LOZOVAC, KRKA, KROATIA. Krkan kansallispuisto on kiehtova sisämaan elämys Kroatian aurinkorannikon läheisyydessä. Paikka sopii päiväretkeksi loistavasti niin patikoijille, perhematkaajille kuin esteettömyyttä etsiville seikkailijoille.
Kroatia on tunnettu koko rannikolle levittäytyvästä turkoosista merestä, lomakylistä ja vanhoista kaupungeistaan, mutta sisämaassa asuu jalokiviä, jotka sopivat kutkuttavuudessaan rantaloman päiväretkiksi. Krkassa vierailu kannattaa ajoittaa oikein, jotta paikasta pääsee nauttimaan rauhassa ja koko komeudessaan.
Krkan vesiputoukset ja kirkkaat kuohut sijaitsevat vain lyhyen ajomatkan päässä Trogirista ja Splitistä.
Krka on vain tunnin ajomatkan päässä Splitistä ja Trogirista
Lähtiessämme pitkälle viikonlopulle Splitiin ja Trogiriin halusimme sinkoutua meren ääreltä myös keskelle vehreää luontoa.
Vain tunnin matkan päässä tutuista ranta- ja kaupunkikohteista siintää vesiputousten ja kirkkaiden vesien vuoristojoet ja järvet Krkan kansallispuistossa. Vaihtoehtona seikkaili jossain vaiheessa myös upea Plitvicen vesiputouskeidas 2,5 – 3 tunnin matkan päässä. Tämä olisi edestakasmatkoineen vaatinut kuitenkin jopa 5 tuntia enemmän aikaa kuin Krka. Koska halusimme ottaa aikaa sekä putouksista nautiskeluun, huolettomaan lomamoodiin että sen jälkeiseen rannikkoajeluun, päätimme tyytyä Krkaan.
Mutta voi kuinka väärässä olimmekaan! Krkassa ei ole mitään tyytymistä, vaan se on aivan mielettömän ihana keidas – ja mielellään laitoimme säästetyn 4 – 5 ajotuntia juurikin näiden kuohujen keskellä seikkailuun.
Krka on aivan mielettömän ihana keidas!
Monimuotoinen vuoristopurojen laskupaikka
Krkan kansallispuisto on luonnontilassaan monimuotoisena säilynyt upea Krka-joen laskupaikka suoraan Dinara-vuorilta. Skradinskin putouksiin päätyvä suosituin luontoreitti on täynnä toinen toistaan upeampia kuohuja ja kohisevia lampia.
Vesi on yhtä kirkasta ja vehreää kuin rannikolla. Itsessään luonto puolestaan vihreä kuin komeimmassa sademetsässä joskin matalampaa ja harvempaa, jotta maiseman ihailijalle jää tilaa hengähtää.
Kalat uiskentelevat koskissa ja lammissa – ja niitä voi tarkkailla suoraan valmiiksi rakennetulta laiturireitiltä. Helppokulkuisuudestaan huolimatta myös kuohujen ja upean maisemaa avaavia korkeuseroja löytyy.
Lähdimme katselemaan ensisijaisesti Krkaan sen suurinta ja tunnetuinta vesiputousta Stradinski Bukia, mutta oikeasti vietimme suurimman osan ajasta ihaillen puiston kaikkea muuta antia. Ja oikeasti vesiputouksia tuolla alueella on seitsemän (!) ja korkeuseroja jopa yli 240 metriä.
Krka on yksinkertaisen lumoava ja häkellyttävän mukaansatempaava. Miten voi virtaava vuoristopurojen solina yhdistyä näin upeiksi kuohuiksi ja vihreä välkkyä veden pinnalla niin kauniisti? Krka vei mukanaan niin suuremman kuin pienemmänkin matkaajan sydämen. Ei löydy sanoja, jotka tätä veden ja kuohujen huumaa voisivat välittää.
Vesi on yhtä kirkasta ja vehreää kuin rannikolla. Luonto vihreä kuin komeimmassa sademetsässä.
Krka sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta
Paikka on loistava retkikohde niin vetreille ja seikkailunhaluisille patikoijille, vanhemmalle väelle, perhematkaajille kuin esteettömyyttä etsiville sekä kulkemisen helppouden että luontoreitin pituuden vuoksi. Krkassa myös jaksavimmat eräjormat pääsevät patikoimaan pidempiä luontopolkuja näin halutessaan.
Meillä oli Krkassa mukana valjasreppu vajaa 2-vuotiaalle ikiliikkujallemme, mutta kaiteettomien pitkospuulaiturien vuoksi päädyimme kiertämään reitin lähes ainoastaan rattaissa istuen.
Muutamalla stopilla reitin loppupäässä toki tyttö pääsi ihastelemaan kuohuja niiden vierellä itse seisten ja kuljeskellen. Muun reitin kokeminen rattaissa istuminen ei pikkuseikkailijaa haitannut, sillä hän pääsi ihailemaan tavanomaista pidempään lammen onkaloissa pulikoivia kaloja.
Kalat kaikissa elinympäristöissään ovat olleet aina tytön suuri ihailun kohde – ja eiväthän nuo iloisesti purossa vilistelevät kalat tuottaneet pettymystä tälläkään kertaa.
Krkassa myös jaksavimmat eräjormat pääsevät patikoimaan pidempiä luontopolkuja näin halutessaan.
Lukuunottamatta yhtä ylhäältä alas vievää pidempää porraslaskeutumista, Krka on erinomainen paikka myös rattaiden kanssa kulkijalle. Itse asiassa paikassa on järjestetty tuossakin kohdassa kiertotie rattailla tai pyörätuolilla kulkijoille, mutta halusimme kokea hela hoidon ja onhan noita rattaita kannettu ennenkin.
Kehotammekin rattaallisia matkaajia kiertämään koko pääreitin ja kantamaan nuo yhdet portaat ylös ja alas reitin loppupäässä, sillä niiden alla sijaitsevat koko puiston upeimmat putoukset ja näkymät. Pyörätuolilla tai rattailla/vaunuilla liikkuvalle on toki olemassa myös erillinen kuljetus järjestettävissä pääputouksille, mutta eipä se rattaidenkaan kanssa mikään järjetön homma ollut. Hikikarpaloita lokakuisena 29 asteen päivänä oli jo muutoinkin iholla, joten kahden minuutin porrastreeni vietiin läpi samoilla lämmöillä.
Ainoa pienehkö miinus koko upeassa puistossa on vessojen vähäisyys. Niitä löytyy sekä luontoreitin alku- että loppupäästä, muttei reitiltä. Reitin läpikulkemiseksi menee tavallisesti noin 1 – 2h, eli sinällään ilman vessaakin pärjää.
Me kuitenkin tykkäämme vaellella tällaisissa kohteissa hitaalla moodilla ja rauhaisasti kuvaillen. Meiltä reitin samoaminen veikin noin 3 – 4 tuntia, eikä tylsää päässyt tulemaan, niin viehättävä paikka on. Ja vessattakin pärjättiin.
Paikka on loistava retkikohde niin vetreille ja seikkailunhaluisille patikoijille, vanhemmalle väelle, perhematkaajille kuin esteettömyyttä etsiville.
Miten Krkaan pääsee?
- Krkaan pääsee joko Skradinista tai Vozovacista, joihin on Splitistä ja Trogirista max. tunnin ajomatka.
- Paikan päällä voi valita, joko lähdön joko a) Skradinista, josta pääsee paikalle upealla jokilaivalla tai kävellen neljä kilometriä opastein varustettua polkua tai b) Lozovacista, josta pääsee sisäänpääsylipun hinnalla Shuttlebussilla noin 1 kilometrin päässä sijaitsevan luontopolun alkupäähän tai kävellen saman jyrkän reitin itse.
- Rattailla kulkeville suosittelemme joko shuttle bussia Lozovacista tai laivaa Skradinista. Kantorepun kanssa ei ole niin väliä. Muistathan, että sisämaan kohde on päivisin usein kuuma jopa lokakuun päivinä, joten varjolliset rattaat voivat olla kätevämpi kulkupeli lapselle kuin kantorepussa kiehnaus.
- Ota mukaan juotavaa ja tarpeen mukaan pientä snackiä. Sekä Skardinista, että Lozovacista ja reitin loppupäästä saa ostettua pieniä snackejä tai baaritasoisia ruoka-annoksia, mutta reitillä ei niitä tietenkään ole saatavilla. Meidät yllätti, kuinka pitkäksi aikaa upean paikan kuohut ja maisemat veivät mukanaan. Ilman pähkinäpusseja ja vettä me olisimme nääntyneet nälkään.
- Jos olet matkassa vuokra-autolla, suosittelemme ajamaan takaisin rantareittiä, ja pysähtymään sen idyllisissä rantakylissä kuten esimerkiksi Primoštenissa. Päiväksi vuokra-auto maksoi meille 55 euroa lastenistumineen.
Paras aika vierailla? Miten vältän turistilaumat?
Krka on upeutensa ja helpon saavutettavuutensa vuoksi erittäin suosittu kohde ja väenpaljouden takia ollut osalle matkaajista pettymys. Koska Krkan luonto on hätkähdyttävä, se kannattaa kohdata mahdollisimman autenttisesti. Ei olekaan yhtään pöllömpää vierailla suositussa luontokohteessa suosituimpien lomakausien ulkopuolella.
Monet sesonkikautena Krkassa käyneet ovat kertoneet reiteillä olevan välillä jopa ruuhkaa ja jonoja. Lokakuussa sen sijaan saimme välillä nautiskella huumaavista kuohutunnelmista ihan keskenään.
- Jos mahdollista, matkaile turistikauden ulkopuolella.
- Oman auton vuokraaminen voi olla kätevä valinta, ei toki välttämätön. Puistoon mahtuu kyllä yksi bussilastillinen muitakin matkaajia, mutta ajoita bussikyytisi keskipäivän ruuhkan ulkopuolelle.
- Jos haluaa mennä eri aikataulujen mukaan kuin muut matkaajat, ota selville, koska järjestetyt bussilastilliset ovat paikan päällä. Ja tule tietenkin joko huomattavasti ennen tai jälkeen kuin he. Muistathan kuitenkin, että kansallispuistoissa saattaa olla päivittäinen lippumäärälimiitti. Ajoissa on siis parempi kuin myöhään, jos matkailet turistisesonkina. Sesongin ulkopuolella lippuja usein riittää illemmallakin.
- Jos haluat nähdä pääputouksen auringonvalossa, muista kuitenkin lähteä matkaan tarpeeksi ajoissa. Auringonvalo loppuu pääputouksella maaston korkeuserojen vuoksi jo selkeästi ennen kuin aurinko oikeasti laskee. Itse valitsimme juuri toisin päin, eli saavuimme putouksille vasta myöhäisiltapäivästä, sillä emme halunneet kimmeltävän auringonvalon ylivalottavan vesikuvia.
Lisätietoja Krkan kansallispuiston omilta www-sivuilta.
[google_maps id=”6832″]
[google_maps id=”6836″]
Oletko käynyt Krkassa tai Plitvicessä? Kerro kommenteissa, miten kuohuelämys sinut vei mukanaan.
18 Comments
Hienot kuvat ja mielenkiintoinen kohde
Kiitos:) Ihana paikka!
Kauniita kuvia! Olisipa kiva käydä tuolla.
Kai se on ruvettava uskomaan kuulemaansa ja näkemäänsä. Todella moni tuttu on kehunut Krkaa ja nämä kuvat 👏👏
Kiitos<3 Kuvaus vie mennessään, kun on upea kohde:) Ja taitaa olla kyllä vierailun ajoitus tässäkin se tärkein tekijä, miksi kuvat onnistuivat.
Onpa satumaisen kaunis paikka! Siis näissä teidän kuvissa, sillä olen kuullut myös, miten Krkassa saa kävellä jonossa. Täytyy ajoittaa siis oma mahdollinen käynti sesongin ulkopuolelle.
Voi kääk. Kyllä siinä saattaa jäädä luonnon huikea olemus sisäistämättä, jos joku hengittää koko ajan niskaan ja pääsee matelemaan jonon sanelemaa vauhtia.
Ihan mielettömän upeat maisemat!
Krka taitaa olla aika samanlainen kuin Plitvice? Vaikuttaisi, että kuljetaaan samanlaisia rakennettuja polkuja, ja sitten suunnillen kaikkialla valuu ja kohisee vesi. Rakastuin Plitviceen. Siksi ahmin aina Krka-postauksetkin, koska niissä niin paljon samaa. Mutta tiedän, että jos vielä Kroatiaan palaan, haluan nähdä tämäkin. Ihania kuvia.
Kiitos! Plitvicessä emme itse ole käyneet, mutta luonnehdintasi perusteella samantyyppisestä paikasta on kyse 🙂 Sinne siis!
Ihania kuvia! <3
Kiva päästä kokemaan Krka näin etänä, viime toukokuussa Splitissä vieraillessa se jäi väliin kun vatsatauti iski juuri kun sinne piti lähteä. Näyttää tosiaan hyvin samanlaiselta kuin Plitvice, jossa onneksi pääsimme käymään, todella satumaisen kaunis paikka!
Olimme niin viehättyneitä Krkasta, että Plitvicekin säilyy yhä meidän listalla. Sinne pitää vielä päästä, kun niille seuduille seuraavan kerran matkataan:)
Kylläpä silmä lepää noissa kuvissa! Ja mukava kuulla, että lokakuussa ei ole ollut ryysistä. Joitain aikaisempia matkajuttuja täältä lukiessani olen myös huomannut kirjoitettavan tungoksesta. Norvegianin Split-tarjouksia siis etsimään! 🙂
Mekin ollaan usein etsitty Norwegianin tarjouksia Kroatiaan. Viimeksi mentiin Finnairilla ja muuten pakko kertoa, että nekin lennot olivat hinnoiltaan ja lentoajoiltaan kilpailukykyisiä:)
Upeeta! Ihan mahtava kohde! Tuonne mä haluan! Ja olitte siis lokakuussa, näyttää niin kesäiseltä 😍
Itsekin ihmettelimme, miten vaaleanvihreät olivat lehdet lokakuun puolivälissä. Vähän eri kuin kotimaassa:D
Millainen sää oli lokakuussa? Ollaan menossa lokakuussa Splitiin ja matkavaatetus mietityttää.
Minkä firman vuokra-auto teillä oli?
Päivisin oli lämmintä n. 25 astetta, eli shortsit + t-paita -yhdistelmällä pärjäsi mainiosti. Iltaisin hupparille tms. on käyttöä.
Vuokra-auton nappasimme jostain Kotorin paikallisesta random-pikkutoimistosta, eli mikään kansainvälinen ketju ei ollut kyseessä. Auto ei ollut viimeisintä huutoa, joten saattaa olla, että isoilta ketjuilta saa parempaa.