Pitkään reissanneena kaikenlainen ensiapu on kulkenut aina repussa. Sillä pärjää suhteellisen pitkälle. Ja tietenkin matkavakuutukset pitää aina olla kunnossa, jotta tiukan paikan tullen saamme aina hoitoa. Millainen tehokas ja minikokoinen matka-apteekki kulkee sitten mukana reissuillamme?
Kukaan ei halua olla reissussa sairas tai toipilas. Koska kaikkialla et aina pääse terveydenhuollon tai itsehoitolääkkeiden äärelle, kannattaa tutut lääkkeet ottaa matkaan jo kotoa.
Olemme onneksi joutuneet matkalla turvautumaan paikalliseen terveydenhuoltoon vain harvoin. Oikeastaan ehdimme kahdestaan reissata 9 vuotta ja 45 reissua vain kahdella lääkärikäynnillä. Ja kummallista kyllä nekin saman reissun aikana: Toisella kerralla Lasselta kuoli takahammas keskellä syvintä Borneon viidakkoa ja toisella kerralla aallot heittivät surffilaudan evällä kirurgisen tarkan viillon hänen jalkapöytäänsä Balin keveillä aalloilla.
Sitten alkoi yhteinen sairastamiskierteemme reissussa: Eve oli kipeänä Ranskan Biarritzissa. Kuten myös puolen vuoden päästä Maltalla. Molemmat oltiin vuoron perään sairaina Balin kolmannella reissullamme. Ja sitä rataa.
Itsehoitolääkkeitä on helppo ostaa muualtakin, sillä latinankieliset lääkeaineiden nimet ovat kaikkialla samoja. Valikoima sen sijaan vaihtelee.
Reissuapteekki syntyy yksinkertaisista aineksista
Tässä meidän reissujen matka-apteekki, johon on hankittu paikan päällä täydennyksiä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Yleisesti itsehoitolääkkeitä on helppo ostaa, sillä latinankieliset lääkeaineiden nimet tunnistetaan helposti ja ovat kaikkialla samoja. Valikoima sen sijaan vaihtelee, eikä kaikissa kohteissa välttämättä ole apteekkia tai farmauseuttia saatavilla ollenkaan – tai ei ainakaan juuri silloin, kun tarvitset.
Mitään terveydenhuollon ammattilaisia ei ole, mutta me kaksi aikuista, tervettä työikäistä olemme pärjänneet tällä pienellä matka-apteekilla pitkään, ja se on auttanut meitä 10 vuotta muutamaa tapausta lukuunottamatta. (Vauvan kanssa reissatessa matka-apteekki on tietenkin kasvanut, siitä pääset lukemaan lisää täältä.)
Kukaan ei halua olla reissussa sairas tai toipilas. Itsehoitotuotteet ja lääkkeet kannattaa usein ottaa matkaan jo kotoa.
Matka-apteekki by Jetlaggies
- Laastareita, rakkolaastareita (Yleensä haavasiteitä ja -harsoja saa vaatimattomimmissakin olosuhteissa järkättyä, mutta laastareilla pääsee hyvään alkuun.)
- Ibuprofeiinia, parasetamolia
- Antiseptisiä kertakäyttöpyyhkeitä
- Antihistamiinia, perussilmätippoja, Duactia/Aerinazea, Nasolinia (jos matkassa allergikko, ei jatkuvaan käyttöön vaan lentoensiapuun tai jos flunssa yllättää juuri, kun olet astumassa lennolle)
- Lampaanvillaa (Kuiva rantahiekka tekee helposti haavoja jalapohjaan tai varpaiden väliin, lampaanvillalla saat suljettua infektioherkän haavan helposti yhdessä yössä ja varvastossuilla kulkeminen sujuu taas luontevasti)
- Vahvempi idealside (Kuljemme paljon jalan ja erityisesti haasteellisissa olosuhteissa trekatessa alkaa tämän ikäisen ihmisen polvet ja nilkat välillä krempata, joten siteellä saa tukea liikkumiseen)
- Maitohappoa, c- ja d-vitamiinia (Maitohappoja kannattaa napsia koko matkan, vitamiinit ovat mahdollisten äkillisten flunssaoireiden taltuttamiseen, jos sellaiset tyhmyyttään päättää koputella ovella kesken ihanimman lomareissun)
- Hydrocortisonia, minibebanten, aloevera (nirhamiin, ötökän pistoksiin, auringon polttamiin)
- Imodium (VAIN siirtymissä tapahtuviin yhtäkkisiin ripulioireisiin, muutoin tätä EI kannata ottaa, sillä tukkii suolistosi päiviksi.)
- Ciprofloxacin/Atsitromysiini (Riippuu toki, mihin olet matkustamassa. Kummatkin lääkkeitä turistiripuleihin, joihin tarvitaan resepti lääkäriltä.)
- Hädensan (Ripulin jälkioireisiin, peräpukamiin jne. Saatavilla niin pieniä menthol-puikkoja kuin rasvaa. Kun peräpää palaa, on kiva olla jotain parantavaa ja kipua loiventavaa :D)
- Melatoniini/nukahtamis/unilääkkeet (Kun lähdet paikkaan, jossa aikaero rasittaa ekat matkapäivät on hyvä nukkua jet lag heti nappuloiden avuin pois, jos ei muuten näytä onnistuvan.)
- Diflucan (Itsehoitolääke hiivatulehdukseen, koska joissain paikoissa tätä kuuria on vaikea saada lääkäristä ja antibioottien suurkulutuksen maista tulevana tämä vaiva on monella sen jo aiemmin kokeneella naisella helposti itse todettavissa.)
- Mahdollisimman 100-prosenttinen aloe vera -voide. (Aloe veraa ei ennen saanut helposti Suomesta, joten hankimme sitä matkoiltamme. Nykyään tuota ihonirhamiin ja auringonpolttamiin tehokkaasti vaikuttavaa geeliä/voidetta saa jo monista kaupoista. Aloe vera on hyvä luonnollinen lisä, kun on mennyt käräyttämään olkapäänsä tai nenänsä. Yksi tehopäivä aloe veraa pelastaa hipiänsä polttaneen matkaajan loppureissun kuumotuksilta.)
Puuttuuko listasta mielestäsi joku tärkeä pointti? Otamme mielellämme täydennysehdotuksia vastaan.
3 Comments
Mä olen kirjoittanut vähän vastaavanlaisen listauksen matka-apteekista. Hyviä juttuja teillä tullut mieleen mitä omastakin listasta uupuu. Antibioottia mö olen itsekin kantanut mukana tropiikissa ja sellaisissa kohteissa, joissa lääkäri ei ole lähellä. Nykyään kuitenkaan turistiripuliin ei antibiootteja lähtökohtaisesti suositella, mutta pahimmissa tapauksissa niitä on itsekin tullut syötyä ilman erillistä lääkärinarviota. :): http//www.rantapallo.fi/maaquzuu/farmaseutin-evaat-matkalle/
Juu, nuo antibiootit ovat kyseenalainen juttu. Ollaan keskusteltu aina pitkään reseptin antaneen lääkärin kanssa, koska ja missä niitä kannattaa napsia ja koska ei. Tähän asti niiden mukana olo on pari kertaa pelastanut vähän vaativimmissa olosuhteissa, jossa lääkäriä ei ole ollut mailla halmeilla. Yleisesti on pärjätty onneksi ilman😊 ja ollaan haettu ihan varta vasten paikalliselta lääkäriltä toimivat lääkkeet, jos sellainen on ollut lähettyvillä😊
Onpas teillä kattava reissuapteekki, hieno juttu. Täytyy itsekin laittaa muistiin näitä seuraavaa reissua varten. Itse olen yleensä vain hakenut apteekista täältä Lahdesta laastareita, kipulääkettä ja maitohappoa. Niillä on vielä tähän mennessä pärjätty, mutta esimerkiksi tuo antihistamiini ja Imodium voisivat olla hyödyllisiä matkakavereita.