Mitkä ovat parhaat matkarattaat? Tarvitaanko matkalla kantoliinaa tai turvakaukaloa? Mitkä vaunun tai rattaiden lisätarvikkeet ovat olennaisia matkalla? Mitä matkalle oikeasti kannatta ottaa mukaan? Yksi tärkein asia vauvan kanssa matkustelun onnistumiseksi, on miettiä etukäteen liikkumisen tapa.
Jokaiselle kohteelle ja reissaamisen tyylille on toki omat parhaat käytäntönsä. Me olemme pärjänneet matkoillamme Euroopassa, Aasiassa ja Karibialla mm. loistavilla matkarattailla, vuokratuilla lastenistuimilla, rinta/kantorepulla, perusjärjellä ja tietenkin hyvällä asenteella.
Ennakoi ja varaudu
Mieti haastepaikat etukäteen. Miten liikkuminen onnistuu kentällä ja kohteessa? Sijoita tarpeidesi mukaisiin ja toimiviin apuvälineisiin sen mukaan, miten paljon matkustatte ja millaisissa kohteissa.
Sen, missä liikutte voivat määrittää tietenkin matkan suunnittelijat, eli te reissuun lähtevät. On helppo miettiä, millaisia tilanteita saattaa tulla eteen, kun suunnittelette, minne olette menossa. Kukaan ei kanna vauvaa koko reissua käsissään, joten kaikki mahdolliset apuvarusteet kannattaa huomioida loman helpottamiseksi.
Entäs ne hetket, kun matkarattaita ei voi käyttää? Kentät, historialliset kohteet, lautat, vaellukset, hiekkarannat ja mukulakivikadut (näissäkin toki esim. matkarattailla pärjää. Täriseehän ne, ja joskus jäävät jumittamaan kivien väliinkin, mutteivät niin paljon, että se teilaisi meidän mielestämme pienten ja kevyiden rattaiden muut hyödyt matkalla). Vai voiko käyttää sittenkin?
Tässä postauksessa muutama liikkumiseen liittyvä seikka, jotka me olemme kokeneet reissuillamme kohteesta riippumatta tärkeiksi.
Kukaan ei kanna vauvaa koko reissua käsissään, joten kaikki mahdolliset apuvarusteet kannattaa huomioida loman helpottamiseksi.
Sijoita apuvälineisiin sen mukaan, miten paljon matkustatte ja millaisissa kohteissa.
Hyvät matkarattaat
Meille oli tärkeintä hankkia kevyet jokapaikanhöylät, jotka matkustavat lennolla matkustamossa (eivätkä varmasti haasteellisessakaan kohteessa tule ulos lentokoneesta vaurioituneena) ja jotka saa hankalimmissa historiallisissa nähtävyyksissä ja luontopoluilla olkapäälle lapsen siirtyessä kantoreppuun. Monissa reissukohteissa kadut ja kaupat ovat lisäksi pieniä ja kapeita. Näissä paikoissa pikkuruiset matkarattaat toimivat loistavasti.
Ihan ensimmäinen sijoitus olivatkin siis kehutut Babyzen Yoyo+ -rattaat. Ja pakko sanoa jo ihan alkuun, että kehut ovat 100-prosenttisesti oikeutettuja. Niin näppärät, monikäyttöiset, kevyet ja mukavat rattaat ovat, että ilman Suomen kinoksia ja loskakelejä käyttäisimme niitä täälläkin läpi vuoden.
Babyzen Yoyot ovat toki monia muita matkarattaita kalliimmat (ovh 430e), mutta samalla kestävämmät ja monikäyttöisemmät, eivätkä meidän matkatahdilla tosiasiassa edes kovin kalliit. Jos lapsi käyttää rattaita normaalia reissutahtiamme ensimmäiset 3 vuotta, tulee yhden reissun hinnaksi niille maksimissaankin 10-20e. Kun vielä käytämme rattaita niiden mukavuuden takia myös kotona kaupunkireissuilla ja lukuisilla mökkireissuilla, on niiden hankkiminen ollut meille kaikin taloudellisin kykyjemme mukaan laskettuna hyvin perusteltua.
Babyzeniin saa kaikenlaisia lisäosia, joista ensimmäiseksi tuli ajankohtaiseksi tietenkin vaunuikäiselle erillinen vaunuosa (ovh 230-250e). Ensin vuokrasimme vaunuosaa kinspiring.com-palvelusta. Sivustolta löytyy helposti muitakin tarvikkeita reissaamiseen ja arkeen (juoksu-, sisarusrattaat, rattaiden/vaunujen kantolaukut, kantovälineet, rinkat, pyöräilytarvikkeet tms.) lyhyempään ja pidempään käyttöön, jos et vielä ole valmis ostamaan muutoin hinnakkaita tarvikkeita omaksi tai jos teet vain esimerkiksi yhden kantorinkkaa vaativan trekkauksen vauvaiässä.
Meille oli tärkeintä hankkia rattaiksi kevyet jokapaikanhöylät.
Kuinka paljon ja pitkään matkarattaita tarvitaan?
Nopeasti huomasimme hyvät matkarattaat niin käteviksi pienen kokonsa ja liikkuvuutensa ansiosta myös mökillä ja kaupunkireinnoissa, että hankimme itsellemme ihan omaksi, mutta toki kierrätettynä, myös vauvaosan.
Vaunuosia käytetään lyhyt aika, joten niitä löytyy hyväkuntoisina markkinoilta, kunhan jaksaa käännellä ympäri kierrätysryhmien pikkuisia kiviä ja on liikkeellä ajoissa. Käytettyjen Babyzenien vaunuosat maksavat tällä hetkellä 100-150 euroa.
Käytimme Babyzenejä ahkerasti koko vauvakevään, -kesän ja -syksyn sekä Suomessa mökillä, kaupungissa tehdyillä päiväreissuilla ja saaristossa. Ne taittuivat näppärästi mukaan minne tahansa kahdessa sekunnissa (Oikeasti! Katso video).
Vauvaosaa käytimme aina siihen asti, kun tyttö täytti 8,5 kuukautta, jolloin lähdimme pidempään reissuun ja pikkutyyppi alkoi kiinnostua ympärillä olevasta elämästä. Vaikka tyttö on keskimääräistä vähän pidempi, hän mahtui loistavasti vaunuosaan aina noihin päiviin asti. Ja arvatkaapa vain, kuinka hän innostui kulkea kasvot menosuuntaan, kun myimme oman vaunuosan eteenpäin ja siirryimme avorattaisiin.
Babyzenien avulla myös kassialmamainen eteneminen reissaamisessa helpottui muun muassa kentällä. Lentokentällä kun pitää nykyään varautua muutamaan muuhunkin asiaan kuin shampanjabaariin ehtimiseen ja silmänympärysvoiteen ostamiseen.
Portilla lapsi Baby Björniin, tai nyt tytön kasvettua Manducaan, rattaat kokoon ja olalle. Voilà! Sama toisin päin, kun pääsemme kohteeseen.
Raskasta matkustuspäivää helpottaa, ettei lasta tarvitse koko ajan kentällä lykkiä liian isoissa kenttärattaissa tai kantaa sylissä/rintarepussa. Lapsen kanssa liikkuminen kun käy salikuntoilusta matkalla, joten kaikki apuvälineet ovat tässäkin tervetulleita.
Rattaita itsessään käytämme varmaan ihan niin kauan kuin pikkureissaaja niihin mahtuu. Rattaat helpottavat matkustamista, kun tulee väsy tai lapsi haluaa lepuuttaa jalkojaan.
Portilla lapsi Baby Björniin tai nyt tytön kasvettua Manducaan, rattaat kokoon ja olalle – voilà!
Mitä otettava huomioon matkarattaita hankittaessa?
Lapsen täytettyä nyt vuoden pohdimme, miten tuunata Yoyoja lisää tai mitä lisäosia tarvitsemme vielä. Tarpeet kasvavat tytön kasvaessa. Turvakaarta varmasti tarvitaan ja jalkatukeakin olemme miettineet. Ja Babyzenin oma päivänvarjo, se pitää hankkia. Viime vuonna halvalla hankittu jokaiseen rattaaseen sopiva yleisvarjo nimittäin löystyi kovassa käytössä ja hajosi käyttökelvottomaksi puolessa vuodessa.
Rattaiksi/vaunuiksi reissuille käyvät monenlaiset ratkaisut. Matkarattaita hankkiessa kannattaa miettiä, mikä on juuri teidän matkustustahti ensimmäisinä 3 vuotena?
Tarvitsetteko matkarattaita myös muualla? Monet vanhemmat ja isovanhemmat esimerkiksi vievät ja hakevat lapsiaan päivähoitoon matkarattailla, koska ne sopivat näppärästi auton takakonttiin, jos vaikka toinen lasta hakeva/tuova vanhempi liikkuu henkilöautolla ja toinen tulee paikalle julkisilla. Miettikää myös, millä kulkuneuvoilla yleensä liikutte matkustaessa? Jos matkustatte esimerkiksi lähinnä risteilyillä, pärjäätte useimmilla kaupunkirattailla/vaunuilla koko reissun ja erillisille matkavaunuille/rattaille ei välttämättä ole tarvetta.
Miettikää, millaisissa kohteissa käytte? Mitä matkalla teette? Kuinka valmiita olette roudamaan isompia rattaita kentällä ja laittamaan ne ruumaan? Jos rattaat/vaunut vaurioituvat jostain syystä lennon aikana, mistä saatte uudet nopeasti loman ajaksi? Esimerkiksi länsimaisista kaupunkikohteista saatatte löytää helpostikin halvat matkarattaat, mutta entäs jos olette haastavammassa paikassa kuten Aasiassa.
Me emme meinanneet löytää esimerkiksi Taipeista edes yhtään vauvalle sopivaa kiinteää ruokaa aluksi. Mitenköhän olisi ollut reissulle sopivien rattaiden laita. Meneekö loma pilalle rattaiden puuttumisen myötä? Aika monella menisi. (Ja jos matkaatte Taiwaniin, meillä on nyt tiedossa, mistä vauvatarvikkeet ja ruuatkin, siitä lisää myöhemmin).
Mitä muuta rattaisiin mukaan?
Ja muistathan ottaa myös rattaisiin liittyvät tarvikkeet ja lapsen tavarat. Meillä on ollut reissussa liikkumista helpottamassa mukana aina ainakin nämä:
- Päivänvarjo
- Sadesuoja
- Lil’ Sidekick-nauha (jotta tuttipullo ja viihdykelelut pysyvät mukana, eivätkä lennä mäkeen.)
- Aurinkolasit (liikkuessa valo niiiiiin osuu välillä pikkumatkaajaa silmiin)
- Vaunuverho (hiljentää kovemmat äänet, ja bebe nukkuu rauhassa)
- Yövaipat päälle varsinkin pidempiin siirtymiin ja päiväreissuihin (kun ei ole tietoa, missä vaiheessa pääsee seuraavaksi vaihtamaan)
- Kassi (verkkokassi, tote bag tai muu kätevästi aisoissa pysyvä laukku, johon saa nopeimmin tarpeen tulevat tutti- ja vesipullot, maidot, ruuat, kosteuspyyhkeet ja aurinkolasit – ja miksipä ei pikkuostoksetkin)
Matkarattaita hankkiessa kannattaa miettiä, mikä on juuri teidän matkustustahti ensimmäisinä kolmena vuotena?
Kantoreppu
Toinen tärkeä hankinta erilaisiin siirtymisiin oli kantoreppu, joka lapsen kasvettua vaihtui meilläkin Baby Björnistä Manducaan. Kokeilimme myös kantoliinoja, mutta meidänpä pikkuseikkailijalle ne eivät maistuneet, joten päädyimme käteviin reppuihin.
Samoilla kantorepuilla taittuvat kulttuurikohteissa kiertely silloin, kun niihin ei rattailla pääse tai vaikka Taipein Elefanttivuoren valloitus. En ota kantaa ergonomisuuteen, sillä emme kanna lasta kuin joitain hetkiä kerrallaan ja siihen uppoutuminen on oma suonsa miljoonan eri koulukunnan myötä. Meille BabyBjörn ja Manduca ovat istuneet loistavasti.
Katsotaan tuleeko rinnalle vielä uusi reppu tai kantorinkka, kun tyttö kasvaa. Yhden jo kierrätettynä ostimme, mutta käytännössä ei ole vielä tarvittu.
Kokeilimme myös kantoliinoja, mutta meidänpä pikkuseikkailijalle ne eivät maistuneet.
Turvakaukalo
Toiset roudaa turvakaukalossa lasta kohteeseen asti. Meidän useampia kohteita kiertelevälle tyylille se ei sovi, koska vaatii aina yhden käden lisää ja usein turvakaukalo on turhan raskas kannella ympäriinsä. Olemme siis pyrkineet hankkimaan turvakaukalon tarvittaessa paikan päältä.
Autoa vuokrattaessa kannattaa valmiiksi kysyä, löytyykö vuokraamosta kansainvälisten standardien mukaista turvakaukaloa. On turha roudata kookasta kaukaloa reissuun, jos saat sen vuokrattua muutamalla kympillä kohteesta. Lapsen kanssa, kun kantamusten määrä lisääntyy jo muutoinkin. Useimmiten saat autovuokraamolta ennakkoon joko tiedon merkistä tai mallista, ja hyvin useasti saat vielä sovitella lasta pariin vaihtoehtoon paikan päällä.
Takseista turvaistuimia löytyy harvoin, mutta kantorepulla pidät lapsen tukevasti matkassa mukana. Laitathan turvavyön vain itsesi ympärille. Tämä ei ole ykkösratkaisu, mutta parempi kuin ei turvakaukaloa tai -vyötä ollenkaan. Ja pelkällä takseilla emme kohteessa toki yleensä liikukaan.
Autossa kantorepussa olevan vauvan päätä kannattaa kannatella erikseen kädellä etenkin pomppuisilla teillä ja ärhäköiden kuskien kanssa, jotta niska ei turhaan retkahtele reissatessa. Tuktukeja olemme yrittäneet välttää, sillä niissä saattaa yhtäkkisesti lennellä pikkukiviä ja muuta roskaa lapsen päälle, eivätkä rakenteet kolaritilanteessa suojaa ketään matkustajaa. Aina tämäkään päätös ei kuitenkaan onnistu, joten silloin vauvaa on pidetty tuktukissa käsien turvassa tai vaikka huivin alla.
On turha roudata kookasta kaukaloa reissuun, jos saat sen vuokrattua muutamalla kympillä kohteesta.
Muistathan, että voit myös pyytää kuskia ajamaan hiljempaa ja rauhallisemmin, jos osassa päin maailmaa tunnettu riuhtova ajotyyli huolestuttaa.
Kantoreppu on must melkeinpä millä reissulla tahansa. On paikkoja, joissa joudut jättämään rattaat narikkaan tai kulttuurikohteen ulkopuolelle odottelemaan. Hullukaan ei jaksa kantaa käsin lasta kovin kauan. Myös jatkuva asennon ja kantokäden tai kantajan vaihtelu saa rauhallisimmankin muksun levottomaksi. Monesti olemme saaneet nauttia mielettömistä kohteista ihan kaksistaan, kun vauva on nukahtanut kantoreppuun. Neljän kuukauden iässä, kun niska jo kantoi hyvin, käänsimme hänet välillä toisin päin ja myös hän pääsi nauttimaan virikkeistä ympärillään.
Lentokoneessa
Lentokoneessa lapsi istuu ja nukkuu mukavasti sylissä. Tähänkin löytyy helpottavia ratkaisuja ja vinkkejä. Lentomatkustaminen on kuitenkin oma taiteenlajinsa ja onnistuu tietenkin vaihtelevasti jopa meiltä aikuisilta, joten siitä kirjoitamme oman postauksensa jo ihan lähitulevaisuudessa.
Kantoreppu on must melkeinpä millä reissulla tahansa.
Pikkureissaajamme kasvaessa saatamme hankkia hänen omassa selässä kulkevan turvaistuimen. Tästä pitää vielä lukea lisää arvosteluita ja kuunnella puskaradioita. Olisiko jollain asiasta vinkkiä tai kokemuksia?
Entä mitä muita apuvälineitä olette pitäneet liikkumisen suhteen korvaamattomina? Joka tilpehööriä ei matkalla kannata vain varmuuden vuoksi kantaa mukanaan, mutta toisaalta ilman parhaita reissukamoja koko matka supistuisi puolikkaaksi kokemukseksi.
11 Comments
Kiitos E&L! Ajankohtainen postaus ja oottelen kovasti tuleviakin vauva-aiheisia kirjoituksia 🙂 Me ostimme edulliset Beemoon Easy Fly Plus -matkarattaat reissuun, tulivat turvallisesti Airshellsissä vaippojen yms. kanssa ja menevät pieneen kasaan ja olalle kantoon nätisti, kuten Babyzen Yoyot. Rattaista olisi ollut saatavilla myös köykäisempi versio (satasella!), joka saattaisi mahtua hattuhylle hieman riippuen lentoyhtiöstä, mutta halusin pidemmän kuomun, täysmakaavaan asentoon menevän selkänojan ja useamman kilon kestävät, eli pidempään käytettävät, rattaat. Rullasivat nätisti ja tykättiin, mutta toki isommalla taloudellisella satsauksella olisi saanut vielä parempaa. Kantoreppuna meillä on Tulan FTG, se oli ihan ehdoton reissussa, kuten kirjoititkin. Kesä-heinäkuussa testataan ominaisuuksia edelleen Montenegrossa!
Moi Linda! Beemoot kuulostavat hyvältä vaihtoehdolta. Matkalla helppo niputettavuus helpottaa monessa kohtaa autoon pakkaamisesta vaikeampiin maasto-olosuhteisiin. Montenegrossa kun niitä mäkiäkin tuppaa olemaan 🙂 Aiheesta on tosiaan kovasti kerrottavaa, joten kannattaa pysyä kanavalla.
Esikoisen ollessa vauva tein matkan toisen äidin ja vauvan kanssa Italiaan. Koska vauvoja oli 2 ja hotellissa kylmä kivilattia eikä erityisiä mukavuuksia, päätin ottaa meillä lainassa olleen Bumbon mukaan. Se on pottaa muistuttava, monikäyttöinen, pehmeä muovituoli, johon voi laittaa vähän istumisikää pienemmänkin vauvan. Samalla se pitää vauvaa tarvittaessa paikallaan, ettei tämä lähde ryömimään joka paikkaan.
Se vei puolet rinkan pinta-alasta, mutta tingin sitten vaatteiden määrästä.
Bumbo oli ihan loistava reissussa. Siinä sai syötettyä vauvat vuorotellen, siinä istui toinen kun toinen äideistä pulikoi altaassa jne. (Olisi ollut hankalaa vahtia kahta eri suuntiin konttaavan vauvaa kerralla.) Sillä siis korvattiin kotioloissa usein löytyvät sitteri ja syöttötuoli. Hiekat, soseet ym. sai helposti huuhtaistua pois.
Muistaakseni ei painanut kovin paljon, tilaa toki vei. Oli kuitenkin meidän tarkoitukseen (1 suora lento) ihan mahdollinen kuljettaa.
Tämä on jäänyt mieleen, koska äitikaverini julisti minun olevan hänen henkilökohtainen sankarinsa, koska olin keksinyt ja viitsinyt ottaa Bumbon mukaan. 😂 Jälkikäteen olisin edelleen ottanut sen, mutta jättänyt isot rattaat pois. Meillä molemmilla oli sellaiset, ja niitä sitten lentokentällä pakattiin johonkin hillittömiin kelmuihin ruumaan viemistä varten, ja sitten taas revittiin kelmuja auki, ja siinä kyllä soijaa pukkasi…
Kaverini tosin tiesi sellaisen, että rattaita ei punnita, joten ne voi pakata täyteen soseita tai maitoa tai vaippoja. Onkohan vielä näin?
Omien Euroopan kokemusten mukaan hyvien vaippojen löytäminen oli välillä vaikeaa, olivat usein jotenkin huonolaatuisempia. Ja vauvanruokia ei myyty joka kaupassa kuten meillä, tosin toisissa kaupoissa olikin sitten isot valikoimat.
Miten teillä on onnistunut tarvittavan löytyminen? Onko kaikissa maissa näitä vauvojen purkkiruokia ollenkaan?
Wau, oot varmasti ensimmäinen, jonka tiedän ottaneen valtavan kokoisen Bumbon mukaan rinkkaansa:) Ja mikä hienointa, että se osoittautui kaikkein tarpeellisimmaksi tavaraksi. Iso peukku! Ollaan kyllä sitä mieltä, että tarpeellisimmat tavarat kantsii aina ottaa mukaan ja ne on tietenkin vähän erit riippuen reissuseurueesta, lapsesta, tekemisestä ja kohteesta. Me tykästyttiin Bumboon kotona (vaikkei olekaan, mikään kaikkein kaunein kapistus). Just viime viikolla tyttönen keksi, miten päästä siitä pois, joten lähtee kiertoon;) Meillä tuo Babyzen valjaineen auttoi reissussa pitämään lapsen paikoillaan niin altailla kuin ruokaillessakin.
Vaipat ei mielestäni välttämättä ole kokonaan ”huonompia” ulkomailla, vaikka ovat olleet erilaisia (Eurooppa, Aasia, Karibia), mutta hyvien löytäminen vaatii opiskelua siinä kuin kotonakin. Lämpimissä kohteissa ei ole mikään kamala juttu, jos sattuu ostamaan vähän huonompia, koska nyrkkipyykki on onneksi keksitty ja lämpimässä vaatteet kuivuvat nopsaan:) Sitten on muitakin haasteita. Esimerkiksi Thaimaassa löysimme jossain vaiheessa pelkkiä housuvaippoja ja reissun päällä liikkuessa sellaisten pukeminen konttausikäiselle on tietenkin välillä horroria.
Purkkiruokia näyttää löytyvän vaihtelevasti ja ne ovat tosiaan välillä mitä sattuu, mutta onneksi lapsia asuu ympäri maailmaa, eli kyllä vauvallekin aina jotain ruokaa löytyy. Esim. suolattomia soseita saa vaikka ravintolasta pyytämällä, jos hätä tulisi. Vaikein soseiden suhteen oli tosiaan Taiwan (koska ei yksinkertaisesti löydetty ja yhteistä kieltäkään ei aina löytynyt), mutta kääntämällä kivet ympäri (- ja internet), löydettiin sitäkin:) Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä pikkulasten kanssa reissaaville, mutta onneksi suurimpaan osaan löytyy vastauksensa – ja kaikkea ei tosiaan tarvi roudata kotoa:) Postataan mm. ruuista, korvikkeista ja vaipoista lisää juttua ihan lähiaikoina. – Eve
Hyviä vinkkejä koottuna tässä! Pienten lasten kanssa reissatessa oikeat välineet takaavat sen, että niiden kanssa voi valloittaa maailmaa todella kattavasti. Mukavia reissuja tulevaisuuteen ja maailman tutkimiseen koko porukalle!
Likewise:) Lasten kanssa matkustelussa on kyllä kovasti omia ilojansa olipa missä päin maailmaa tahansa. – Eve
Hyvä postaus. Me ei vielä olla matkusteltu pikkuisen kanssa ja veikkaanpa ettei ihan lähiaikoina reissut ole ajankohtaisia vaan vasta sitten kun tyttö on kasvanut hieman 🙂
Me pidimme matkassa rattaat ja kantoreppu (ergobaby). Kantoreppu oli kyllä tarpeen monta kertaa ja rattaissa sai nukuttua päikkärit aina tarpeen mukaan. Ukkelin opittua kävelemään ja liikkumiseen tultua vauhtia käyttöön otettiin valjasreppu. Se on ollut ainakin meillä tarpeen. En halua edes ajatella montako kertaa olisi Ukkeli hävitetty. Stokken kuljetuslaukku lentokoneeseen oli erittäin kätevä, kun sen sisään mahtui vähän kaikkea muutakin kuin rattaat (jotka eivät olleet Stokken).
Me emme reissailleet ulkomailla kun lapsemme oli vauva, koska en jotenkin laske että olemme käyneet Virossa ja Ruotsissa. Mutta kyllä rattaat silloinkin oli mukana. Nyt kun lapsi täyttää 4v ensi kuussa niin olemme lähdössä ensimmäiselle etelänlomalle koko perhe. Kun ikää on sen verran niin rattaat jää kotiin 🙂
Mutta todella mielenkiintoinen blogi! 🙂
Oot ihan asian ytimessä. Ei oo kiva reissata huonoilla välineillä.
Meillä hajosi kerran Phil and Tedsit reissulla kun taksikuski pakitti niiden päälle. Onneks oli tyhjät 😅
Oho, onneksi olivat tyhjät! Auton painon kestäviä rattaita ei varmasti ole tehtykään. – Eve