ISTANBUL, TURKKI. Suuret kattovalaisimet heijastavat renkaansa kivilattiaan. Harmaa mattapinta on loistolle armollinen ja hämäryys sielulle mystinen.
Hagia Sophia sijaitsee Istanbulin sydämessä, Euroopan puolella. Rakennus kerää sisuksiinsa vuosittain 3,5 miljoonaa ihmettelijää. Valtavan rakennuksen nimi tarkoittaa pyhää viisautta ja, vaikka nykyään tila toimii lähinnä museona, täällä tuntuu lepäävän sama pyhä viisaus kuin aikojensa alussa.
Hagia Sophiaa pidetään yhtenä bysanttilaisen arkkitehtuurin suurimmista taidonnäytteistä.
Rakennusta pidetään yhtenä bysanttilaisen arkkitehtuurin suurimmista taidonnäytteistä. Alkutaipaleensa tämä valtava kompleksi otti jo 500-luvulla, kun se rakennettiin kreikkalaisortodoksiseksi basilikaksi. Turkkilaisten vallatessa Konstantinopolin 1450-luvulla rapistuneet kristilliset mosaiikit peitettiin, rakennusta kohennettiin kahdella minareetilla ja se muutettiin moskeijaksi. Nykyään rakennus on avoinna kaikille, sillä upea Hagia Sophia on toiminut museona jo 80 viime vuotta.
Kun astuu sisään johonkin näinkin valtavaan tilaan voisi tuntea itsensä pieneksi, mutta tässä tilassa tuntee ainoastaan voimaantuvansa, vaikka yksikään seiniin tai kattoon maalattu viesti, ympyrä tai ornamentti ei kerro meille mitään. Ne ovat vain kauniita koukeroita ja silmiä hiveleviä muotoja, mutta oma sivistyksemme ei auta avamaan niiden tärkeitä merkityksiä.
Hagia Sophian kupoli näkyy kauas. Tuo kupoli kätkee alleen kaiken Hagia Sophian viisauden, nerokkaat valaistusolosuhteet, hiljaisen hämäryyden ja kaiken tuon mystisen paikan viisauden. Kupoli on romahtanut ja vaurioitunut lukuisissa maanjäristyksissä – ja se jälleenrakennettu lukuisia kertoja. Seikkailijalle kupoli rauhoittava elementti täynnä historiaa ja sen alla olevat kattokruunut osoitus siitä, miten upeasti voi pyhä tila yhdistää nykyään matkailijat ympäri maailman uskontokunnasta riippumatta.
Tuntee voimaantuvansa, vaikka yksikään seiniin tai kattoon maalattu viesti, ympyrä tai ornamentti ei kerro meille mitään.
Leave A Reply