KREETA, KREIKKA. Autovuokraus kannattaa, kun vastassa on Kreikan upeimpiin saariin kuuluva Kreeta. Kun on oma kulkupeli alla pääsee ihastelemaan juuri ne nähtävyydet ja paikat, jotka sopivat matkaporukallesi parhaiten. Me teimme tämän matkan yhtenä roadtrippinä tukikohtina Hania, Rethymnon, Agios Nikolaos ja Myrtos. Reitin pystyy kuitenkin pilkkomaan helposti myös omiksi päiväretkikohteiksi.
Ehkä makeinta Kreetan kokemisessa autoillen on sen välillä dramaattisestikin vaihtuva maisema. Ensin ollaan laajalla alangoilla, joka täyttyy hedelmäpuista. Seuraavana hetkenä olet rotkossa. Kirjaimellisesti.
Vain muutamaa minuuttia myöhemmin löydät itsesi keskeltä viehättävää vuoristokylää, josta et ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan.
Kreetan nähtävyydet ja tunnetuimmat kaupungit ovat yksittäin tuttuja monelle matkaajalle, mutta silti kokemus saaresta kokonaisuutena on saattanut jäädä ohueksi.
Kokosimme tähän postaukseen meidän mielestämme upeaksi koetut reitit, joilla pääsee näkemään kauniiden nähtävyyksien lisäksi myös Kreetaa omana itsenään, upeana monipuolisena Kreikan saarena. Hania, Rethymnon, Agios Nikolaos ja Myrtos, joissa me yövyimme toimivat hyvin lähtöpaikkoina.
Ensin olet hedelmäpuiden täyttämälä alangolla, siten rotkossa. Kirjaimellisesti.
Me matkasimme Kreetalle kaksistaan rouvan ollessa raskautta yli puolen välin reilu pari vuotta sitten. Ajankohta oli lokakuu, joten muita matkaajia oli tavallista kesäkuukautta vähemmän.
Ajatus Kreetan road tripistä lähti tietenkin lentotarjouksesta. Lentoja tarjotaan kesäkohteisiin syyskuukausina huokealla hinnalla ja tällä kertaa reissubingoon osui suurten tarinoiden ja mytologian Kreeta.
Halusimme kiertää aiemmin tutun saaren uudella tapaa. Niinpä majapaikat valittiin paikoista, joista löytyi palvelut ja ravintolat, mutta joista olisi sopiva ajomatka saaren eri kolkkiin. Päivät kuluivat oman mielen mukaan kierrellen vuoristossa, rannoilla, täyttyen upeista maisemista ja luonnon monimuotoisuudesta. Kreeta on hämmentävän monimaisemainen saari, johon mahtuu paljon erilaisia elämyksiä.
Autonvuokraus laajentaa saarielämystä
Myös Kreetaa voi kiertää omatoimimatkaillen ja saaren autolla kiertäneenä siihen myös kannustamme. Kreeta sopii loistavasti omatoimiseen päiväretkeilyyn myös seuramatkalle lähteneelle.
Autonvuokraus on halpaa ja kätevää, tiet hyviä ja liikennekulttuuri joustavaa. Joskaan kaikki tielle osuvat vuohet eivät ihan sääntöjä noudatakaan.
Kreeta on hämmentävän monimaisemainen saari, johon mahtuu paljon erilaisia elämyksiä.
Autonvuokraus takaa, että pääset nähtävyyksiin oman aikataulun mukaan ja parhaimmillaan vältät kohteissa satoja turisteja kuljettavien bussien ruuhka-ajat suosituimmissa kohteissa.
Mikä parasta, pääset nauttimmaan ihan toisella tapaa koko saaresta, sillä omalla autolla reissaten saat tietenkin pysähtyä oman halun ja mielen mukaan. Myös matkustusrytmin, vauhdin ja aikataulun määrität ihan itse. Mikä ihastuttava kombinaatio lomalla.
Ihanaa autoilijalle on myös Kreikan hintataso, sillä koskaan ei tarvitse miettiä, mihin pikkukuppilaan pysähtyä ja meneekö överiksi. Etenkin pienissä kylissä tuntuu, että ruoka on äärettömän edullista. Herkullisia leipomotuotteita löytyy melkein joka kulmasta parilla lantilla autoilijan evääksi.
Matkustusrytmin, vauhdin ja aikataulun määrität ihan itse. Mikä ihastuttava kombinaatio lomalla.
Lokakuu oli aivan ihana: sää pysytteli loppukuussakin 25 asteen tuntumassa ja meri oli vielä lämmin uida.

Hanian satama
Kreeta syksyllä: sää, hintataso, palvelut
Kreetan ilmasto on armollinen matkaajalle. Lämpöä riittää ja vähäpuisen saaren yli pyyhkivät merituulet vilvoittavat skandinaavimatkaajaa aina aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.
Tykkäsimme syksystä kuin kreetalaispapparaiset ouzosta. Lokakuu oli aivan ihana: sää pysytteli loppukuussakin 25 asteen tuntumassa ja meri oli vielä lämmin uida. Syksyinen aurinko paistaa Kreetalla huomattavasti lempeämmin kuin kesäinen paahde. Aurinkorasvaa pitää muistaa lisätä syksylläkin, sillä Kreetalla on hellekelejä pitkälle syksyyn.
Syksy on lempeä myös matkailijamäärissä. Matkailijoita on liikkeellä yhä, mutta kuitenkin enää kourallinen. Tämä tarkoittaa, että palvelut toimivat ja majoituspaikoissa löytyy tilaa. Et joudun taistelemaan suosituimmista nähtävyyksistä kovin kyynärpäin, vaan saat keskittyä siihen, mitä saari oikeasti tarjoaa. Myös kesällä voit välttää matkaajalaumoja oman auton ja aikataulun avulla, mutta silloin on toki liikkeellä enemmän myös autonvuokraajia, joten ihan autioille päiväretkille tuskin pääset. Onhan Kreeta sentään yksi Välimeren suosituin lomasaari.
Myös hintataso, erityisesti majoituksessa on kohtuullinen, ja saat paikan kivassa hotellissa huomattavasti helpommin kuin kuumimpia turistiaikoina. Koska matkaajia on vähemmän, vuokra-autot eivät ole kaikki ja koko ajan varattuna. Edullisia diilejä niihin tuntuu löytyvän helposti.
Syksyinen aurinko paistaa Kreetalla huomattavasti lempeämmin kuin kesäinen paahde.
Suositeltavia päiväretkikohteita:
Lähtöpaikkana Hania – paratiisimainen rantaretki ja rotkovaellus
Hania-Omalos-Samaria-Elafonisi-Hania. Haniasta voi tehdä upean päiväretken toiselle puolelle Kreetaa yhdelle saaren upeimmista rannoista . Ajoaikaa komealle maisemareitille kertyy 5 tuntia ja se käy yli vuorten aina upealle Elafonissin paratiisirannalle asti.
Ajoaikaa ei kannata pelästyä, sillä päiväretkestä muotoutuu henkeäsalpaavan ihana elämys. Kannattaa kuitenkin lähteä matkaan jo varhain aamulla, jotta ehtii nauttimaan kylliksi kauneimmista rannoista ja piipahtelemaan myös reitin varren kylissä vaikka jätskillä tai vain kuvia napsimassa.

Omalos
Ensimmäinen stoppi koittaa jo heti 22 kilometrin päästä Haniasta, kun saavut Omaloksen ylätasangolle. Omaloksen päälle nousevalta kukkulalta voi tähystellä koko Kreetan länsipäätyä. (Lue lisäätunnelmia Omaloksesta: Pieni kreetalainen hetki Tavlia)
Reitti ylittää Lefká Óri -vuoriston eli ”Valkoiset vuoret”, joiden lounaisosissa sijaitsee myös tunnettu Samarian rotko. Komeita kuvia saa jo rotkolle vievän patikointireitin alkupäästä aivan pysähdyspaikan vierestä.
Jos aikataulut antavat myöden – tai haluatte tehdä rotkoreissun omana päiväretkenään suosittelemme myös patikointia aivan rotkon sydämeen asti.

Samarian rotkoa

Samarian rotkoa
Samarián rotkossa elää harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja kuten kuuluisia kreetalaisia kri-kri -villivuohia (joita saattaa tulla matkalla vastaan tienvierustaakin kulkien), villikissoja (jotka ovat muuten Kreetan suurin lihaasyövä eläinlaji), kreetansupiaisia sekä partakorppikotkia.
Ihmiset sen sijaan ovat kulkeneet Samarián rotkossa jo esihistoriallisella ajalla. Vanhimmat säilyneet rakennukset ovat bysanttilaiselta ajalta eli Kreikan keskiajalta. Suunnilleen rotkon puolivälissä sijaitseva Samarián kylä perustettiin myöhemmin, mutta hylättiin sittemmin. Alueen talot ovatkin valtaosin raunioituneet. Kirkot on kuitenkin pidetty kunnossa ja niissä kannattaa piipahtaa.
Oman historiallismystisen säväyksensä tuo fakta, että Samarian rotko toimi myös kapinallisten piilopaikkana Kreetan vapaustaistelun ja toisen maailmansodan aikana.
Kreikan tunnetuimpiin lukeutuva Samarian rotkon vaellusreitti on pituudeltaan lähes 20 kilometriä. Se lähtee Omaloksen tasangolta ja vie aina etelärannikolla sijaitsevaan Agia Roumelin kylään asti. Polun vaellukseen kannattaa varata jopa 4-7 tuntia.
Samarian rotkon kapeimmassa kohdassa Rautaportissa (Pórtes eli Sideróportes) rotkon leveys on vain 3 metriä ja sen seinämät kohoavat 300 metriin. Rautaportista on matkaa Agía Rouméliin reilun kilometrin, eli 15 minuutin vaelluksen verran.
Elafonissin ranta ei ole vain pitkä, tylsähkö dyyni vaaleaa hiekkaa, vaan maastoltaan moninainen trooppinen kokonaisuus.

Elafonissi

Elafonissi
Valkoiset vuoret halkova reitti on upea karu kokonaisuus, jota kulkiessaan ei meinaa uskoa, että hetken päästä ollaan rehevän hurmaavalla valkeahiekkaisella rannalla. No ei ihan hetkessä ollakaan. Tämä ajoreitti on täynnä vuoristoa ja kyllä sitä pitää mutkitella, ennen kuin pääset toiseen reitin pääkohteeseen, eli Elafonissiin.
Elafonissi on upea ranta ja kuuleman mukaan kesäisin aivan täyteen buukattu ihmisiä. Syksyllä kaikille löytyy kuitenkin oma rauhallinen piilopaikkansa, vaikka ranta ei tyhjä olekaan. Elafonissin ranta ei ole vain pitkä, tylsähkö dyyni vaaleaa hiekkaa, vaan maastoltaan moninainen trooppinen kokonaisuus. Turkoosi kirkas rantavesi kutsuu uimaan ja hiekka on tarpeeksi lämmin kävellä paljain jaloin syksylläkin. Rannan tuntumassa on pari kuppilaa ja pysähdyspaikalla muuama ruokakoju lisää. Täällä aika pysähtyy ja kesäinen aurinko tanssittaa auringonpalvojaa. Juuri sitä, mitä me puolet vuodesta loskassa ja rännässä rämpivät ihmiset tarvitsemme.
Hania-Seitan Limania Beach. Haniasta yksittäiseksi pikkuretkeksi suosittelemme myös vierailua läheiselle (noin 40 min ajomatka) Seitan Limania Beachille. Kyseessä on kallioiden väliin avautuva upea elämytksellinen uimaranta, jonne kävellään pysäköintipaikalta alas kinttupolkua pitkin.
Seitan Limania voi ihailla myös ylhäältä käsin. Turkoosin veden täyttämä minivuono sopii maisemaelämyksenä muillekin kuin auringonpalvojille.
Myös Limanialla on muutamia juoman ja naposteltavien kaupustelijoita. Jos aikoo pysytellä rannassa pitkään, suosittelemme kuitenkin ehdottomasti omien eväiden mukaan ottamista.
Yksittäiseksi pikkuretkeksi suosittelemme myös vierailua läheiselle (noin 40 min ajomatka) turkooosiin uimavuonoon Seitan Limania Beachille.

Seitan Limania Beach
Reitit ja ajoajat Haniasta
- Hania-Samaria-Elafonissi-Hania – yhteensä 5h
- Hania-Samaria – 1,5h yhteen suuntaan
- Hania-Elafonissi – 1,5h yhteen suuntaan
- Hania-Seitan Limania beach-Hania – 40min yhteensuuntaan
Lähtöpaikkana Rethymnon – läpi rotkon etelärannikon vehreälle alangolle
Myös Rethymnonista pääsee mukavasti kiinni Kreetan upeaan rotkomaisemaan ja komeille etelärannoille. Älä anna alkumatkan hämätä, sillä alkumatkan yksitoikkoinen tie muuttuu nopeasti maisemien pandoran lippaaksi.
Tie saaren toiselle puolelle vie nimittäin kirjaimellisesti läpi uhkean Kourtaliotiksen rotkon, jonka seinämiltä onnekkaimmat voivat nähdä jyrkänteillä loikkivia vuohia. Hämmentävää, miten taitavia kiipelijöitä vuohet ovatkaan pienine sorkkinensa!
Karun ja kapean rotkoreitin jälkeen avautuva vehreä alanko ja merimaisema sai meidät haukkomaan henkeä. Välimeri tervehtii rujon reitin jälkeen maiseman ihailijaa lempeästi ja vehreästi.
Alkumatkan yksitoikkoinen tie muuttuu nopeasti maisemien pandoran lippaaksi.

Kourtaliotiksen rotko

Kourtaliotiksen rotko, Kreeta

Kourtaliotiksen rotko

Kourtaliotiksen rotko
Vuorten toisella puolella on rypäs upeita hiekka-, kivi- ja kalliorantoja, joista me valitsimme tällä kertaa reitillemme kolme: Damnoni, Ammoudaki ja Ammoudi rannat. Ammoudi beachillä löytyy oma soppensa myös nudisteille. Suurin osa rannan viehättävistä kallionkoloista ja rantasolista on kuitenkin ihan uikkarikansan valloittamia ja niillä me päivämme vietimme. Rannoilta löytyy muutama hassu ja vaatimaton kuppila, mutta tarjonta on vaatimaton, joten tännekin kannattaa olla mukana omaa evästä.
Ajoaika Rethymnonista
- Damnoni, Ammoudaki ja Ammoudi Beach – 45min
- Kourtaliotis gorge – 35min, matkan varrella
Lähöpaikkana Agios Nikolaos – tuulimyllyjä, auringonpalvojia ja syrjittyjen saari
Jos kaipaat leppoisaa biitsitunnelmaa, suuntaa Agios Nikolaoksesta esimerkiksi kivenheiton ajomatkan päässä sijaitsevalle Voulisma beachille. Hiekkaranta sijaitsee jyrkän kallion alla, joten aurinko ei paista hiekalle enää myöhään iltapäivällä, mutta aamuisin ja keskipäivällä tämä on mitä mainioin spotti rusketella hipiää ja pulahdella rantaveteen.
Agios Nikolaos on komea kaupunki sellaisenaankin, mutta tosi asiassa upeinta antia ovat sittenkin mielestämme sen ympärille avautuvat mahdollisuudet kokea Kreetaa.

Voulisma Beach
Voulisma on mitä mainioin spotti rusketella hipiää ja pulahdella rantaveteen.
Jos haluat sukeltaa historian havinaan ja pienelle meriretkelle, hakeudu spitaalisten saarelle Spinalóngaan. Kukkulan päältä laskeutuva ajomatka Plaka Marinaan, josta lautta lähtevät, on kaunis. Maisemassa yhdistyy merellinen Kreeta saarineen, kukkuloineen ja pikkukylineen.
Suosittelemme varaamaan oppaan tai tutustumaan saaren historiaan. Spinalongan tarinat sinne jumiutuneista, syrjityistä spitaalisista sekä kauniisti raunioitunut, kovan auringon kirkastamat portaikot ja oliivilehtojen varjostamat kujat tekevät tästä elämyksestä oman kauniin, jopa jännittävän kappaleensa lomamuistoihin.
Saarella on raunioitunut venetsialaisaikainen linnoitus, mutta yleisesti Spinalongahan tunnetaan historiastaan leprasiirtolana. Kalliosaaresta muotoutui aikanaan satojen spitaalisten oma kylä, josta löytyi puutarhoja, sairaala, kirkko ja muutama kauppa. Viimeiset spitaaliset siirrettiin pois saarelta vain 60 vuotta sitten vuonna 1957
Eväät karulle saarelle kannattaa ostaa jo Plakasta, sillä turistisaarella on turistisaaren hinnat ja valikoima. Ruuhkat voi välttää ottamalla lautan saarelle vasta iltapäivästä.

Spinalongan saari

Spinalonga

Spinalonga
Kun kaipaat unenomaista vuoristotunnelmaa ja jonnekin viime vuosisadan kymmenyksille pysähtyneitä kreetalaiskyliä, ajele Laschin ylätasangoille. Agios Nikolaos on komea kaupunki sellaisenaankin, mutta tosi asiassa upeinta antia ovat sittenkin mielestämme sen ympärille avautuvat mahdollisuudet kokea Kreetaa. Lasíthin tasangoille noustaan valtavien oliivilehtojen läpi.
Lasíthin tasanko sijaitsee Lasíthi- eli Díktivuoriston keskellä noin 850 metrin korkeudella merenpinnasta. Tasankoa ympäröivät Lasíthivuoriston huiput Seléna (1 559 m), Katharó (1 564 m), Varsámi (1 545 m), Díkti eli Spathí (2 148 m), Aféntis (1 571 m) ja Louloudáki (1 163 m).
Huipulla kannattaa pitää hatusta kiinni, sillä täällä tuulee paljon ja usein. Näkymät ovat mieltä laajentavat. Huipun tuntumassa on reitin varrella useampia näköalaterassilla varustettuja ravintoloita, jonne kelpaa pysähtyä nauttimaan fetasalaatit ja kaffekupposet.
Lasíthin ylätasangoilla lepää unenomainen tunnelma

Lasithin ylänköä

Lasithin ylänköä

Lasithin ylänköä
Tiettyyn aikaan vuodesta koko ylätasanko on täynnä vaaleita tuulimyllyjä. Nykyään nuo vaalea kankaat asetellaan tuulimyllyn lapoihin matkailijoita varten. Alunperin niitä käytettiin viljelysalueena tunnetun ylätasangon myllyjä pyörittämään.
Ajoaika Agios Nikolaoksesta
- Voulisma Beach – 20min
- Marina Plaka (lauttasatama Spinalongaan) – 30min
- Lasithin ylänkö – 1h 15min
Myrtos
Meidän matkamme jatkui Agios Nikolaoksesta vielä Ierapetran kautta upeaan pikkukylään etelärannalle Myrtokseen. Myrtos on pieni kylä, jonne ei ihan jokainen tallaaja päädy ja se tarjoaakin rauhaa rakastavalle Kreetan kävijälle ihanan, erikoisen retriitin. Myrtoksella on oma mikroilmastonsa ja se toimii matkaajien paratiisina vielä pitkälle syksyyn asti. Niin klovasti kylään oihastuimme, että kirjoitimme siitä oman pistauksensa.
Lue lisää: Myrtos on Kreetan piilotettu pieni paratiisi
Myrtos tarjoaa rauhaa rakastavalle Kreetan kävijälle ihanan, erikoisen retriitin.
11 Comments
Hienot maisemat! tuolla käyminen kiinnostaisi kyllä 🙂
Ah ihana Kreikka, ihan lempparimaa Euroopassa! Kreetalla olen käynyt joskus aikoinaan viikon äkkilähdöllä. Elafonissi ja Hania jäi erityisesti mieleen. En yhtään pistäisi pahitteeksi tällaista road trippailua ympäri saarta joskus!
Tien päällä oleminen on minustakin ihanan leppoisaa, kun voi vain poiketa tieltä kun niin tahtoo ja voi soitella samalla Spotifyn Roadtrip-listoja! 🙂 Kreeta on ollut mun ihan ensimmäinen kohde, jonne olen saanut lentää lentokoneella. Taisin olla 11-vuotias. 🙂
Kreikassa (ja nimenomaan Kreetalla) olen päässyt itse käymään viimeksi varmaan lähes kymmenen vuotta sitten ja olenkin viime aikoina haikaillut Kreikan seikkailun perään. Tämä postaus tuli siis oivalliseen aikaan! Roadtripin muodossa olisi itsekin haaveena lähteä erilaisia Kreikan saaria tutkimaan, vielä kuitenkin kaikki niin avoinna että ajatuksen tasolla ollaan. Kreetasta tullut nähtyä vain äitini siivittämänä pakettimatkakohteita, joita taas itse nykyisin haluan kiertää kaukaa. Siksi tästä saikin hyviä vinkkejä tulevaan, joten kiitoksia siitä. 🙂 Elafonissin olen itsekin kokenut ja kaunista oli, sen mitä vielä muistan. 🙂 Hyviä reissuja teille!
Nyt kun me päästiin Rodoksella Kreikan saarten makuun, niin mikä jottei Kreeta voisi olla seuraava. Kivalta näyttää tämäkin saari. Mun vanhemmat oli Kreetalla samaan aikaan kuin me Rodoksella, mutta eihän ne eläkeläiset siellä mihinkään liikkuneet. Rotkot ja kauniit rannat kyllä kiinnostaisi meitä!
Ihana Kreikka! Täytyy sanoa että tuo lokakuussa Etelä-Eurooppaan matkustaminen on kyllä erittäin hyvä idea. Suomessa alkaa tulla jo samaan aikaa räntää, mutta merivesi pysyy pitkään lämpimänä ja turisteja ei juuri ollenkaan. Kreikassa on käyty monta kohdetta mutta Kreeta puuttuu, pitää joskus mennä 🙂
Ehkä tällainen roadttip saisi minutkin ihastumaan Kreetan. Rethymnon kyllä ihastutti aikanaan kun siellä olin. Hanian seutu ja rannikko taas on saanut minut karttamaan koko Kreetalle menoa enää.
Itsekin olen käynyt Kreetalla kahdesti, kerran junnuna ja sitten teininä… Muistan, että käytiin ainakin jossain rannoilla sekä Minotauruksen palatsissa, joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Meillä oli silloin oma taksikuski, joka oli lupautunut kuskailemaan meitä ympäriinsä. Vuokra-auto olisi kyllä myös varmaan ollut ihan hyvä ratkaisu myös.
Aurinko paistaa ja autolla pääsee! Oma auto on ehdottomasti paras tapa tutustua uusiin paikkoihin laajemmalla alueella.
Tästä postauksesta on iloa kun seuraavan kerran menen Kreetalle. Olen ollut siellä
Kahdesti ja moni postauksesi paikka onkin jo tuttu – mutta sain jutusta uusia ideoita.
Ai, miten hyvään saumaan tämä tuli. Ollaan lähdössä Kreetalle parin viikon päästä ja vaikka tarkoituksena on pääsääntöisesti treenata, aiotaan myös vuokrata auto ja käydä ainakin tuolla Elafonissilla.
Kyllä Kreetasta on moneksi. Sikseen isolla saarella on paljon nähtävää. Itse pidin aikanani Haniasta ja Elafonissille haaveilen pääseväni.