MARSALFORN, GOZO, MALTA. Välimeren täyttämiä kraatereita ja kolhoa kaunista kuumaisemaa. Kummaa ja kiehtovaa hiekkakivisilhuettia säestää tasainen tyrske. Turkoosia hohtavien lätäköiden pohjassa kimmeltää auringon paahtama kiteytynyt suola. Maltan Gozon Xwenjin suola-altaat ovat pysäyttävä näky.
Keväinen Malta sopii ruuhkia välttelevälle
Suola-altaat levittäytyvät rantaa kolmen kilometrin leveydeltä Marsalfornin länsipuolen rantakallioilla. Olemme nähneet Gozolla upeita kallionkielekkeitä ja vuosituhansia kerrostuneita jyrkänteitä, jopa tunnetun sinisen ikkunan, mutta tämän maiseman maagisuus ja mystisyys tiivistyy tunnelmaan kuin kiteet suola-altaiden pohjalle.
Maltan sää hellii jo maaliskuussa talven piiskaama skandinaavimatkaajaa. Lämpötila pomppii 15 asteen molemmin puolin. Maltan nähtävyydet on helppoa kiertää kevätreissussa vaikka kaikki, sillä poutapäivinä lämpöä riittää aamusta hämärään asti.
Päivisin pärjää teepparissa, illalla hyvällä tuurilla ohuessa pitkähihaisessa, kunhan ei vain tuule liikaa. Upeista kevät keleistä saamme kiittää aurinkoa. Sitä samaa, joka erottelee suolakiteet näkyviin merivedestä.
Maiseman maagisuus tiivistyy tunnelmaan kuin kiteet suola-altaiden pohjalle
Keväällä Gozo on vielä puoli tyhjä ja saamme ihailla luonnon muokkaamia kraatereita lähes keskenämme. Tai melkein. Jonkun paikallisen Chihuahua tepastelee muina miehinä keskellä kuumaisemaa.
Näky on vähintään koominen. Suuret maan muodot ja pikkuriikkinen kraatereiden valloittaja. Pienen hahmon nopeat liikkeet piirtyvät hiekkakiveä vasten kuin parhaassa animaatiostudiossa.
Suola-altaat sopivat nähtävyydeksi kaikille. Ne näkyvät suoraan Marsalfornista lähtevältä rantatieltä, mutta paras tapa kokea alue on tietenkin jalkaisin. Kova kiviaines on helppo kulkea myös esimerkiksi rattailla ja jopa pyörätuolilla.
Pienen hahmon nopeat liikkeet piirtyvät hiekkakiveä vasten kuin parhaassa animaatiostudiossa.
Jotkut tekevät tänne pyöräretkiäkin, mutta tänään on onneksi hiljaista. Marsalfornissa turisteja oli sentään kourallinen. Juuri sen verran, että ravintolat pitivät ovensa auki, ja Gozoa autolla kiertävä kahden hengen matkajoukkueemme sai kylliksi apetta lounaaksi.
Suolan valmistuksen perinteitä vaalitaan yhä
Gozo on tunnettu suolastaan. Saaren yli pyyhkivä suolainen merituuli on jättänyt altaiden lisäksi jälkensä alueen muihinkin viljelyskasveihin kuten oliiveihin ja rypäleisiin. Merestä nousevan suolan kerrotaan olevan jopa olennainen vivahde maltalaisviinien aromissa.
Suolta-altaat ovat 350 vuotta vanhoja. Osa niistä on syntynyt luonnon muovaamiin kivenkaarteisiin, osan ovat kovertaneet ihmiset. Altaiden vierellä näkyy kiveen hakattuja luolia, jonne kiteytyvä suola varastoidaan, ja joissa se viimeistellään myytäväksi.
Suolan valmistus merivedestä perustuu saaren vuosisatoja vanhaan perinteeseen ja siitä vastaavat yhä samat suvut kuin satoja vuosia sitten. Kesäkuukausina voi yhä nähdä gozolaisten raapivan suolaa altaista suuriksi kartiomaisiksi kasoiksi ja kantavan suolat lopulta luoliin.
Suolan valmistus perustuu vuosisatoja vanhaan perinteeseen. Siitä vastaavat yhä samat suvut kuin kauan kauan sitten.
Xwejni sopii loistavasti saarta kiertävälle roadtrippailijalle tai toteutettavaksi pieneksi aamu- tai iltapäiväretkeksi lähikaupungeista. Gozon tunnetuin hiekkaranta Ramla Bay on vain kivenheiton päässä Marsalfornista.
Pienellä saarella kulkeminen on vikkelää, joten aivan pakollinen osuus kaikille on käydä tsekkaamassa samalla reissulla myös se kuuluisa sininen ikkuna, Azure Window, joka romahti vuonna 2017. Me vierailimme Maltalla pääsiäisenä 2016 ja näimme tuon komistuksen vielä yhtenä kappaleena (Lue postaus ”Silta, joka romahti”).
Lisää suolan valmistuksesta Xwejnissä täältä (englanniksi)
[google_maps id=”7387″]
Oletko käynyt keväisessä Maltassa? Entäs Xwenjin suola-altailla? Olisiko sinulla vinkata kokemuksia tai muita upeita paikkoja Gozon lomailijalle? Sana vapaa jälleen kommenteissa.
8 Comments
Kiva kertomus ja hienot kuvat. 🙂
Olipas teillä kiva blogi ja postaus. En ole itse tuolla käynyt, vaikka reilun vuoden Maltalla asustelinkin. Paljon jäi vielä kokematta pienestä saaresta. Hienoa, että perinteinen suolan valmistus jatkuu edelleen. Gozolta kannattaa muuten suolan lisäksi hamstrata gozolaista juustoa – on todella hyvää!
Enpäs ole ennen kuullutkaan tällaisista suola-altaista vaikka olen jonkun verran lukenut Maltasta. Matka maltalle saattaa siintää tulevaisuudessa sillä ystäväni on muuttanut sinne. Mielenkiintoinen juttu!
Mä tykkäsin noista maisemista kans kovasti! Olin itse Maltalla toissa vuonna joulukuussa synttärimatkalla (https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/12/16/maltan-auringosta-ja-neljankympin-kriisista/) ja sattui mitä ilmeisimmin tosi hyvät kelit kun silloin oli myös tuollaista aurinkoista ja 15-asteista. Mainio talvikohde siis myös!
[…] Maltan Xwejnin mystiset suola-altaat […]
Minä en ole vielä käynyt koskaan Maltalla ja nuo suola-altaat on kyllä yksi kiehtova tekijä siellä. Toki Valletta ja muu luonto kiinnostaa myös.
Hauskaa, että joku muukin käyttää sanaa teeppari 😀 Saan aina ihmeellisiä katseita sen sanan tiimoilta. Tosi kaunis ja erikoinen ranta, en ole koskaan kuullutkaan tuollaisista altaista, joten laitetaanpa muistiin jos Maltalle joskus käy suunta.
Olemme kokeneet vain lokakuisen Maltan – eikä saari ole vielä ainakaan päässyt kertauslistallemmekaan, kun muitakin paikkoja sillä Listallamme on niin paljon 🙂
Lokakuukin oli kyllä kiva aika vierailla Maltalla, silloinkaan ruuhkista ei ollut juuri häiriötä.
En tiennytkään, että Maltalla valmistetaan suolaa. Maltasta en tosin tiedä paljon muutakaan, niin ei ihme että mennyt tuollainen ohi. Mukavan näköisiä maisemia!