MOSTAR, BOSNIA-HERZEGOVINA. Bosnia-Herzegovina on ollut reissullamme läsnä vasta muutaman vuorokauden. Silti se on saanut sydämemme pamppailemaan ja tunteemme kuohahtamaan.
Toistakymmentä vuotta tapahtuneen jälkeen sota näkyy täällä yhä.
Uutisissa sodan jalkoihin jääneet rakennukset eivät juuri enää hetkauta. Onhan noita nähty. Kadulla kävellessä rajut taistelut ovat kuitenkin yhä aistittavissa. On eri asia seistä tuskan syntysijoilla, kuin katsoa sitä kliinisessä ympäristössä kotona.
Bosnian sota (1992–95) oli Jugoslavian hajoamissodista verisin. Yli satatuhatta ihmistä kuoli, joista 40 prosenttia siviilejä. Yli kaksi miljoonaa pakeni tai joutui karkotetuksi. Arvioiden mukaan Bosniassa oli sodan aikaan ainakin 400 vanki- tai keskitysleiriä. Sota oli lukuisien etnisten ryhmien konflikti, joka oli haastavaa myös kansainväliselle väliintulolle.
Raain etninen puhdistus tapahtui Srebrenican kylässä, jossa serbit tappoivat noin 8000 kyläläistä. Srebrenica oli kyllä YK:n suoja-alue, mutta rauhanturvaajat eivät pystyneet suojelemaan sitä serbien hyökkäykseltä. Sarajevon piirityksessä serbit pommittivat mm. sairaaloita ja päiväkoteja.
Toistakymmentä vuotta tapahtuneen jälkeen sota näkyy täällä yhä. Totisina kasvoina, rapistuneina hotelleina, heinätukkoina raitiovaunuraiteiden välissä. Summamutikassa lauottuona reikinä seinässä, kranaatinkoloina katukivetyksessä, jälkeenjääneenä infrastruktuurina.
Sodasta ei nousta nopeasti. Ei muutamassa vuodessa, ei edes muutamassa vuosikymmenessä. Sitä rauhan ajan lapsi tulee harvoin ajatelleeksi.
Katastrofista on sentään toistakymmentä vuotta, ja kaupunkien kulmissa kituu yhä taloja, joiden henki sammui kaunasta, sarjatulesta ja polttopulloista jo kauan sitten. Tien vierellä viruu talorankoja, jotka muistuttavat elämästä ennen verenvuodatusta mutta eniten sen aikana. Mustuneita kattohirsiä, horsmaa kasvavia halkeamia, huoneettomia taloja, joihin ei kukaan palaa vaikka surullisennäköisenä kuinka odottaisivat.
Luodinreiät ja kranaattikukkaset koristavat rosoisia kivipäätyjä. Kontrastina seuraavaan kortteliin kohoaa moderni bisneskompleksi.
Sodasta ei nousta nopeasti. Sitä rauhan ajan lapsi tulee harvoin ajatelleeksi.
Leave A Reply
[…] Bosnia-Herzegovina: Sodan säröjä Mostarissa […]