KOTA BHARU, MALESIA. Ramadan ei ole helppo matkaseuralainen. Varsinkaan silloin, kun onnistut valitsemaan reissun välietapiksi Malesian fundamentalistisimman kaupungin, Kota Bharun.
Halusimme ennen Perhentian saariparatiisiin rantautumista hengähtää aivan erilaisessa ympäristössä ja sitä Kota Bharu totta tosiaan onkin. Eikä vähiten siksi, että muslimien paastokausi Ramadan alkoi alkuviikosta.
Paasto on muslimeille yksi tärkein uskonnonharjoittamisen muodoista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että väki on syömättä ja juomatta aamuvarhaisesta iltahämärään. Yli 30 asteen kuumuudessa on jaksaakseen kevennettävä muutakin arjen tahtia.
Meillekin välietapit tarkoittavat usein keveää, lähes levonomaista paikkoihin tutustumista. Päämääränä on voimien kerääminen seikkailun kohokohtia varten. Ja tankkaaminen seuraavia taipaleita varten. Eli ruoka! Parhaimmassa tapauksessa myös juoma, joskus jopa viini, bisse tai pari auttavat tässä siirtymäriitissä.
Mitä tehdä, kun 96 prosenttia kaupungin väestöstä paastoaa? Ravintolat ovat nostaneet tuolit pöytien päälle ja sulkeneet suurin munalukoin ovensa. Edes markkinapaikalta ei löydy muuta kuin vanhan ruuan haju.
Meillä on jano ja nälkä. Kuuleeko näillä autioilla kaduilla kukaan. Suomalaislapset ovat heikkoja. Kurnii ja huikoo.
Onneksi ei taida olla maailmankolkkaa, johon kiinalaiset eivät olisi pesiytyneet. Ei ole varmaan kylää (varsinkaan Aasiassa), josta ei löytyisi kiinalaisravintolaa. Ja kiinalaiset syövät ja juovat. Oluttakin oikein.
Kierrämme tyhjää kylää. Seulomme jokaisen kadun, joilla joku on selvästi joskus tarpeonut, joissa normaalina päivänä olisi enemmän elävää elämää. yhtään ei auta se fakta, että Kota Bharu on Lonely Planetin neuvojen vastaisesti tylsä, likainen ja persoonaton paikka, jonka viemärin luukuista kurkistelevat rotat, jossa kuumuus on imaissut elämän sisätiloihin.
Tuska alkaa nousta, kunnes näemme kiinalaisen keitaan. Kaupungin ainoan kiinalaisravintolan sinisine vilkkuvaloineen. Ne loistavat kauas tässä auringossa aavikkotaudin sairastumisen kynneksellä oleville.
Suomalaislapset elvytetty. Kiitos kiinalaisille. Kiitos koko Kiinan kansantasavallalle. Kiitos riisi ja soija. Kiitos bisse ja kokis. Kiitos vessanlaattoja muistuttava seinä. Kiitos kultaisenpunaiset kattolyhdyt.
Malesian Kota Bharussa parasta oli tänään Kiina. Ei muuta kommentoitavaa.
Leave A Reply