Lapsen kanssa lentäminen vaatii energiaa ja malttia. Pahimmassa ikiliikkujavaiheessa tuntuu siltä, että virikkeitä pitää keksiä kaikkialta. Erilaiset viihdykkeet näyttelevät tärkeää osaa siinä, miten taapero jaksaa matkustaa koneessa ja muissa pidempää paikallaanoloa vaativissa kulkuvälineissä.
Samoja viihdykkeitä ja taktiikoita on käytetty myös esimerkiksi muissa kulkuvälineissä ja illallispöydässä.
Olemme lentäneet vireän vauvan ja taaperon kera lukuisia lyhempiä ja pidempiä lentoja. Juuri palasimme muun muassa 7+7 tunnin lennolta, jossa oli parin tunnin välipysähdys, ja jota edelsi 5 tunnin automatka. Ihan helpolla ei selviä, kun lentomatka vie vuorokaudesta karhunosan. Erilaiset vippaskonstit ja viihdykkeet ikiliikkujan paikallaan pitämiseksi ovat iso osa matkustusmukavuutta.
Uutta ja ihmeellistä, pientä ja kevyttä
Mitä viihdykettä lentokoneessa taaperon kanssa sitten oikein tarvitsee, kun tilaa on rajallisesti sekä kantaa että leikkiä? Olemme listanneet tähän postaukseen viihdykkeet ja keinot, jolla meidän taapero on saatu pysymään paikallaan vajaa 1-vuotiaasta alkaen aina 2-vuotiaaksi lukuisia lyhyitä ja pitkiä lentoja.
Samoja viihdykkeitä ja taktiikoita on käytetty lentojen lisäksi pitkin matkaa siivittämään pienen aikaa myös esimerkiksi autossa, junassa ja ruokapöydässä.
Paras neuvo etenkin lennoille on, että pitää takataskussaan muutaman ennennäkemättömän lelun tai muun viihdykkeen, johon lapsi jaksaa keskittyä vanhaa tuttavuutta paremmin. Jos se on pientä ja kevyttä kantaa, sitä parempi.
Kenttä on ihanan mielenkiintoinen paikka lapselle
Lisäksi suosittelemme varaamaan aikaa lentokentällä liikkumiseen, jotta lapsi saa liikkumisesta tarpeekseen ennen koneeseen siirtymistä. Lentokenttä on lapselle äärimmäisen kiinnostava paikka myös leikkialueiden ulkopuolella. Ja tilaa liikkuakin on taaperolle useimmiten ruhtinaallisesti.
Jo 1-vuotiaana unipussi rauhoitti meillä koneessa ja se, että oli saanut kentällä kulkea ja juosta, ihmetellä koneita, muumikauppaa/lelukauppaa, värejä, valoja ja suuria mainospatsaita/hahmoja. Yhä kulkee unipussi mukana matkassa. Joskus käytetään, joskus ei.
Lentokentällä kirmaaminen on nyt se juttu: Koko paikka tulvii kivoja virikkeitä, joista lapsi innostuu.
Lentokenttä on ihanan mielenkiintoinen paikka lapselle (lue: ihanan uuvuttava myös vanhemman näkökulmasta), joten kannattaa varata sinne hyvin aikaa.
Lentokentällä kirmaaminen on nyt se juttu.
Millä viihdykkeillä taapero jaksaa pidemmänkin lennon?
Ruoka ja naposteltava
Kullakin muksulla on ne omat snacksit ja välipalat, jotka iskee. Ideana on, että vanhemmat muistavat ottaa näitä herkkuja mukaan paljon ja erilaisia.
Meillä ovat lennoilla kulkeneet mukana puurojauhepussit (lennoilla saa helposti sekoitettua tilkkaan kuumaa vettä kupissa), hedelmäsose- ja suolaiset tuubit, pienet suolakalat, suolatikut ja keksit sekä näkkärit ja hapankorput. Lisäksi hittejä ovat olleet pienet rusina-askit ja hedelmäiset Muumi-patukat.
Välipalat kulkevat meillä aina tiiviissä muovipusseissa, jotta murkut ja muut öttiäiset eivät löydä tietään laukkuihimme, jos herkkuja jää yli kohteeseen asti.
Lelut
Nuorempana muutama ”uusi” kiinnostava lelu vei huomion pitkäksi aikaa. Mitä enemmän rapinaa tai helinää ja yksityiskohtia löytyi, sitä paremmaksi matkaviihdykkeeksi lelu osoittautui.
Erityisen hyväksi olemme kokeneet (pahimman oraalivaiheen hävittyä) suklaamunista ja vastaavista saatavat pienet muovihahmot, joita otetaan esille pitkin lentoa tai koko matkaa kiinnostuksen mukaan. Suljemme hahmoja siis teemoittain (tai ihan randomisti) pieniin minigrip-pusseihin ja otamme esille aina tarvittaessa.
Esimerkiksi 12 päivän reissulle riitti loistavasti 4 minigrip-pussillista erilaisia Nalle Puh-, Muumi-, Disney- ja muita satuhahmoja. Tuoreussarvo säilyy myös tuleville matkoille, sillä samaisilla pikkuhahmoilla ei juurikaan leikitä kotona.
Samat hahmopussit on otettu tarvittaessa matkalla myös aamiais- ja illallispöytään. Jos hahmot suttaantuvat, saa ne helposti pestyä, ja jos joku hukkuu, sen ei luulisi olevan maailmanloppu. Periaatteessa emme halua kerätä nurkkiin kertakäyttöromua euron halpakaupoista, joten nämäkin on haalittu käytettynä kirppiksiltä.
Mini- ja luukkukirjat
Olemme keränneet kirppareilta ja kierrätysryhmistä myös pinon kevyesti matkassa reissaavia minikirjoja. Suomenkieliset minikirjat tuntuvat olevan kiven alla. Niitä saa tuurilla muutaman kappaleen erissä huoltoasemien lehtihyllyistä tai Muumi-teemaisista ja Kunnaksen minikirjajoulukalentereista, mutta ei juurikaan muualta. Siksipä keräsimme minikirjoja jo hyvissä ajoin käytettyinä.
Jos ruotsinkielisyys ei ole este, niin valikoimaa löytyy laajemmin. Muutama nätillä kuvituksella varustettu minikirja on tarttunut matkaamme esimerkiksi Tukholman lentokentän kioskista. Ruotsinkielisiä minikirjoja löytyy kivasti myös tavallisimmista suomalaisista kirjakaupoista.
Pädi tai kännykkä
Pikkuinen sukupolvi ei vain rakasta scriiniä, vaan kasvaa ja kehittyy sen kanssa. Meillä kotioloissa pelit ja sovellukset eivät kuulu jokaiseen hetkeen, mutta lomalla Ipadia ja kännykkää käytetään ahkerammin siivittämään haasteellisimpia hetkiä.
Vanhemman ohjaamana jo alle 1-vuotias voi saada sovelluksista paljon irti. Olemme rehellisesti ladanneet yli 70 eri sovellusta iPadiin ja kännyköihin parin viime vuoden aikana. Ei haittaa, vaikkei lapsi itse osaisi vielä pelata tai selailla kaikkea. Vanhempi voi olla osa kokemusta, opastaa, kertoa, satuilla ja ohjata pientä matkaajaa.
Koska kattavaa listaa kivoista ja kehittävistä taaperolle sopivista sovelluksista emme löytäneet verkosta, kävimme itse läpi suuren määrän erilaisia suositeltuja opettavia pelejä. Testasimme ne pikkuseikkailijamme kanssa käytännössä ja listasimme oman suosikkimme taaperolle sopivista sovelluksista tänne.
Muu koneesta irtoava viihdyke (kupit, turvaohjeet, lehdet)
Tottahan toki koneessa on useimmiten istuimen oma scriini, mutta paljon paljon muutakin jännää. Miten kiinnostavia pienelle matkustajalle ovatkaan lentokoneen pikkutaskusta tai tarjoiluvaunusta löytyvät jutut? Siis oikeasti.
Vaikka etuistuimen taskun sisältöön aikoinaan tartuttiin pikkuvauvan kanssa ensihädän viihdykkeenä, kaivaa meidän 2-vuotias nyt jo totutusti joka lennolla turvaohjelappusen esiin omaa lukuhetkeä varten.
Myös kivasti kuvioidut paperimukit ja muovilusikat ovat olleet hittejä. Qatar Airwaysin punainen muovilusikka taisi kulkea välipysähdyksen yli seuraavallekin lennolle saakka. Luovimmat vanhemmat keksivät kätkeä mukana kulkevia pikkuleluja puhtaisiin oksupusseihinkin. (Ehdotinko mä just tosiaan tätä?! ;D)
Tarrakirjat, magneettiviihdykkeet
Tarra- ja magneettiviihdykkeet ovat olleet meillä huikea menestys. Ne ovat kevyitä kantaa ja erityisesti uudestaan erilaisille alustoille sijoitettava magneetit ovat olleet hyvää viihdettä myös illallispöydässä.
Tällaisia viihdykkeitä saattaa saada mukaan lentoyhtiöiden ilmaisista viihdepusseistakin, mutta sellaisen tullessa eteen paperikaupassa kannattaa muistaa tulevaisuuden matkustustarpeet.
Piirtämisvälineet
Meillä on kulkenut mukana minikokoiset puuvärit ja pieni kämmenen kokoinen reissuvihko piirtämisvimmaa varten. Myös vesitussivärityskirjat ovat oiva ja hauska tapaa piirtää matkassa.
Mitään megaturhivaa emme halua matkalla pitää, joten vesitussit ja puuvärit olemme kokeneet sekä lentokoneen istuimille, vaatteille että hotellihuoneen seinille armollisimmiksi.
Vesitussivärityskirjoja saa mm. Flying Tigerista ja hyvin varustelluista verkon lelukaupoista kuten Jollyroomista ja Cdon.comista. Se, joka aikoo metsästää vesitussivärityskirjan verkosta: oikea nimitys tuotteelle lienee water magic coloring book.
Mielikuvitus
Kun viihdykkeet loppuvat kesken, pitää soveltaa. Kaikki vanhemmat tietävät, että joskus uupuneenakin keksii killeri-idean, joka uppoaa jälkikasvuun kuin kuuma veitsi voihin.
Mielikuvituksen kanssa toivotamme vanhemmille onnea, mutta ohjeita siihen ei ole:)
Lue myös aiemmat postauksemme
Mitä mukaan matkalle lapsen kanssa? Alle 2-vuotiaan tärkeimmät viihdykkeet
Viihdykkeet lentokoneeseen: Parhaat sovellukset 2-vuotiaalle taaperolle
Kokemuksia taaperon tai vauvan kanssa lentämisestä? Millaiset viihdykkeet teillä kulkevat lennolla? Olisi kiva kuulla kommenteissa, mitkä asiat teillä pitävät ikiliikkujan paikallaan.
7 Comments
Kivoja vinkkejä! 🙂 oikeastaan odotan, että lapsi on juuri sen ikäinen että sille on helpompi ottaa mukaan monipuolisempaa tekemistä (piirtäminen/värityskirja) jne. Meillä on aika pitkälti vaan ”touhuttu” lennolla, ei oo siis jaksanut vielä keskittyä varsinaiseen tekemiseen mutta kai sekin tässä pian muuttuu 😄 Tarrakirjan ostin kotiin ja on ollut mieluisa (aattelin heti, et uusi tarra-arkki toimii kivana yllätyksenä seuraavalla lennolla). Noita suolakaloja ja tikkuja pitää kokeilla, rusinat toimi ennen mut ei enää. Näitä vinkkejä on hyvä jakaa ristiin, kun joku juttu toimii aina vähän aikaa, kunnes saa keksiä taas uutta 😊
Lasten kanssa matkustamista katsoo niin eri kulmasta riippuen siitä, että onko lapsi oma vai jonkun toisen 🙂
Kun sisareni lapset olivat pienempiä, niin matkustimme heidän kanssaan aina silloin tällöin ja silloin huoli oli enemmän lapsen puolella, jaksaako, eihän korviin satu jne. Kun matkustamme ilman lapsia, niin toivoisimme niin, että lasten vanhemmat pitäisivät jälkikasvunsa jotenkin ojennuksessa – yleisen asia, josta tapaan menettää hermoni on tuo selkänojan potkiminen, joka on vielä yllättävän yleistä. Ehkä se on kiva tapa välttää ikävystymistä 🙂
Silloin tällöin myös businessluokassa matkustavana omaan kyllä oikeastaan tämän ehkä vanhakantaisen/syrjivän mielipiteen, että taaperoille ei pitäisi sinne myydä lippuja: monet businessluokassa matkustavat kun hakevat sieltä nimenomaan rauhallista työ- tai nukkumismahdollisuutta eikä sitä auta herttaisinkaan taapero, joka kulkee ympäriinstä taputtelemassa muita matkustajia.
Kivoja vinkkejä ja moni on ollut meillä käytössä ja hyväksi havaittu 🙂
Vielä ei olla perheen kanssa tehty lentomatkoja vaikka vanhin on (jo) 10 vuotias. Nuorin on vasta kolme vuotias ja tuntuu, että aina on vähän tuuripeliä kuinka matkat sujuvat 🙂 Kivoja vinkkejä.
Kiitos vinkeistä ja inspiraatiosta. Tämä toimi kivana rohkaisuna ajatuksellemme lähteä 2,5-vuotiaan esikoisemme kanssa pienelle reissulle kevään tai kesän aikana. Lapsi rakastaa lentokoneita, joten pitäähän hänen sellaiseen päästä. Vähän jännittää, vaikka tiedänkin sen menevän hyvin. Emme vaan ole vielä matkustaneet lasten kanssa lentäen ja kaikki uusi mietityttää.
Hyviä vinkkejä, joita voi varmasti hyödyntää (ainakin osaa) myös esim. junalla matkatessa 🙂
meidän lapset on matkustaneet autolla ja junalla. autossa tuttuja viihdykkeitä on just kirjat ja lelut, mutta ensimmäinen ajatus noista pikkuisista hahmoista on että ne pyörii sitten kaikki penkkien alle autossa, kun ei pääse samantien niitä sieltä noukkimaan 😀 Hyviä vinkkejä! ihanaa miten lapsen huomioiminen on teille luonnollinen osa matkustamista, tuntuu että liian paljon edelleen ajatellaan ettei lasten kanssa muka voi matkustaa.