KOMODO, INDONESIA. Tästä ovat lapsuuden sisiliskokokemukset kaukana. Komodonvaraani on muhkea, hieman pelottava tapaus, jonka pääsee näkemään silmästä silmään kaukana Indonesian saaristossa. Kutkuttavan jännittävää, vähän ehkä pelottavaakin.
Maailman suurimpiin liskoihin kuuluva Komodonvaraani, joka tunnetaan myös nimellä jättiläislisko ja jota kutsutaan leikkisästi joskus lohikäärmeeksikin, voi kasvaa 3-metriseksi ja painaa yli 100 kiloa.
Sen verran pelottava tapaus on kyseessä, että jopa liskon omat poikaset kipuavat kuoriuduttuaan elämään ensimmäisiksi elinvuosikseen puihin suojaan aikuisilta yksilöiltä. Aikuiset ovat aggressiivisia ja saattavat tappaa ja peräti syödä nuoria tielle tulevia lajitovereitaan, joten puussa elely ei ole ollenkaan liioiteltua.
Komodonvaraania ei tapaa elävänä luonnossa maailmalla kuin neljällä Indonesian saarella Komodon saariryhmässä. Tänään me olemme niistä yhdellä, Rincalla. Kylläisinä auringossa maatessaan nuo hirmut eivät tunnu kovin pelottavilta otuksilta, mutta tosi asiassa nälkäisinä vauhtiin päästessään ovat sitäkin ilkeämpiä otuksia ja saalistavat ihan mitä tahansa pikkujyrsijöistä suuriin vesipuveleihin.
Jopa liskon omat poikaset kipuavat elämään ensimmäisiksi elinvuosikseen puihin suojaan aikuisyksilöiltä
Pedon hyökkäykseen varaudutaan kepein?!
Ilkeintä on tuo suuri kita. Liskon sylki on verenväristä ja kieli kelmeän keltainen ja kahtiajakautunut. Kun liskolla on kova nälkä, se vaanii saalistaan ja käy puraisemassa sitä vaikka kylkeen tai jalkaan. Muuta ei tarvita. Ketterästi liikkuva jättiläislisko saa taaksepäin suuntautuneilla hampaillaan saaliin helposti leukojen väliin.
Jos uhri onnistuu riuhtomaan itsensä vapaaksi, se ei ole silloinkaan turvassa. Komodonvaraanin myrkky estää veren hyytymistä, ja näin ollen lisko voi vain odotella sivussa, kun uhri vuotaa kuiviin.
Tässäpä sitä sitten kuljetaan polkua jonossa. Jonon etummaisena tarpoo opas, jolla on kädessään pitkä keppi, jos polun viereisellä niityllä makoileva jättiläislisko päättäisi tehdä yhdestä ahavoituneesta turrelaisesta lounaslihapullia.
(ps. Miksi ihmeessä oppaat aina suojelevat meitä matkaajia pelkillä kepeillä? Tunnemme muutaman tehokkaammankin aseen :D).
Lisko voi vain odotella sivussa, kun uhri vuotaa kuiviin.
Kovin moni kasvi tai eläin ei näin paahtavissa oloissa ja näiden petojen keskellä selviä.
Komodon saariryhmä sijaitsee kaukana Indonesian saaristossa. Saarelle pääsee laivalla joko lentämällä ensin esimerkiksi Labuan Bajoon tai meriteitse vaikka Lombokilta. Me lensimme noin tunnin Balilta Labuan Bajoon, josta jatkoimme laivalla matkaa tänne.
Meriretkemme jatkuu vielä kolme päivää takaisin Lombokille, jos lohikäärmeet sen meille suovat. Samalla laivalla matkustaa 40 italialaisen seikkailijan joukko, joiden kanssa etenemme rutikuivassa heinikossa.
Jättiläisvaraanit viihtyvät näillä kuumilla ja kuivilla saarilla, jonka kasvusto on palanut kullankeltaiseksi ja heinikko ratisee astuessa jalkojen alla. Kovin moni kasvi tai eläin ei näin paahtavissa oloissa ja näiden petojen keskellä selviä.
Hiipivät seikkailjat, piilotetun petolliset lohikäärmeet
Päivä paahtaa tällä saarella järjettömän kuumana, lähes 40 asteessa. Tuntuu oikeasti kuin kävelisimme pannulla ritisevillä heinän korsilla.
Ensimmäisen jättiläisen tapaamme jo laiturin vieressä heti rantauduttuamme. Se makaa laiskana jyrkänteen vieressä vain puolen metrin päässä polusta. Yhtäkkiä se siirtää takajalkaansa, toistakin. Vierailijat hätkähtävät ja siirtyvät kauemmaksi. Nuo pirulaiset saattavat olla nopeita, kun niin päättävät. Tämä kylläinen yksilö tietää voimansa ja myrkyllisyytensä, mutta onneksi vain parantaa laiskottelevaa makuuasentoaan tällä kertaa.
Jatkaessamme matkaa oikean luontopolun alkupisteeseen näemme tukahduttavassa kuumuudessa paikallaan makaavia suurliskoja enemmänkin. Kierrämme ne ihaillen kaukaa.
Joku nostaa päänsä ja näyttää himokkaan iljettävää kelmeää kieltään. Etutassut ovat kuin nojassa hyökkäykseen, mutta oppaat vakuuttavat, että varaanit eivät ole nyt saalistuspäällä.
Nuo pirulaiset saattavat olla nopeita, kun niin päättävät.
Komodonvaraani on uljas jättiläinen, joka on todellinen peto sille päälle sattuessaan.
Kuumottavat paikat Komodolla
Kuljemme hitaan varovasti pitkin reittiä ja pysähdymme etäälle tuijottelemaan vaarallisia suomukkaita. Osa löntystää paahtavassa heinikossa, toiset vetävät lonkkaa puunvarjossa.
Olo on yhtä kuumottava, kun aikoinaan Sambian safarilla sarvikuonojen lepohetkeä muutaman metrin päässä jalkaisin ihaillessamme. Silloin oppaan olisi pitänyt tietää, ettei turisteja viedä jalkaisin vaarallisten eläinten vierelle. Tämän ymmärsimme valitettavasti vasta myöhemmin. Enää ei ole kiinnostusta sellaista riskiä ottaa.
Nyt tiedämme, että opas ja puhdas maalaisjärki on paras aseemme, jos jotain yllättävää tapahtuu.
Komodonvaraani on uljas, mutta hieman löysähkön ensivaikutelman antava jättiläinen, joka on todellinen peto sille päälle sattuessaan. Koko jonossa kulkeva letka tietää sen, ja tarpoo nyt rauhallisen jännittyneinä tukahduttavan polttavaa polkua.
Komodonvaraaneja asuu tällä saarella kymmeniä, eikä kukaan tiedä, missä ne kaikki juuri nyt ovat tai mitä puuhaavat. Tapaamme toistakymmentä yksilöä, jotkut aika läheltäkin.
Tämä on harvoja paikkoja maailmassa, jossa jättiläisliskoja voi luonnonvaraisena tavata. Vain Komodon saariryhmässä voi tavata tämän upean eläimen luonnonoloissa silmästä silmään.
Ja onneksi nuo silmät, kieli, valtava häntä ja kita ovat juuri nyt metrien päässä. Eivät yhtään lähempänä.
[google_maps id=”6693″]
14 Comments
Olen lähdössä jälleen Balille jouluksi ja tällä kertaa kiinnostaisi käydä myös juuri Komodolla. Hommasitteko opastetun reissun mitä kautta, oliko lennot minkä hintaisia ja millainen tuo laivareissu Lombokille on? Kaikki tämmöiset jutut kiinnostaa hirveästi ja kun olen lähdössä soolomatkalle, niin en jaksaisi hirveästi mitään säätämistä, niin hyväksi todettuja juttuja on kiva hyödyntää 🙂
Moi! Me tehtiin laivareissu Peraman järjestämänä Labuan Bajosta Lombokille https://www.peramatour.com/hkc/detail/2/hkc-02 Opastettu liskovierailu Rincalle kuului hintaan, ja ryhmän koko oli mielestämme sopiva.
Labuan Bajoon lennettiin Balilta ja taisi olla alle 100e / nuppi. Ennen laivamatkaa yövyimme Labuan Bajossa ja ohjelmaan kuului mm. sukeltamista mielettömissä Komodon vesissä.
Laivanatkalle otettiin hytillinen vaihtoehto (hytin koko ehkä 2 neliötä), mutta yöllä kovan tuulen noustua alkoi sen verran jännittämään, että ehdittiin jo pohtia olisiko kansipaikka ollut parempi, mikäli laiva keikkaa ympäri 😬 Muutoin oikein mainio kokemus, kun matka sisälsi Komodon lisäksi muutaman muunkin stopin.
Olen haaveillut käyväni Komodolla liskoja katsomassa lähivuosina. Komeita kyllä ovat! Ja vähän pelottaviakin, hui! 🙂 Oliko teillä pikkureissaaja mukana myös täällä? Kantorinkassa vai muuten? Me kun pääasiassa matkataan lasten kanssa niin tulee aina mietittyä mikä matkakohde on käytännössä mahdollinen ja mikä ei.
Moi! Pikkureissaaja ei tällä etapilla ollut vielä mukana. Ihan pienempien kanssa emme välttämättä kohdetta suosittele, tai ainakin varauksella, sillä hyvin kuumahan tuolla on, eikä maastosta löydy juurikaan varjopaikkoja huoltopisteistä puhumattakaan.
Mielenkiintoinen kokemus, olen joskus lukenut näiden jättiliskojen ”pelotelleen” jotain turisteja joskus Tieteen kuvalehdessä oli juttua
Todella mielenkiintoista kaikessa jännittävyydessään kyllä oli. Ymmärtääkseni joillekin varomattomille käynyt joskus pahemminkin. Kunpa matkaajat ymmärtäisivät rajallisuutensa, eivätkä ottaisi turhia riskejä:(
Hauskasti ja mielenkiintoisesti kerrottu tarina! Nämä möhjäkkeet pitäisi kyllä päästä näkemään, vaikka voisi olla aika pelottakin kohtaaminen!
Upeita elikoita, ja se pieni jännitys oli kyllä koko elämyksen kohokohta 😀
Muistan että Balilla näitä Komodoretkiä mainostettiin ja olisi kyllä kiinnostanut, mutta eihän sinne sitten kuitenkaan tullut lähdettyä. Nuo liskot ovat kyllä samalla kiehtovia että hemmetin pelottavia. Juuri siksi että ovat ihan oikeasti vaarallisia. Kivasti kerrottu tarina!
Kiitos<3 Tarinat syntyvät elämyksistä, joita tällä liskoreissulla kyllä piisasi:)
Mielenkiintoinen juttu! Itse olin samaisella saarella puolitoista vuotta sitten, mutta melkein luokittelin kyseiset eläimet huijaukseksi, kun niitä ei näkynyt yhtä lukuunottamatta ja sekin aivan lipunmyyntipisteen ulkopuolella ja täysin liikkumatta😅 hyvä kuulla, että teillä on ollut parempi tuuri ja vierailunne oli mielenkiintoisempi😊
Oho! No olipa meillä tuuria. Luulin, että niitä näkevät kaikki, niin paljon jättiläisliskoja siellä pyöri:)
Hienoja kuvia ja tunnelmia! Meillä oli Indonesiassa mietinnössä josko oltaisiin lähdetty katsomaan näitä varaaneja, mutta päädyttiin sitten sukellusta minun, mikä oli mahtavaa sekin. Mutta nämä olisi kyllä kiva vielä joskus nähdä luonnossa
Pakko muuten vielä lisätä, että ennen Komodon reissua vietimme aikaa läheisessä Labuan Bajon kaupungissa, josta tehtävillä sukellusreissuilla löytyi aivan mielettömän upeita merenalaisia elämyksiä sekä eläimistön että korallien osalta. Ehkä ensi kerralla yhdistätte molemmat:)?