Paras paikka lentokoneessa vauvan kanssa matkustamiseen on sellainen, jossa lapsi saa olla rauhassa, turvallisesti ja mahdollisimman tilavasti. Kokemuksia ja vinkkejä tarvitaan jo silloin, kun matkaa suunnitellaan ja lentoja varataan.
Vauvavuosi on ihan parasta aikaa lähteä matkaan perheen kesken. Lento jännittää suurinta osaa, jonka vuoksi jaamme omat vinkkimme kaikkien vauvavuoden parinkymmenen lentokokemuksemme perusteella.
Kaikenlaisia aikatauluja ja lentojen kestoja ehdittiin kokeilla vauvavuoden aikana.
Me pyrimme matkustelemaan edullisesti. Olemme lähteneet matkaan silloin, kun olemme saaneet lennot kivalla hinnalla, emme niinkään vauvan aikataulujen mukaan. Kaikenlaisia aikatauluja ja lentojen kestoja siis ehdittiin kokeilla vauvavuoden aikana.
Jos vauvan rutiinien mukaan varaa lennon 2 kuukautta aiemmin, voi olla varma, että rutiinit ovat jo ehtineet muuttua matkalle lähtöön mennessä. Tai sitten ei. Who knows? Eli mitään yhtään reseptiä ei lennon varaamiseen ole.
Meillä on ollut vauvalennoilla aina mukana kaksi vanhempaa, joka on huomattavasti yhden vanhemman taktiikalla lentävien työtä helpompaa lisäkäsien ja avun vuoksi. Teemme omatoimilentoja ja matkustamme edullisimmassa luokassa ilman erikseen lapselle ostettua paikkaa. Tältä pohjalta kokosimme listan, mitä ottaa huomioon, kun varaa lentoa vauvalle ja itselleen.
Jos vauvan rutiinien mukaan varaa lennon 2 kk aiemmin, voi olla varma, että rutiinit ovat jo ehtineet muuttua matkalle lähtöön mennessä.
LENNON VALITSEMINEN
Lentoaika ja lennon kesto
On totta, että vauvan kanssa pitkät lennot ovat helpoimpia yöaikaan ja välilaskullisilla lennoilla työtä riittää enemmän siirtymisten vuoksi. Emme ole kuitenkaan huomanneet, että sinällään lentoajalla olisi erityistä merkitystä paitsi vanhempien kasvavana lisätyönä. Vauvat ovat erilaisia, päivät ovat erilaisia ja lisäksi oma energiataso vaihtelee yksilöllisesti.
Aikaisimmat aamulähdöt ovat omalla tavallaan haastavimpia. Lähinnä siksi, että itse on ollut vielä puoliunessa ja vauvan kanssa touhuttavaa riittää, ennen kuin päästään perille kohteeseen. Ikuisina viimetipan pakkaajina ainakin me olemme yleensä häärineet rinkkojen kanssa yömyöhään, joten lähtöaamuna väsyttää aina.
Pisin vauvan kanssa tekemämme lentorupeama oli välilaskullinen lento Karibialle. Lento lähti Suomesta klo 7, Amsterdamissa meillä oli kahden tunnin välilasku ja määränpäähän hotellille Curaçaolle pääsimme noin 20 tuntia sen jälkeen, kun olimme kotioven sulkeneet.
Pitkät lennot ovat helpoimpia yöaikaan ja välilaskullisilla lennoilla työtä riittää enemmän siirtymisten vuoksi
Pitkillä lennoilla suosittelemme ehdottomasti sitä ratkaisua, että vähintään ensimmäinen yö vietetään lähellä määränpään lentokenttää oman jaksamisen ja jetlagista selviytymisen vuoksi. Vauva selviää muuten usein aikaerosta helpommin kuin vanhemmat, koska nukkuu muutoinkin monta pätkää päivässä tietämättä, mikä on yö ja kuinka kauan päivä kestää.
Pitkät lennot päivälläkin luonnistuvat, koska yleensä vauvat nukkuvat päiväunia. Sikeimmät tirsat nukutaan, kun ympärillä on riittänyt virikkeitä. Ja virikkeitä kentät ja koneet ovat pullollaan.
Ratkaisuna uni- ja ruoka-aikojen hienosäätö
Olemme pärjänneet eri lentoajoilla modaamalla pikkunyytin päiväunia hienovaraisesti edellisinä päivinä siten, että ne osuisivat lennon kanssa samaan aikaan.
Tämä on onnistunut muita heräämisiä ja ruokailuaikoja siirtämällä edellisinä päivinä tai viimeistään matkaan lähdettäessä. Kuuntele vauvaasi, rutiinia on turha noudattaa liian tarkasti, koska matkustaessa kaikki muutkin jutut ovat rutiinista poikkeavia.
Aina unien siirtäminen ei tietenkään onnistu. Silloin viihdytetään, syötetään ja eletään niin tavallista arkea vauvan kanssa kuin se lentokoneessa ja -kentillä on mahdollista.
Matkalla rutiineja on turha noudattaa liian tarkasti, koska kaikki muutkin jutut ovat rutiinista poikkeavia.
Vauvan lentolipun hinta
Sylissä matkustavan alle 2-vuotiaan hinta lentokoneessa on yleensä max 10 prosenttia lipun hinnasta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteensä 38 euron lippuhintaa vauvalle Hki-Bangkok-Hki -lennolla ja kolmea euroa Tukholman menopaluulennolla. Jos haluaa ostaa paremman istuinpaikan, pitää maksaa enemmän.
Koska erityispaikoista maksetaan joka lennolle erikseen, voi pahimmassa tapauksessa vauvan lennolle tulee hintaa useampia satasia ja lähes sama, minkä maksoit itse halvasta lennosta. yleensä tämä tapahtuu, jos olet itse saanut lennot edullisesti ja matka lopulliseen kohteeseen sisältää useampia välilaskuja.
Kannattaa siis miettiä etukäteen ja tsekata, millaiseen lentomukavuuteen budjetista rahaa irtoaa.
Jos haluaa ostaa paremman istuinpaikan, pitää maksaa enemmän.
ISTUMAPAIKAN VALINTA VAUVAN KANSSA
Toiset paikat toimivat paremmin kuin toiset
Paikan valinnalla on kriittisempi merkitys, mitä pidempään lentoon olet vauvan kanssa valmistautumassa.
Keskipaikka on aina huono, sillä liikut keskimääräistä enemmän – jos et muualle, niin ainakin vaippaa vaihtamaan. Keskipaikalla sivuttain nukkuvaa vauvaa on myös haastava pitää, jotta pää ei valuisi naapurin puolelle (varsinkin 8-12kk ikäiset, jotka simahtavat lennon aikana ainakin kerran melko varmasti).
Käytäväpaikalta on helpompi liikkua, ikkunapaikalla saa enemmän tukea pidellä vauvaa. Ikkunapaikalla sen sijaan voi olla omille olkapäille vähemmän liikkumavaraa.
Eturivissä on yleensä enemmän tilaa edessä venkoilulle, muttei tilaa tavaroille ja pöydän ottaminen omaan tai lapsen ruokailuun on haastavaa.
Myös aivan vessojen vieressä voi olla haasteellista olla, sillä vessoissa on käyntiä jatkuvasti ja juuri sikeään uneen simahtanutkin vauva saattaa jatkuvan ovenkolauttelun ja liikenteen vuoksi herää aikaisemmin, kuin toivoisit. Sama koskee usein keittiötilaa, vaikka henkilökunta sulkeekin tilan verhoilla pahimman kolisuttelun ajaksi.
Olemme myös huomanneet, että konetta täytetään/varataan edestä päin, joten koneen takaosassa saatat saada helposti rauhallisemman paikan, jos kone on puolityhjillään. Jotkut lentoyhtiöt sijoittavat sinut sinne suoraan vauvan kanssa. Toisinaan olemme saaneet puolityhjästä koneesta edestä koko rivin vauvan kanssa, mikäli tilaa on ollut.
Lyhyellä lennolla (noin 1-2h) istuinpaikalla ei juuri ole väliä.
Meidän paras paikka?
Meille paras paikka oli varmasti Helsinki-Bangkok -lennolla, jossa pääsimme ikkunapaikalle, seuraavaan riviin heti hätäuloskäytävän jälkeen. Katso paikka A350:n istuinkartasta
Tuo paikka oli melkoinen löytö. Tuolloin matkustimme siis Finnairin AirbusA350:lla. Konemallissa on käytännössä hätäuloskäynnin vieressä olevalla rivillä sivulla 2 paikkaa ja kyseisen rivin takana 3 paikkaa (Rivi42). Jos vanhemmat varaavat nämä vierekkäiset paikat (A ja B tai K ja L) ikkunan vierestä, vain toinen joutuu maksamaan lisämaksun (toisin kuin esim. vauvakoppapaikalla).
Tällöin toisella vanhemmalla ei ollut penkkiä edessä vaan vapaata tilaa, johon lattia-alueen vilteillä vuoraten saimme lapsen jopa nukkumaan/leikkimään pelkäämättä, että pieni ja siinä vaiheessa aika hauraskin vauva osuisi turbulenssissa johonkin terävään tai kovaan.
Koneessa on muuten yllättävän paljon teräviä kulmia, joita aikuisena itsekseen matkatessa emme ole koskaan ennen edes huomanneet. Lattialla oleskellessa lapsi pitää toki olla koko ajan vanhemman valvonnassa niin kuin muuallakin koneessa.
Lattialla oleskellessa lapsi pitää toki olla koko ajan vanhemman valvonnassa
Muuta huomioitavaa
Joskus koneen kuulutukset särkevät röhinällään ja kaakkoon vedetyllä volallaan omiakin korvia. Suosittelemme pysymään valmiina suojaamaan lapsen korvat tarvittaessa, kun purseri tai kapteeni aloittaa höpinänsä. Myös hupulliset vaatteet pehmentävät ääntä mukavasti.
Huomaathan, että nettilähtöselvitys kannattaa tehdä ajoissa kotona: vaikka olisit jo varannut istumapaikan, sillä paikkavaraukset voivat muuttua mm. konetyypin vaihtumisen seurauksena.
Jos et saa koko matkaseurueelle viereisiä paikkoja, paikkoja voi aina yrittää vaihtaa vierustoverin kanssa.
Jos päädyt varamaan maksullisen erityispaikan, ole ajoissa liikkeellä. Paikkoja on rajattu määrä ja muutkin pienen lapsen vanhemmat pohtivat samoja juttuja. Muista kuitenkin, että erikseen ostetun istuinpaikan peruutus ei ole myöhemmin mahdollista, tai ainakaan et saa jo siihen kuluttamia rahojasi takaisin tai pysty käyttämään niitä toiseen istuinpaikkaan.
Voit käyttää paikan varaamisessa apuna eri koneiden istumakartat sisältävää Seatguru-sivustoa. Kiinnitä huomiota erityisesti keittiöiden ja vessojen sijaintiin, jalkatilaan ja muiden matkaajien Seatguruun jättämiin kommentteihin (osa istuimista on hieman kapeampia, kaikilla riveillä ei välttämättä ole ikkunoita, kaikkia istuimia ei voi kääntää jne.).
Paikkavaraukset voivat muuttua mm. konetyypin vaihtumisen seurauksena nopeastikin alkuperäisestä.
Vauvakoppapaikka ei ole aina paras
Hurjasta vauvavuoden lentomäärästä huolimatta me pääsimme käyttämään baby bassinettia eli koneen omaa nukkumakaukaloa vain kahdesti, mutta hyvin pärjättiin (vaikka onhan sen ihanaa, kun vauva nukkui jotenkin paremmassa turvassa kaukalossaan ja itselläkin on ruhtinaallisesti jalkatilaa).
Muistathan, että vauvakopan vaativalla etupaikalla sinulla EI ole nousun ja laskun aikana mahdollisuutta pitää tarpeellisia tavaroita lähettyvilläsi, koska niiden säilytykselle ei ole olemassa etupenkin istuimen alustaa. Myös pöydän ja kuvaruudun kaivaminen käsinojasta saattaa olla hankalaa. Näin me ainakin koimme.
Tarpeelliset tavarat ängettiin vauvakoppapaikalla äidin pieneen käsilaukkuun ja laukku olalla istuimen sivuun kriittisiksi ajoiksi.
Varasimme koppapaikan liian myöhään, joten jouduimme istumaan peräkkäin. Kahden vanhemman matkustuskompanialla kuulostaa horror-ratkaisulta, mutta toimi yllättävän sulavasti ja alle 9 kuukautta vanha pirpanakin sai lisää virikkeitä, kun pääsi välillä vaihtamaan syliä toiseen riviin ja uusia naamoja ympärilleen.
Koneen kaukaloiden koot vaihtelevat lentokonemallin mukaan. Ennen kuin varaat paikan, muistathan varmistaa, mahtuuko lapsesi kaukaloon painonsa ja pituutensa vuoksi.
Koneen kaukaloiden koot vaihtelevat lentokonemallin mukaan.
Älä varaa
…viimeisen rivin paikkoja, sillä usein selkänojat eivät taivu niin paljoa ja rauhaton keittiö/vessaliikenne saattaa häiritä.
…vessan läheltä.
…hätäuloskäyntiriviltä (et saa siinä ollakaan vauvan kanssa).
…keskeltä riviä, jos mahdollista, koska liikut keskivertoa enemmän vauvan kanssa ja tilat ovat ahtaat.
…kalliita paikkoja, jos matka on lyhyt ja haluat matkustaa edullisesti. Pärjäät kyllä peruspaikallakin.
***
Lue myös
Lentäminen vauvan kanssa: Parhaat vinkit lentokentälle
***
Olisi mukava kuulla kommentteja myös teiltä lukijoilta. Mitä asioita sinä pidät tärkeänä varattaessa vauvan kanssa paikkaa lentokoneessa? Onko olemassa huonointa ja parasta paikkaa ollenkaan?
24 Comments
Aikamoista taidetta te olitte saaneet tästä tehtyä. Ei ajankohtainen aiheena, mutta mielenkiintoista silti lukea ja hyödyllinen erityisesti heille, jotka ensimmäistä reissua suunnittelevat vauvan kanssa. En osaisi itse ottaa noita pieniä yksityiskohtia huomioon.
”siinä vaiheessa aika hauraskin vauva osuisi turbulenssissa johonkin terävään tai kovaan”. Tuota noin… Jos se turbulenssi iskee kunnolla, niin kaikki kiinnittämätön – niin vauvat kuin aikuiset löytyvät katosta. Vauvat tosin helpommin, koska painavat vähemmän… Tämän takia en ikinä itse, eivätkä lapseni ole koneessa ilman turvavyötä.
Mikään optimiratkaisu lattialle laskeminen ei tietenkään ole ja suurimmaksi osaksi matkustamme lapsi koko ajan muutoin sylissä turvavöissä. Koska kuitenkaan aina ei ole vaihtoehtoa, kun aktiivinen pikkuinen alkaa rimpuilla pois sylistä, huutaa, tuskastua tms. pitkillä lennoilla, olemme lattialle hänet tuolloin hetkeksi laskeneet. Tämä on ollut ihan ok myös lentohenkilökunnan puolesta – ja itse asiassa vauvakoppapaikalla he ovat sitä ihan itse ehdottaneet, koska kopassa ei saa istua/leikkiä jne. Vanhemmat lapset joutuvat varmasti käymään lennolla vessassa, jolloin he ovat oikeastaan ihan samassa vaarassa ja ilman vöitä. Liiallisen panikoinnin sijaan näissäkin tilanteissa uskon, että maalaisjärjen käyttäminen on sallittua:) Onko turvavyöhön sidottu, turhautumistaan 3 tuntia putkeen huutava vauva pahempi uhka vanhempien tarkkaavaisuuden vähenemiselle (esim tulevia tilanteita varten kentällä ja jatkolennoilla) kuin hänen valvottu laskemisensa hetkeksi lattialle. Onneksi tällaiset vakavat turbulenssit, joista ei etukäteen ilmoitettaisi, ovat erittäin harvinainen tapaus. Paljon riskialttiimpiin tilanteisiin lapsen kanssa välillä joutuu (valitettavasti haluamattaan) ihan maan kamarallakin matkustettaessa, esim liikennevälineissä. Mutta kukin tavallaan, me olemme nyt vain valinneet joskus harvoin pitkillä lennoilla näin:)
Hyviä vinkkejä! Me ollaan sahattu nyt Suomen ja Kalifornian väliä lasten kanssa 6 vuotta, ja nyt on vauva nro 2 menossa. Ei olla kiinnitetty noin paljoa huomiota paikkavalintoihin, sen kun on menty lennolle. Jos paikat on voinut valita check in vaiheessa, niin olen itseasiassa koittanut ottaa paikan siitä vessan läheltä ettei ole kovin pitkä matka jos esim. isomman lähettää yksin vessaan niin näkee hänet jonossa ym. Viime kerralla kyllä maksoin vähän ekstraa että päästiin ikkunapaikkariville ihan siksi, että Finski laittoi meidät viimeksi keskelle ja siinä oli kyllä hankalaa imettäminen kun tuntui, että joka puolella oli kyyläävä silmäpari. Ja on totta, että ikkunapaikalla saa kivasti nojattua siihen seinään. Me myös suositaan niitä illalla lähteviä lentoja koska sitten kun lapset saa nukahtamaan, niin ne yleensä vetää sikeitä perille saakka kun ovat yöunilla.
Meillä ei ole koskaan ollut sitä vauva bassinettia eikä olla pidetty vauvoja lattialla. Itse ajattelen, että se on todella vaarallinen paikka jos tulee turbulenssia, ja likainenkin. Mutta jokainen tekee niin kuin parhaakseen kokee ja mikä on itselle helpointa. Meillä on onneksi menneet lennot aika iisisti vaikka viimeksikin olin yksin kahden lapsen kanssa 11h lennon. Lapsetkin on tietenkin erilaisia ja eri ikävaiheiden tuomat kommervenkit.
No teillä on kyllä jo ihan konkarin ote pitkiin lentoihin:) Turvallisuus on meille ensisijainen asia ja pyrimme aina matkustamaan lapsi sylissä ja turvavöissä. Emme ole myöskään ikinä laskeneet lasta lattialle valvomatta tai oleskelualuetta vuoraamatta. Yleisesti tuo lattiajuttu oli meillä ajankohtainen vain 10 – 12kkn välillä tehdyillä matkoilla, kun pieni alkoi liikkua aktiivisemmin ja harjoitella tuettua kävelyä, eikä syli satunnaisesti maistunut ei sitten ollenkaan.
Likaisuutta yritimme tuolloin välttää nimenomaan vuoraamalla lattian viltillä tai vastaavalla. Meille lattialla oleskelu ei tietenkään tarkoittanut mitään vapaata kieriskelyä, vaan lähinnä istuskelua/leikkimistä paikoillaan eli jonkun kirjan tai lelun käsissä tutkiskelua tai meidän jalkojen välissä suojattuna olemista. Joskus siinä on nojailtu isän/äidin polveen hetkisen aikaa ja kyseessä on siis ollut jo istuva lapsi. Pieni hetki poissa sylistä on taannut rauhallisemman jatkomatkan sekä lapselle, meille että kanssamatkustajille. Ehkä myös vanhempien skarppiuden säilymisen uuvuttavan matkapäivän aikana, jota itse pidän turvallisuuden kannalta merkittävänä asiana vauvan kanssa;)
Pitkillä kaukolennoilla myös jaloittelu (tässä tarkoitan lähinnä minimaalista tuettua kävelyä koneen sallituilla ”jaloittelualueilla”, ei käytävällä) on ollut kävelemään opettavalle lapselle tärkeää. Mistään tuntikausien toimenpiteestä ei ole kyse, eikä ihan pikkuisen vauvan kanssa tällaista jouduttu tekemään ollenkaan. Ja kun kone alkaa yhtään horjua, pitää homma tietenkin keskeyttää heti.
Onneksi suurin osa turbulenssialueista pystytään määrittämään ennalta, eikä jokainen turbulenssi myöskään ole ollenkaan kattoon heittävä kokemus. Skarppina pitää vanhempien sekä vaipanvaihto-, liikkumis/sylinvaihto- että laskutilanteissa olla. Vaippaa ja syliä vaihdettaessa, kun nuo vyöt pitää kuitenkin irrottaa. Ja turvallisuutta pitää vaalia tietenkin ihan aina matkustaessa:) Jos matka onnistuu ilman tällaista jaloittelua, niin hienoa. Siihen aina itsekin tähtäämme – ja useimmiten onnistuimmekin. Illalla lähtevät lennot on parhautta, sillä silloin lapsi nukkuu automaattisesti, eikä koko lennosta tarvitse tehdä taiteilua:) Nyt taitaa olla plakkarissa noin 30 lentoa vajaa 2-vuotiaamme kanssa ja todella mukavasti on mennyt.
Tuo onkin muuten mielenkiintoinen juttu tuo turvavyö vauvan kanssa. Ensimmäisen vauvan kanssa me lennettiin paljon American Airlinesillä, ja siellä ei koskaan annettu vauvalle turvavyötä, vaan aina sanottiin, että turvallisin paikka on vanhemman sylissä kiinni pidettynä. Ymmärsin niin, että yllättävän pudotuksen tullessa turvavyö vyötärön ympäri voisi olla niin pienelle vartalolle vaarallinen. Euroopassa sitten taas aina vaaditaan se turvavyö joka on vähän vaikeakin jos yrittää esim. imettää nousujen ja laskujen aikana. Pitäisi oikein ottaa selvää kumpi on oikeasti parempi. Kaikista parashan olisi ostaa se yksi ylimääräinen paikka ja ottaa autonistuin tai sellainen lennolle hyväksytty harness -vyö mukaan, mutta kuka haluaa maksaa paikasta kun vielä voi matkustaa sylissä ilmaiseksi.
Mekään emme saaneet turvavyötä Tiger Airin lennolla Bangkokista Taipeihin. Siinä kyllä hetki ihmeteltiin, että mikäs juttu tämä on, kun ”vyöpakkoon” oltiin jo aikaisemmilla lennoilla totuttu. Luonnollisestikin keskenämme supatellen kyseenalaistimme ennalta meille tuntemattoman lentoyhtiön normista poikkeavat toimintatavat 🙂 Mutta mutta, eivät nämä varmaankaan yksiselitteisiä asioita olekaan, ja molemmilla vaihtoehdoilla on puolensa.
Taas monta hyvää vinkkiä. Ne pari reissua, mitä me tehtiin alle 2-vuotiaan kanssa meni onnekkaasti sikäli, että lentoemännät järjesti meille aina ylimääräisen paikan aikuisten paikkojen väliin, vaikka emme siitä olleet maksaneetkaan, mutta koska koneissa oli tilaa. Molemmilla kerroilla Lufthansan lennot.
Oottepa olleet onnekkaita:) Mekin ollaan pari kertaa saatu ilmaiseksi välipaikka lapselle, kun kone on ollut niin tyhjä. Huomenna olisi seuraava lähtö ja ainakin konekartan mukaan näyttäisi, että on runsaasti ylimääräisiä tyhjiä rivejä, mutta saas nähdä. Välillä aikamoista arpapeliä tämä paikkarumba:D
Tosi hyvä infopaketti vauvan kanssa lentämiseen. Itse matkustanut lapsen kanssa kaksin ja kaikki on hiukan erilaisempaa/säätämistä vaativampaa kuin jos on kaksi aikuista mukana. Antaisin kuitenkin samanlaisia vinkkejä itsekin. Nyt on meillä edes eka pitkä lento kohta 2veen kanssa ja siinä vähän arvon, että pitäisikö ottaa economy comfort suosiolla.
Vauvan kanssa lentämisestä on ollut vain hyviä kokemuksia (toki olen aina lentänyt niin isolla porukalla, että ollaan vallattu vähintään koko rivi eikä ole siis tarvinnut paikkaa jännittää niin paljon) mutta se 1-2-vuotiaan kanssa (sylipaikalla) lentäminen on horroria. 😀 Siihen en kyllä keksi itsekään vinkkejä (tai ne jotka keksin, ovat täysin sopimattomia!). Miten luksukselta tuntuu nyt kun matkaseura on vähintään 4-vuotiasta…
Mä olen sitä mieltä että ihan vauvana paras paikka on käytäväpaikka, koska liikkumaan joutui ihan koko ajan. mutta nykyään lapsen ollessa 1,5-vuotias ikkunapaikka on ihan paras, koska lapsi tykkää katsella ikkunasta ulos ja nukahtaa aina kun koneen renkaat nousevat ilmaan. Itse en myöskään ole pitänyt vauvaa koskaan lattialla. En ole kokenut tarpeelliseksi, mutten näe mitään estettä miksei voisi pitää. Lasta kun ei sylissä pysty joka tapauksessa pitämään vöissä jatkuvasti, koska ahdistuu.
Vauvan kanssa varmaan helppo vielä matkustaa. Mitä junalla ja linkulla lasten kanssa mennyt niin ne on ollu haastavia vauvan ja taaperon kanssa. Juna kaikista pahin ollut. Toki riippuu lapsesta. Joskus haluisin lasten kanssa päästä matkustaa ulkomaille ja laivalle. Ite ollu koneessa 5-vuotiaana. 😁
Me ollaan koettu bussi välillä haasteelliseksi, koska liikkumatilaa on niissä on useimmiten niin vähän. Toisaalta ollaan menty sillä asenteella, että ainakin pienemmät muutaman tunnin matkatkin kestää, kun määränpäässä on ollut jotain tosi kivaa tarjolla:)
Hyviä vinkkejä, joihin täytyy palata jos joskus lentäen vauvan kanssa matkustetaan 🙂
Iso peukku ja kannustus lapsen/vauvan kanssa matkustamiseen. Lapsi matkoilla on ihan mielettömän rikastuttava kokemus <3
Ihania käytännönläheisiä vinkkejä! Nyt poika 3 vuotta, mutta luulen, että helpoin aika matkustamiseen oli juuri aika, jolloin lapsi ei liikkunut itsenäisesti ylimääräisiä askeleita. Lisäisin vielä, että jos toisella vanhemmista on edes lievä lentokammo (meillä miehellä) saa silloin toinen osapuoli olla aikapitkälle ”yksinhuoltaja”.
Varmasti on haasteellista, jos vanhempia on vain yksi huolehtimassa, muttei mahdotonta. Tunnemme paljon yh-vanhempia, jotka matkustavat maailmalla lastensa kanssa. Ja heitä näkee paljon iha reppureissauspaikoissa. Onnestahan monesti on myös kyse. Useimmiten lapset ovat hyvinkin rauhallisia koneessa, mutta tietenkin joskus sattuu myös poikkeuksia peruskäyttäytymiseen. Toisaalta, jos määränpäänä on viikko tai kaksi ihanalla lomalla, sen jotenkuten jaksaa <3
Meillä on takana muutamia lentoja pienten lasten kanssa ja itsekin painoittaisin sitä, ettei se ainakaan stressaamalla parane. Rohkeasti ja positiivisella asenteella pääsee pitkälle. 🙏🏼❤️
<3
Olipa kiva postaus ja täynnä hyödyllisiä vinkkejä. Mekin lennettiin vauvavuonna ja olen samaa mieltä, että se on ehdottomasti parasta aikaa lentämiseen.
Juu, vauvavuonna lentäminen on helppoa, vaikka sitä jännittää alkuun eniten. Onneksi on saanut huomata, että näin ikiliikkujakaudellakin taaperona lennot onnistuvat sangen mutkatttomasti:)
Meillä tammikuussa edessä lento aasiaan kahdella välilaskulla (lapsi 1 v 2 kk). Oletteko saaneet matkarattaat aina vaihdoissa ruumasta käyttöön vai joutuuko niistä ekalla lennolla luopumaan kokonaan? Tiedätkö lukeutuuko lapsen ruuat aikuisen käsimatkatavaraan vai onko nämä jotenkin erikseen? (meidän lentoyhtiöt Sas ja Qatar airways joissa 10 kg lapselle ruumaan). Onko jotain erityisvinkkejä välilaskuihin?
Meillä on yhtä kertaa lukuunottamatta ollut rattaat (yoyot) aina sisällä koneessa. Usein ollut mukana myös rintareppu, sillä koneeseen siirtyminen perinteisesti kantamalla on muutoin hankalaa ja vaativaa. Sille iso suositus<3 Lapsen ruuat ovat olleet hänen "käsilaukussaan"(=hoitolaukkuna toimiva tavallinen tote bag) erillisessä isossa minigrip-pussissa, eikä ruokanesteitä lasketa yleensä niihin litran pussiin laskettaviksi nesteiksi, vaan ovat ihan oma kokonaisuutensa. Välilaskuihin vinkiksi lähinnä se, että pitäkää kiirettä - ja säätäkää vasta lähtöportilla;) Hyvin vaihdot kuitenkin yleensä menee onneksi.