Hellehattu, aurinkorasvat, nesteytys ja uv-teltta vauvalle? Mitä kaikkea tarvitset, kun matkustat vauvan tai pienen lapsen kanssa helteellä? Miten vauvan kanssa ylipäätään pärjää helteessä? Aurinkoloma vauvan kanssa on miltei paras perhematkan muoto, joten kannattaa miettiä ennalta tapoja pärjätä helteessä lapsen kanssa.
Jos haluaa reissata pienen lapsen kanssa lämpimissä kohteissa, pitää osata varautua välillä myös äärimmäiseen helteeseen. Kotimaasta katsottuna lähes 40 asteen helle ja täydellä teholla koko päivän porottava aurinko voivat kuitenkin tuntua pelottavilta. Oikeanlaisella vaatetuksella ja nesteytyksellä tilanne ei kuitenkaan ole ollenkaan yhtä dramaattinen.
Lämmön ja kesän perässähän me suomalaiset maailmalla matkustamme. Joskus sattuu niin, että lämpöasteet kipuavat tuskallisen korkealle. Alla muutama huomio, joiden avulla me olemme kovissakin helteissä pärjänneet niin Aasian ja Karibian superkosteissa porotuksissa kuin Euroopan kesäisillä megahelteillä.
Paras tapa suojautua auringolta on tietenkin vaatteet ja erilliset aurinkosuojat.
Vaatteet
Koska tuskin koko lomaasi vietät liikkumatta varjossa, paras tapa suojautua auringolta on tietenkin vaatteet ja erilliset aurinkosuojat. Koska meidän tyttömme on jo itsestään yhdenlainen kuumakalle ja vaatteet hiostavat helposti, emme piilota häntä hellekohteissakaan pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden alle.
Koska on jo valmiiksi kuuma, muistathan varata lapselle tarpeeksi kevyitä vaatteita. Olemme huomanneet, että Suomessa toimivat kesävaatteet ovat aivan liian kuumia 30 asteen lämpötiloissa. Myös taitekohdat ja kuminauha hiertävät usein pienen herkkää ihoa ikävästi. Puhumattakaan niistä ikävistä tilanteista, että vaatteiden ja ihon väliin jää hiekanmurusia.
Vaatteiden avulla suojaudut UV-säteilyltä itsekin parhaiten, sama pätee lapseen. Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan jopa ohut t-paita suodattaa jopa 90 prosenttia uv-säteistä. Lisäksi etenkin lapsille on saatavilla vaatteita, joiden kangasta on tiivistetty kemiallisin käsittelyin. Käytännössä perusvaatteetkin kuitenkin käyvät pahimmalta uv-säteilyltä suojautumiseen.
Meille helpoin ja toimivin ratkaisu ovat olleet ihan tavalliset, kevyet puuvillaiset hihattomat koko- tai puolihaalarit, joissa vaippojenkin vaihto on sujunut helposti alhaalla olevien nepparien avulla ja turhaan vauvaa pukemisoperaatiolla kiusaamatta. Eihän sitä itsekään jaksa helteellä kaupassa kauan vaatteita sovitella.
Rattaissa ja vaunuissa istuessa hikeä pukkaa helposti pintaan, joten rattaisiin istumisalustaksi on hyvä varata jokin kangas tai harso, joka imaisee pahimman hiostavuuden. Polttavimpina päivinä kankaan/harson voi myös kastaa ja vilvoittaa sen avulla lapsen olotilaa otsalta ja taipeilta.
Uimiseen ja suoraan aurinkoon on tietenkin olemassa erilliset uv-vaatteet. Näissä liputamme pienimmälle erityisesti erillistä paitaa ja uimahousuja, sillä vaippojen vaihto onnistuu näin itseään vielä hatarasti kannattelevan pikkuvintiön kanssa helpoimmin.
Käytännössä perusvaatteet käyvät pahimmalta uv-säteilyltä suojautumiseen.
Aurinkovarjot, huivit ja harsot
Ensimmäinen kaikkiin rattaisiin sopiva aurinkovarjo oli ihan susiostos, sillä kiinnittimet eivät kestäneet edes kuukauden reissua. Nyt haaveilemmekin Babyzenien omasta päivänvarjosta. Hinta tuntuu hieman suolaiselta (50 euroa pelkästä päivänvarjosta). Käytännössä hintaeroa on halvimmillaankin +30 euroa edelliseen perushalpaan varjoon.
Rattaiden aurinkovarjo on usein riittämätön, kun kulkusuunta vaihtuu matkassa koko ajan, joten erilaisin huiviratkaisuin olemme saaneet paljon kattavamman aurinkosuojan rattaissa olevalle lapselle. Huivi aurinkovarjon päälle ja muutamalla solmulla kiinni aisoihin. Kun jättää tuulettumiseen sopivan raon johonkin väliin, on lapsellakin siedettävä olla. Mukana kulkevat huivit toimivat mukavasti matkalla myös peittona ja unisuojana, kun ilta viilenee.
Rattaiden aurinkovarjo on usein riittämätön, kun kulkusuunta vaihtuu matkassa koko ajan
Aurinkorasva
Aurinkorasvaa käytämme aina, vaikka lapsi olisikin suojassa auringolta, sillä auringonvalo heijastelee eri paikoista, ja välillä lapsi altistuu sille huomaamatta.
Rattaissa jalat saavat usein enemmän aurinkoa kuin muut osat hänen vartalossa, joten jalkoja olemmekin rasvanneet ahkerasti. Housut ovat kovissa kuumuuksissa usein liian kuumat. Aurinkorasva kannattaa laittaa iholle jo puoli tuntia ennen ulos lähtemistä.
Lapsen herkkä ja ohut iho ei siedä yhtä hyvin aurinkoa kuin aikuisen, mutta yksilöllisiä eroja lasten sietokyvyssä auringonvaloa kohtaan löytyy. Meillä ainakin kädet ja jalat ovat ruskettuneet jo pikkunaatista alkaen, joten hysteeriseksi emme ole auringolta suojautumisen kanssa ole joutuneet. Moni tuttava, joka purjehtii tai viettää muutoin paljon aikaa lastensa kanssa ulkosalla on kertonut samaa. Tärkeintä on kai tarkkailla, mikä rasvausmäärä on omalle lapselle paras.
Aurinkorasvaa käytämme aina, vaikka lapsi olisikin suojassa auringolta.
Alle 1-vuotiaalle tarkoitetut aurinkosuojat kannattaa hankkia jo kotoa, sillä niitä on reissun päällä usein hankalaa tai jopa mahdoton löytää. Mitä luomumpaa, sitä parempaa, sillä pienen lapsen iho on ohut ja kaikki turhat tai ärsyttävät kemikaalit hujahtavat iholta tietty syvemmälle kroppaan. Emme itsekään sivelisi itseämme millä tahansa kosmetiikalla. Jotkut liputtavat luonnollisena myös kookosöljyä/rasvaa, jota käytetään lasten suojaamiseen esimerkiksi Aasiassa. Tätä vinkkiä emme itse kuitenkaan koskaan ole vielä käyttäneet.
Muistathan lisätä rasvaa päivän mittaan parin kolmen tunnin välein. Alle puolivuotiaan kanssa kannattaa pysytellä poissa suorasta auringonvalosta, jos mahdollista.
Aurinkolasit
Aurinkolaseilla suojaat tietenkin lapsesi silmät. Voit jo ennen reissua harjoitella niiden käyttöä ulkoillessa, sillä usein lapsi vierastaa niiden käyttöä ensin.
Meillä oli ekalla aurinkoreissulla mukana kahdet ja ostimme kolmannet vähän hipsterimmät myöhemmin kaupunkikäyttöön. Kaikkein rikkinäisimmät ja rumimmat osoittautuivat sellaisiksi, joita vauvamme suostui käyttämään ja hyvä niin. Jotkut uuteen, kotiolosuhteita kirkkaampaan valoon tarvittiin. Erityisesti uidessa lasit ovat suojanneet lapsen herkkiä silmiä kiljuvimmilta heijastuksilta.
Kiinnitä huomiota etenkin lasien kiinnitykseen. Niiden ei tulisi hangata kasvoja, eikä takalenkin venyttää hiuksia. Parhaiten saat totutettua lapsesi aurinkolaseihin laittamalla ne päälle vasta, kun tulee kirkasta.
Voit jo ennen reissua harjoitella aurinkolasien käyttöä ulkoillessa.
Lapsen suojaaminen rannalla tai altaalla
Muistathan, että rannalla ja altaalla kannattaa miettiä suojaaminen erikseen. Moni hankkii uv-teltan. Meillä varjona on tähän asti toiminut jo muutoinkin mukana kulkenut Koo-din matkakuplasänkymme. Koo-din päälle viritelty huivi on suojannut lasta auringolta, verkkokupla ötököiltä.
Suorassa auringossa teltat ja kuplat kuumenevat kovasti, joten välillä esimerkiksi majapaikan terassilla tai rannalla olemme teltan lisäksi viritelleet laukkujen ja rattaiden aisoja hyödyntäen huiveja varjoksi, jotta lapsi saa leikkiä maassa.
Nyt tytön kasvettua hankimme hieman matkakuplasänkyä korkeamman ja kevyemmän rantateltan ulkona oleiluun.
Lapsen viilentäminen
Japanista aikanaan ostamamme viuhka osoittautui loistavaksi avuksi viilentää lapsen olotilaa nopeasti. On ollut muuten niin kiva viihdyke, että uusi viuhka piti ostaa jo tytön täytettyä 5 kuukautta:D
Myös kostetut harsot ja huivit auttavat, ja tietenkin yleiset rantasuihkut, kunhan ei anna lapsen juoda vahingossakaan niiden sangen kyseenalaisen hygieniatason vettä.
Harsot ollaan kostutettu pullovedellä, sillä kappas kun niidenkin kulmat eksyvät helposti pikkuisen suuhun. Onhan sitä nestettä märästä harsostakin mukavaa imeä.
Nesteytys
Kuumassa tietenkin nestettä kuluu enemmän. Olemme aina pitäneet vettä saatavilla, vaikka lapsi ei vielä alle 1-vuotiaana juurikaan sitä osannut tai halunnut tuttipullosta juoda.
Haasteellisimmissa paikoissa olemme antaneet lapselle kookosvettä, josta hän kovasti pitää. Myös maitomäärän kasvattaminen kuumissa oloissa on ollut helppoa. Vaikka lasta vielä imetetään, on korviketta tai esimerkiksi lämpöä kestävää avaamatonta soijamaitoa hyvä olla mukana varajuomana, sillä usein äidinkin varastot vähenevät kuumuudessa ja reissun rasituksessa.
Jostain käsittämättömästä syystä vierastimme pitkään pilliä, sillä olimme varmoja, ettei tyttäremme osaisi sitä käyttää. Joku sanoi, että hedelmäsosetuubia syödessä pitäisi yhtäkkiä vaihtaa suutin lapsen huomaamatta pilliin ja hän oppisi juomaan pillillä.
Testasimme pillillä juomista ihan ilman kikkoja 14 kuukauden iässä ollessamme Amsterdamissa eräässä kulmakuppilassa – ja oho, sehän onnistui ilman mitään opettelua! Nyt on varmasti helpompaa suunnata kesällä Sisilian polttaviin lämpötiloihin, kun juominen onnistuu missä tahansa pikkuravintelissa ilman nokkamukeja ja tuttipulloviritelmiä.
Myös vettä on kevään aika opeteltu juomaan ruokajuomana, joten jatkossa kuivumiseen johtavat tilanteet eivät välttämättä ole yhtä herkässä. (Lue aikaisempi postaus kauhunhetkistämme: ”Huone, jota kukaan ei varannut”)
Vauvojen pitäisi juoda ainakin 50 prosenttia normaalia enemmän lämpimällä säällä kuin tavallisesti. Nestehukasta kärsivän vauvan tunnistaa siitä, että hän on normaalia flegmaattisempi, veltompi ja ärsyyntyneempi. Vauvan iho saattaa mennä myös hyvin kuivaksi ja pään aukile on normaalia enemmän kuopalla. Käydessämme lääkärissä viime vuoden reissuillamme, pään aukile tarkistettiinkin aina ensimmäiseksi.
Kannattaa myös seurata, kuinka märkä vauvan vaippa on. Useamman tunnin ajan kuivana pysyvä vaippa kertoo yleensä nestehukasta.
Vauvojen pitäisi juoda ainakin 50 prosenttia normaalia enemmän lämpimällä säällä kuin tavallisesti.
Ruoka
Liikkuessa päivällä kuumissa matkakohteissa useimmat ruuat muuttuvat tietenkin nopeasti lämpimäksi. Jos näin käy suljetussa tuubissa/purkissa olevalle kasvislasagnelle, niin sehän on syömismukavuuden kannalta vain hyvä juttu. Samoin Andalucian 39 asteessa lämmennyt, jauhekorvikkeen kanssa käytetty juomavesi oli juuri suositusten mukainen. Mukana kulkeneille banaaneille kuumuus olisikin tehnyt paljon ikävämmän kehityksen.
Kun siirryimme kiinteisiin ruokiin tehtiin lämpimissä kohteissa lounasmaistelut vasta illalla.
Vaipat
Vaipaksi kannattaa helteessä valita ohut, mutta imukykyinen lajike. Ohuet vaipat eivät aina ole yhtä imukykyisiä, mutta vaipanvaihto on lämmössä helppoa ja hoituu kadun kulmassa nopsaan vaikka suoraan rattaissa maaten. Ethän ylläreiden vuoksi unohda laittaa matka-alustaa rattaissakaan alle, sillä kuivuva, kuumeneva sinappisirkus rattaiden kankaassa ei ole kivaa, eikä hygienistä.
Jos pienemmän imukyvyn vaipoissa sattuu vahinko, ei sekään ole paha juttu. Vauvan päiväpissa ei haise yleensä pahalta ja eikös kesä kuivaa sen, minkä kasteleekin.
Nukkuminen
Kuumassa nukkuu lyhyemmin ja kevyemmin. Jos reissusuunnitelmiin sopii, on hyvä antaa lapsen nukkua viileämmässä ainakin yhdet päikkärit päivässä (esim. sisätiloissa hotellilla tai muussa ilmastoidussa tilassa). Näinkin vanhemmat saavat nukkua rauhaisammin yöllä.
Sen voi sitten vanhemmat itse päättää, mihin väliin unet sopivat parhaiten: aamupalan jälkeiseen rauhoittumiseen hotellilla vai esimerkiksi lounashetkeen kuppilassa tai shoppaillen ilmastoidussa ostoskeskuksessa.
Tuntuu, että lapsemme tottuu jetlagiin ja uuteen rytmiin jopa meitä joustavammin.
Miten sinä olet varautunut helteeseen vauvasi kanssa? Millaisia varuste- ja vaatevinkkejä antaisit muille perhematkaajille? Kerro kokemuksistasi kommenteissa.
5 Comments
[…] vielä elää yhtää hellekautta. Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta erillisen postauksen Helteessä vaippaikäisen kanssa, josta saa vinkkejä helteessä selviytymiseen uusissa kuumissa […]
Hyviä vinkkejä! Ihan samoja juttuja me on mietitty lapsen kanssa reissatessa. Lapsen kanssa reissaaminen on kyllä niin mukavaa puuhaa, seuraavaa reissua vaan odotellessa 😊
Hyviä vinkkejä. Me yritämme yleensä välttää matkakohteita jotka on todella kuumia, koska äiti ei kestä 😅
Tämä on ihan todella kattava ja hyödyllinen teksti! Olisipa ollut tämmöinen opas luettavana, kun itse reissattiin vauvan kanssa.
Hyviä vinkkejä kyllä todellakin, ainakin heille jotka reissaavat pienten lasten kanssa! 🙂
Nyt luin tämän, tosi hyvä! Kiitos! 😊 🙏