LIPARI, ITALIA. Italian saaret ovat ihmeellinen löytöretki johonkin tuttuun, mutta tuntemattomaan. Sisilian pohjoispuolella sijaitsevat Liparisaaret (Aeolian saaret, Aeolian islands), ovat kuin Karibia keskellä Välimerta, paratiisi paratiisin päällä, Sisilian suurin salaisuus ja kaunein kummajainen. Karibian luonto ja maisemat yhdistettynä Italian hehkuvaan kulttuuriin ja kutkuttavaan kulinarismiin.
Tämä paratiisi on tarkoitettu niille, jotka malttavat pysähtyä, malttavat tuntea ja malttavat kokea. Rakastamme Karibiaa, jumaloimme Italiaa – mutta täällä nuo kaksi toisistaan eroavaa sielun herkkupaikkaa yhdistyvät ihastuttavalla tavalla.
Liparin näkymät voitelevat matkaajan sielua. Italia on täynnä silmää hiveleviä maisemia, mutta tällaista makeaa marsipaania pääsee maistamaan vain harvoin. Mikä parasta, tätä ihmettä ei ole vielä koko muu Eurooppa valloittanut.
Olemme saattaneet kertoa jo aiemmin, että usein teemme pitkät lomamme saman kaavan mukaan: ensin paljon aktiviteettia ja kiertelyä, sitten puhdasta nautintoa, kauneutta ja leppoisuutta. Lipari on yksi italialaisten upeimmista lomasaarista ja koko Sisilian kiertueemme loppupiste.
Rakastamme Karibiaa, jumaloimme Italiaa – mutta täällä nuo kaksi toisistaan eroavaa sielun herkkupaikkaa yhdistyvät ihastuttavalla tavalla.
Hiveleviä herkkuja ja vahvaa paikallisuutta
Päivä kuljeksitaan hiljalleen Liparin vanhaa kaupunkia. Noustaan kukkulalle, jossa sijaitsee 1500-luvulla rakennettu Castellon linna-alue, jota kutsutaan myös nimellä La Cittade. Jämähdämme viipyileväksi hetkeksi napostelemaan kuivahkoja, mutta maukkaita oliiveja yhteen kaupungin vanhimmista antipasto-viinibaareista Enopaninoteca Gilberto e Veraan.
Kulinaristi, viininsiemailija ja urbaanista rososta voimaa ammentava esteetikko kiittävät. Piskuinen kaupunki on täynnä ikiaikaisia viinibaareja, kauniita kahviloita, lumoavia kadunkulmia, ikkunasta roikkuvia pyykkejä, värikästä kiviseinää kiipeäviä köynnöksiä – ja eloa.
Oho, siis täällähän asuu ihmisiä! Paikallisia nimenomaan. Hyvin harvinainen piirre lomasaarelle. Yleensä ne täyttyvät nopeasti kausityöntekijöistä ja resorttirivistöillä. Paikallisuutta on jäljellä yhtä paljon kuin niissä sadoissa kaupunkitapahtumissa Suomessa kesäisin, joissa kiertää samat metrilakumyyjät, helppoheikit ja arttuviskarit. Liparisaarilla asuu vakituisesti 15 000 ihmistä ja pienen pieni Lipari on paikan suurin asutuskeskus.
Seuraavaksi tallustelemme nurkan takana olevaan toiseen viinibaariin. Kaupunki ei ole suuri, eikä karttaa täällä tarvi suuntavaistotonkaan. Lounaaksi voisi jälleen kerran vetää perinteisen mozzarella-tomaattisalaatin.
Vaikka ulkoiselta olemukseltaan baari on vanha kuin vesi, tämä suussa sulava mozzarella on niin tuoretta, että saamme miltei pyyhkiä kuolaa suun pielestä. Juusto on ensiluokkaisen kermaisaa ja lohkeavaa. Kylkeen hankittu paikallinen vulkaaninen viini täydentää eväshetken. Tuliperäisillä saarilla saa ihania paikallisia tuotteita, ja niitä mitä ei saa, tuodaan runsain lastein päivittäisillä lautoilla manner-Italian parhailta tiloilta. Täydellinen yhdistelmä.
Kulinaristi, viininsiemailija ja urbaanista rososta voimaa ammentava esteetikko kiittävät.
Lomasaaret, joita ei ole vielä pilattu
Liparisaaret ovat turkoosin Välimeren kirkkaimpia kristalleja. Niitä paikkoja, joista unelmoimme, kun googlaamme retkiä Karibialle tai kaukomaille. Mutta tämä paikka on paljon lähempänä Euroopassa, ja suhteellisen helposti saavutettavissa.
Liparilla emme juurikaan tapaa muita ulkomaisia matkailijoita. Tämä on italialaisten, ja siis ennen kaikkea ainoastaan italialaisten oma lomapaikka, josta kuitenkin löytyy yhä oma vahva paikallinen kulttuurinsa.
Parasta on, ettei keskikesällä heinäkuussakaan lomailijoita ole liikaa. Saamme kuljeskella vanhassa kaupungissa välillä ihan keskenään, mitä nyt vanhat mummelit välillä käyvät silittämässä pikkuseikkailijan päätä. Toki muutamia uusia hotelleja on valmistumassa kaupungin laitamille, mutta uutta rakennetaan maltilla.
Keskikesälläkään lomailijoita ole liikaa.

Faraglioni, Lipari
Taianomaiset, tuliperäiset Liparisaaret
Liparisaariin kuuluu seitsemän saarta: Lipari, Vulcano, Salina, Stromboli, Panarea, Filicudi ja Alicudi. Valtaosa Liparisaarista on lähinnä merestä kohoavia tulivuoria, joiden juurelle on aikojen saatossa noussut asutusta. Tulivuoret ovat osa Etnan ja Vesuviuksen tuliperäistä ketjua.
Liparisaarten taika kuohuu tuliperäisestä maasta ja vuorista, rehevyydestä ja turkoosista vedestä. Oma kiehtovuutensa syntyy saaren historiasta. Paikkaa ovat pitäneet hallussaan aikojen myötä muun muassa arabit, saraseenit sekä osmanit. Italian diktaattori Mussolini sen sijaan teki Liparista karkotuspaikan ja lähetti mantereelta meren taakse poliittisia vankeja.
Lautat kulkevat saarten välillä säännöllisesti ja Liparisaaret ovatkin oiva paikka saarihyppelyyn. Näin mekin suunnittelimme tekevämme. Pakko kuitenkin myöntää, että ihastuimme hetkessä Lipariin sellaisella voimalla, että olemme päättäneet saarihyppelyn suosiolla seuraavaan kertaan. Ihastuttava Lipari ansaitsee nyt täyden omistautumisen ja tänne on pakko vielä palata.
Kirkkaalla säällä voi Liparilta nähdä viereisen Vulcanon tulivuoren mystisen kraatterin. Kun oikeaan suuntaan tuulee, nenään kiirii vulkaaninen kirvelevä katku.
Toisella puolen Liparia voi nähdä saariketjun seuraavat kaunottaret. Niistä mielenkiintoisin lienee keskeltä aavaa kohoava Stromboli, joka on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja sen toiminnan kerrotaan jatkuneen viimeiset 2000 vuotta.
Liparisaarten taika kuohuu tuliperäisestä maasta ja vuorista, rehevyydestä ja turkoosista vedestä.

Etualalla Liparin kaupunki, taustalla savua tupruttava Stromboli
Romanttinen kohde rakastavaisille, riemastuttavan monipuolinen perheille
Toisena päivänä jäämme lillumaan altaaseen ja keräämään päärynöitä majapaikan puutarhasta. Seuraavana vuokraamme auton ja kierrämme koko saaren. Se onnistuu tunnissa. Ainakin, jos ei koko ajan pysähtelisi kuvailemaan kaikkea tätä hämmentävää kauneutta ja tunnelmoimaan tien viereen millilleen merkitsevästi asettuneita kaktuksia. Me kykenemme kuluttamaan touhuun koko päivän.
Vanha hohkakivikaivos on hauskin pysähdys. Kiehtovan autioitunut louhos tekee saaren eteläosasta lähes taianomaisen, sillä täällä koko maa, kalliot ja hiekka ovat hohtavan valkoisia. Parhaat näkymät paikkaan ovat varmasti mereltä, jonka vuoksi suosittelemmekin vuokraamaan Liparilla pikkuveneen vaikka päiväksi. Helpolla kelillä ajomatkasta selviää pienin kipparitaidoin ja halutessaan voi kiertää koko upean saaren syrjäiset lahdelmat.
Saaren kiertää autolla tunnissa. Me käytämme siihen koko päivän.
Ensisijaisesti saaren näkymät ja tunnelma kihelmöivät romantiikkaa, samalla kuitenkin ihmettelemme, miten Liparisaaret voivatkin olla osuva perhekohde: tänne on suhteellisen helppo päästä, kaikki on pienessä mittakaavassa, hurjaa liikennettä tai hässäkkää ei löydy, ja vasta kävelemään opetellut tyttömmekin saa kuljeskella katuja, rantahiekkaa ja sitruunapuutarhan polkuja ihan rauhassa. Ei Bamseklubeja, eikä matkaajamassoja. Pelkkää autenttista trooppisen saaren ihanuutta ja ihanaa omaperäistä Italiaa.
Pikkuseikkailija opettelee hyppimään katukivetykseltä toiselle ja nousee Castellon pitkiä rappusia yksi kerrallaan. Pysähtyy ihailemaan venyttelevää kissaa sekä ihmettelemään kauniita kukkia, ränsistyviä ikkunoita, värikkäitä ovia ja kivien väliin jumiin jäänyttä jäätelötikkua.
Tyttö lepertelee omaan iloiseen tapaansa paikallisten koirien, pappojen ja mummojen kanssa. Yhteinen kieli löytyy heti. Täällä, kuten kaikkialla Italiassa, rakastetaan pieniä ihmisiä. Liparilla tyttö myös oppii, mikä on vuori, ja poimii ensimmäisen kerran pikkutomaatteja suoraan pensaasta suuhunsa.
Ajettuamme koko saaren läpi kohoamme sen korkeimmalle kohdalle San Salvatorelle. Kukkulalta sijaitsevalta vanhalta observatoriolta Osservatorio Geofisico di Liparilta avautuu upea näkymä viereiselle Vulcanon saarelle, josta alkaa koko tämä tuliperäisen saariston saaga.
Saaren näkymät ja tunnelma kihelmöivät romantiikkaa, samalla se on mitä osuvin perhekohde.
Mitä tehdä Liparilla
- Saarihyppely. Kiertele muilla saarilla paikallislautoilla. Kaikkein seikkailunjanoisimmille suosittelemme kokopäiväretkeä Strombolille. Kyseessä on once in lifetime -kokemus, jossa kiivetään aktiivisen tulivuorisaaren rinteille ja ihaillaan mereen valuvaa laavahehkua illalla aalloilla dinnerin äärellä.
- Kierrä saari maata pitkin. Vuokraa päiväksi auto, mopo tai vaikka polkupyörä, jolla kiertää koko saaren kauneimmat rannat ja näköalapaikat.
- Lähde merelle. Vuokraa vene päiväksi ja kiertele kauniin saaren rannat mereltä käsin. Muista ottaa mukaan isot eväät ja paljon aurinkorasvaa, sillä tähän touhuun saa kulumaan runsaasti tunteja. Moni ankkuroi veneensä vanhan hohkakivikaivoksen lipeille ja antaa päivän kulua siinä ihan paikallaan. Pääkadulla myydään myös valmismatkoja viereisille saarille ja merireissuille.
- Huumaannu, hengaile ja herkuttele ihastuttavassa vanhassa kaupungissa. Vieraile vanhassa kaupungissa. Kiipeä linnakekukkulalle hämmästelemään joka puolelle avautuvaa maisemaa. Käy katsastamassa Marine Cortassa päivän saaliit. Kurkista kissojen löytökotiin Via Nuovalla. Piipahda vastapäiseen puutarhaloungeen Il Giardino di Lipariin aperolille, jatka illaiselle vieressä olevaan kehuttuun Kasbah-ravintolaan.
- Rannalle. Vietä päivä jollain saaren ihanista rannoista. Ehdottomasti kaunein lienee vaalean hohkakivihiekan reunustama Spiaggia Bianca. Vain 3 kilometrin päässä Liparin pääkaupungista sijaitsee suosittuna sukellusrantana tunnettu Spiaggia di Canneto ja pohjoisrannalla viileämmästä vedestä mutta uhkeista maanmuodoista tunnettu Spiaggia Acquacalda. Tummahiekkainen kaunotar Spiaggia Valle Muria sijaitsee saaren länsipuolella ja eteläpäädyssä parhaiten snorklailuun soveltuva Spiaggia Praia di Vinci.
- Älä tee mitään. Liparilla tämäkin vaihtoehto on todella suositeltava. Saari itsessään antaa paljon, kunhan uskaltaa pysähtyä tunnelmaa siemailemaan ja oleskelemaan.
Miten Liparille pääsee?
Liparille pääsee lautalla joko lentäen/maata pitkin ensin Napoliin ja sieltä lähtevällä lautalla tai lentämällä Sisiliaan Cataniaan tai Palermoon, ja jatkamalla matkaa lautalla joko Palermosta, Cefalusta tai Milazzosta, kuten me teimme 2 viikon Sisilian kiertueen jälkeen.
Pelkkää autenttista trooppisen saaren ihanuutta ja ihanaa omaperäistä Italiaa.
Casa Masaria – Majapaikkojen kätketty helmi!
Meillä kävi järjetön tuuri, sillä onnistuimme puolihuolimattomasti varaamaan yöpymispaikaksi yhden koko elämämme hienoimmista majoituselämyksistä.
Kyseessä oli pieni majatalo, jota piti paikallinen optikko. Hän oli tehnyt kukkulalla sijaitsevan oman huvilansa viereen upean allasalueen – ja pieneksi ylimääräiseksi bisnekseksi kolme pientä yhden makuuhuoneen majoitustilaa altaan yläpuolelle. Kaikissa oli tilava terassialue, josta löytyi pikkukeittiö erikoiskahvikoneineen.
Varaussivuston kuvissa paikka näytti vaatimattomalta, mutta sillä hetkellä täyden kympin arvostelut kerännyt paikka sai meidät kiinnostumaan – ja uskaliaasti varasimme majoituksen koko viikoksi.
Emme ole yltiöluksuksen ystäviä, mutta tietyt kriteerit pitää jokaisen paikan täyttää. Arvostamme kauniita näkymiä, luontoa ja ulkotilaa, jossa noita maisemia ihailla. Keittiönurkkausta, kivaa allasaluetta, siisteyttä ja käytännöllisyyttä. Varamme usein putiikkihotelleja tai vuokraamme asuntoja. Tämän paikan makuuhuone oli perustasoinen kahden hengen huone, jonne saimme hyvin mahtumaan myös tytölle oman matkapinnarin (jonka saimme majoituksen puolelta). Emme ole auringonpalvojia, mutta Casa Maraian allasalueella vietettiin pitkiä viipyileviä hetkiä ja aamupalat saattoivat kestää kahdesta kolmeen tuntiin.
Myös henkilökunta, vanha optikkoherra, hänen vaimonsa ja heidän sukulaispoikansa Luigi olivat meille äärettömän ystävällisiä. He kyyditsivät meitä 10-15 minuutin varoitusajalla ympäri Liparia ja mihin aikaan vuorokautta tahansa sekä toivat päivittäin terassillemme kulhon tuoreita tomaatteja ja hedelmiä puutarhastaan. Itse asiassa paikan omistaja lupasi hoitaa aiemmin Sisiliassa saamamme pysäköintisakonkin, joka italialaisbyrokratian rattaissa ei ollut ollenkaan helppo nakki suomalaisturistille (toki maksoimme hänelle summan tietenkin itse). Vieraanvaraisuus oli käsinkosketeltavaa.
Aivan järjetön flaksi meille kävi pikkumajoituksen muiden vieraiden suhteen myös. Saimme nautiskella viikon lähes keskenämme Casa Masaraiassa, koska viereisiin huoneisiin ei saapunut kuin yhdeksi yöksi kolme ranskalaistyttöä, jotka kävivät huoneessaan vain nopeasti nukkumassa. Ja tämä tapahtui harvinaislaatuisesti vielä keskellä heinäkuuta! Ihanteellinen sattuma rauhaa rakastavalle. Tämä voi keskellä kuuminta lomakautta tapahtua lähinnä pienissä majapaikoissa ja putiikkihotelleissa.
[google_maps id=”8242″]
Oletko käynyt Liparilla? Veikö se sinultakin jalat alta? Saarihyppelitkö vai unelmoitko vasta vierailustasi? Kuulemme mielellämme muiden Italian matkaajien kokemuksia ja matkavinkkejä, sillä meille Lipari jäi sydämiin ikuisiksi ajoiksi ihanana paratiisina, jonne varmasti vielä palaamme.
17 Comments
Tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Juuri eilen etsin lentoja sisiliaan ja taisinkin jo ainakim osittain päättää sen olevan kohde toukokuun ja kesäkuun vaihteeseen. Tämä Lipari voisikin olla hyvö kohde myös. Onko hintataso ruoissa minkälainen ylipäätänsä Sisiliassa? Oh olen jo niin rakastunut ajatukseen lähteä Sisiliaan.
Kävipä sopivasti ja omalta osaltamme emme voi muuta kuin suositella. Hintataso ravintoloissa oli samaa tasoa manner-Italian kanssa, eli mitenkään edullisena kohteena ei Sisiliaa taikka Liparin saaria voida pitää. Osittain tästä syystä asioimme ahkerasti supermarketeissa ja valmistimme ruokamme itse. Tarvikevalikoima saarillakin oli mitä mainioin, ja nam, ne tuoreet hedelmät ja kasvikset!
Hieno kohde, minuakin kiinnostaa Liparisaaret. Joskus olen ihaillut niitä kauempaa kun juna meni rannikkoa pitkin. Plussaa taitaa olla sekin että turistilaumoja on vähän? Caprilla kun kävin veneretken muodossa koko sataman alue oli täpötäysi turisteista samoin kuin yksi näkemäni pikkuranta
Kyllä vain, turisteja oli vielä verrattain kohtuullisesti – jopa heinäkuussa. Capri on jotain ihan muuta. Kaipa tosin sielläkin tilanne rauhottuu iltaisin, kun päiväreissaajat palaavat mantereelle.
Kuulostaa ja näyttää varsin kivalta lomakohteelta! Olin kyllä kuullut Liparista joskus, mutta en tiennyt siitä mitään sen tarkemmin, joten tästä postauksesta sai hyvän käsityksen paikasta. Kiitos siitä. Italia on kyllä monin paikoin viehättävä ja herkullinen maa!
Olen käväissyt Liparin saarilla. Elämys todella. Suosittelen. Olimme toukokuussa, ei juuri muita turisteja näkynyt.
En ole saarista ennen kuullut mutta alkoi kyllä kiinnostaa. Tuollaisen saarihyppelyn voisi kyllä toteuttaa. Jännää miten paljon Italiassa on paikkoja, joista eivät paljoakaan muille hiiskuta!
Liparin saaret ovat omalla matkalistalla korkealla ja suunnittelin sinne jo reissua kesäksi, mutta päädyinkin sittenkin Pugliaan. Ihan mielettömiä kuvia ja ah, niin ihana Italia-fiilis tuli näistä. Tuo majapaikka pitää laittaa muistiin. Tuollaisia suosin itsekin mielelläni. 🙂
Liparille emme Sisilialta päätyneet – ja saarten paratiisimaisuus olisikin vielä huhtikuussa voinut olla hakusessa.
Kävimme Sisilialta kuitenkin etelässä, Lampedusan saarella, joka ei myöskään turisteilla ole pilattu.
Tuolloin, joitakin vuosia sitten, saarella oli vaan – runsaasti – coast guardin aluksia ja luultavasti merestä poimittuja siirtolaisia suojassa jossain, ei kuitenkaan ihan kylän kauneimmilla rannoilla.
Ei ehkä idyllistä, mutta jotenkin minua viehättävät myös nämä maailmanpolitiikan polttopisteet.
Meille asunnon vuokrannut herra ja muutamat ravintolat, joissa vierailimme, olivat kovin innostuneita meistä, tavallisista turisteista ja kyselivät kovasti, että tulemmeko toistekin. Emme oikein hennonneet sanoa, että vaikka pidimme saaresta monella tapaa, niin maabongareina tuskin näin pienelle saarelle päädymme toista kertaa.
Täällä myös yksi Italiafani! Liparilla en vielä ole päässyt käymään, mutta tämän perusteella täytyy laittaa se listalle ja äkkiä!
Jostain syystä nämä saaret ovat menneet minulta ihan ohitse, kiva kun olit laittanut kartan! Majoitus kuulostaa todella mukavalta ja tiedän mistä kysellä, mikäli saarelle joskus reissataan 🙂 Mielenkiintoinen postaus, ihana Italia <3
Minäkin törmäsin Lipariin ja sen saariryhmään nyt ensimmäistä kertaa, vaikka taitaakin olla niin, että äitini on vetänyt jollain niistä vaelluksia osana pidempää Sisilian patikointia. Aikamoinen helmi majoituksineen kaikkineen, tungen tämänkin korvan taa, vaikka siellä alkaa olla jo aika lailla ruuhkaa! 😀
Lipari kuulostaa ihan täydelliseltä! Ollaan Italiaa kierrelty aika paljon ja nyt ollaan lähdössä Sisiliaan kesäkuussa 2 viikon reissulle. Lennetään Cataniaan ja vuokrataan auto. Sieltä on aikomus mennä ensin Syrakusan lähelle viikoksi ja sitten Cefalun lähelle toiseksi viikoksi. Nyt alkoi kiinnostamaan tuo Lipari… ollaan käyty kerran Procidalla, ja Lipari kuulostaa hyvin saman tyyppiseltä. Procidaa voin muuten suositella lämpimästi jos kaipaa leppoisaa, raukeaa ja autenttista tunnelmaa. Osaatko sanoa onko Milazzossa pysäköintihalleja tms johon voisi jättää vuokra-auton parkkiin Liparin reissun ajaksi? Autoa ei ilmeisesti saa vietyä lautalla Liparille?
En osaa sanoa autosta. Me olimme bussimatkalla ja bussi jäi Sisiliaan. Liparilla näkyi autoja, mutten tiedä, ovatko ne vain paikallisia. Käytännössä autoa siellä ei tarvita, koska kaikkialle pääsee kävellen.
Kuulostaa mahtavalta paikalta. Suunnittelemme häämatkaa Italiaan heinäkuussa, ja olisi ihana päästä johonkin rauhalliseen paikkaan. Saattaa olla, että valitsemme Liparin tämän kirjoituksen perusteella!
Ja yksi kysymys vielä, millaiset sängyt täällä oli? Mulla on selän kanssa ongelmia, eikä liian pehmeät sängyt ole hyväksi. Mitä kovempi sänky, sen parempi. Reissuissa tämä on yleensä aika hankalaa, kun Etelä-Euroopassa on minusta yleensä todella huonot sängyt.
Moi!
Mainio valinta rauhaa rakastavalle! Valitettavasti matkasta on jo sen verran aikaa, että sänkyjen mukavuus on ehtinyt pyyhkiytyä pois mielestä. Mutta hyvin varmasti nukuimme 🙂