muuttuu vasta silloin, kun lapsi alkaa liikkua. Oikeasti.
Mutta välillä vauvat huutavat, itkevät, potkivat, mönkivät ja elehtivät levottomasti. Olet nyt tuore vanhempi. Tämä on arkeasi. Kestät sen, koska lento kestää lomasta vain murto-osan ja perillä kaikki on taas helpompaa.
Tsemppaamme lähtemään lennolle avoimin mielin. Mitä luultavammin kaikki sujuu loistavasti.
Lue myös: Huomioi nämä 6 asiaa, kun matkustat lapsen kanssa
[/two_third]
[one_third_last]
Reissut ekana vauvavuotena
Kun vauva oli…
alle 2 kk Irlanti (Road Trip)
2,5 kk Viro
3,5 kk Ruotsi
4 kk Espanja, Gibraltar, Portugali (Road trip)
9 kk Taiwan, Thaimaa (kiertomatka)
11 kk Curaçao
Parhaat tärpit vauvamatkusteluun!
- Totebägejä ja Minigrippejä mukaan. Ihan oikeasti menee hermo, jos joudut kaivamaan hoitolaukusta kaiken yksitellen esille lentokoneessa, bussissa, ravintolassa – ja puolet tavaroista tippuu lattialle. Pikkupussit ovat avuksi monessa tilanteessa. Minigripit toimivat parhaiten, kun tarvitaan hygieniaa tavaroille.
- Osta pesuaineet ja kosteuspyyhkeet paikan päältä, jos matka on viikkoa pidempi. Niitä saa kaikkialta.
- Opettele korvikkeen käyttö jo kotona. Testaa myös kuivakorviketta, eli jauhekorviketta. On ihan sikahelppo tapa pitää aina tuoretta maitoa matkassa, jos tietenkin muistat pitää matkassa myös puhtaan veden. (Omaksi juomapulloksi sitten eri pullo :D)
- Verho turvakaukaloon ja turvaistuimeen, jotta uneen vaipunut lapsi oikeasti nukkuu, kun nukahtanut. Ja nipsut, jotka pitävät suojan paikallaan tietty)
- Muista laskea kasseja – niin helposti jää joku matkasta ja reissussa uuden hoitolaukun sisällön kokoaminen on aina haasteellisempaa matkakohteessa, sillä joka ikinen pikkutarvike on yleensä ostettavissa eri kaupasta.
- Opi nauramaan haasteille ja kommelluksille. Nyt on ihan luonnollista, että matkustat oksennusta tukassasi ja miljoona pikkukassia olalla pää punaisena lasta hyssytellen – parhaassa tapauksessa yksikään pelkosi lapsen kanssa matkustamisesta ei edes toteudu.
- Nauti, olette ensimmäisellä yhteisellä matkalla – ja tämä on vasta alkua, jos hyvin käy. Kasvaessa lapsi pääsee koko ajan enemmän sisälle juttuihin. Matkaan on aina helpompi lähteä seuraavalla kertaa, kun hän – ja etenkin sinä olette tulleet sujuiksi uudesta kokemuksesta eli yhdessä matkustamisesta.
[/one_third_last]
10 Comments
Enhän minä tällä hetkellä noita vinkkejä kaipaa, mutta kun kuvassa oli niin söpö vauva niin pakko lukea. Omasta kokemuksesta lähes kolmenkymmenen vuoden takaa muistan, että vauvat todellakin nukkuvat hyvin autossa (lapsi oli 2kk ensimmäisellä road tripillä) Muistan myös, että vähän vanhempi lapsi ei pitkistä automatkoista välitä, vaan ne voivat olla pelkkää tuskaa, mutta lapsethan ovat yksilöitä. Sama juttu lentokoneessa, aina ei lapsi suostu nukkumaan koko matkaa, se ei valitettavasti silloin ole vaan vanhempien ongelma vaan myös muiden kanssamatkustajien.
Muistan myös, että imetys oli joskus haasteellista julkisilla paikoilla kun lapsi ei sitä tuttipulloa koskaan suostunut käyttämään.
Hahaa, kiitos kivasta kommentista! Näinhän se menee, että lapsen kasvaessa eri asiat tuntuvat vaikuttavan hänen, kuten myös niiden kanssamatkustajien matkustusmukavuuteen. Kaikkeen ei voi ennalta varautua ja onhan se viihtyvyys päivästäkin kiinni – kuten myös meillä aikuisilla 🙂 – Lasse
Ihanaa kuulla, että on muitakin reissaavia lapsiperheitä. Meillä on lapset kulkeneet mukana reissuilla jo pienestä pitäen ja kaikkialla maailmalla. Allekirjoitan kaikki teidän kokemukset. Korviketta, vaippoja ja ruokaa on löytynyt ihan kaikkialta, ehkei ihan pienimmistä kylistä mutta kaupungeista kyllä. Jos ei ruokakaupasta, niin sitten apteekista. Pienen lapsen turvallisuuden tunteeseen riittää se, että vanhemmat on läsnä ja lapsi on onnellinen kun näkee, että vanhemmat nauttivat. Näin jälkeenpäin kun on juteltu lasten kanssa matkoista, asiat, joita ne muistaa on täysin randomeja ja suunnittelemattomia; ”junan mallinen kiipeilyteline” julkisessa leikkipuistossa, ”toisaan tönivät pigviinit”, ”rakennettiin hiekkalinna” tai ”hotelli, jossa oli kissa”
Lapsi syö, kun sillä on nälkä ja juo, kun sillä on jano vaikka se ei olekaan sitä samaa tuttua maitoa mitä on Suomessa aina saanut. Taaperoikäinen kiukuttelee aivan saman määrän kotona tai sitten reissussa ja ihan yhtä paljon se harmittaa, matkoilla on yleenä vähän paremmat maisemat 🙂 Meillä ensimmäisen lapsen tavarat mahtui rinkaan, aivan kun teilläkin, jättämättä turhat aikuisten tavarat pois matkasta. Toiselle lapselle tilaa löytyi kun jätettiin sen ensimmäisen lapsen turhat tavarat pois.
Hauska kuulla vastaavista kokemuksista. Hyvällä huumorilla ja oikealla asenteella suurin osa haasteista selätetään 🙂 – Lasse
Huikean kattava lista – olisipa tällainen ollut jo kun meidän eka oli vauva 😃 Vaikka hyvin mekin parilta reissulta selvittiin 🙂 Pakkaamiseen lisäisin vinkiksi vauvan vaatteiden ja tarvikkeiden jakamisen tasaisesti eri laukkuihin, jotka menee ruumaan. Tänä siksi, jos joku laukku jää matkalle niin se ei olisi katastrofin paikka, jos se olisi juuri vauvan laukku ☺️👍🏻
Hyvä huomio. Näin ollaan tehty muutoinkin aina sen jälkeen, kun honeymoonillamme KAIKKI vaatteeni jäivät rinkassa Helsinki-Vantaalle ja Aasian mittataulukon mukaan olin niin valas, ettei miljoonakaupungistakaan meinannut löytyä korvaavia vaatteita:S Lapsen vaatteiden/tarvikkeiden metsästys heti reissun kärkeen olisi ihan horroria ja harmitus aikamoinen. – Eve
Vaikka vauvojen kanssa reissaaminen on enää tuskin ajankohtaista itsellä (paitsi ne lapsenlapset!!) niin tätä oli hauska lukea – kun vuonna 2010 lähdettiin ekaan reissuun 5 kk vauvan kanssa se oli ihan sellaista ”soitellen sotaan” touhua ilman ennakkovarustautumista (tosin mentiin New Yorkiin, josta olettavasti saa KAIKKEA). Nyt kolmen 4-8-vuotiaan kanssa on jo melkein luksusta matkustaa – kamalin vaihe oli se n.1,5-3v kun ei ole järkeä eikä kärsivällisyyttä. Lapsilla siis.
Voin vain kuvitella:D Netti on kyllä jelppinyt valtavasti monen omatoimimatkaajan haasteen kanssa ja vuonna 2010, interwebbi oli kuitenkin vielä ihan lastenkengissä verrattuna nykyaikaan.
Vauvan kanssa matkustaminen ei ole vielä itselle ajankohtaista, mutta ihanan rihkaiseva oli tämä kirjoitus kuitenkin. 🙂 Aina välillä sitä nimittäin pelkää, että jääkö reissuelämä puheen asteelle sitten kun saa lapsia, mutta ei sen varmasti tarvitse! Pitää vain tietysti ottaa paljon suurempi määrä asioita huomioon, mutta eiköhän se reissuinto aina kuitenkin kanna pidemmälle. Ja lapsen kanssa reissaaminen on varmasti eri tavalla palkitsevaa!
Kiva kuulla! 🙂 Tosiaan hyvällä valmistautumisella on ainakin meidän kohdallamme ollut suuri merkitys. Aikamoisia elämyksiä on kyllä tullut lapsen kanssa koettua ja koko ajan paranee 🙂 – Lasse