MULU NATIONAL PARK, BORNEO, MALESIA. ”Tarjoilija tarjoilija, katossa lentelee lepakko.” Varmaan yksi niistä kolmesta miljoonasta, jotka juuri purkautuivat luolastaan pitkänä herhiläismäisenä vanana jakautuen kukin yksilö omalle metsästysalueelleen 100 kilometrin säteellä. Kengät guanossa (=lepakon kakassa) ihmettelimme tätä luonnon spektaakkelia vielä pari tuntia sitten, kunnes pujahdimme pimenevän viidakon edestä takaisin parin kilsan matkan verran pitkospuita sijaitsevaan bungalow-kylään.
Borneo on huikea ja häkellyttävä, ainutlaatuinen ja täynnä tuntematonta.
Olimme juuri ennen nahkahiirten heräämisaikaa vierailleet niiden makuuhuoneessa, maailman suurimmassa luolassa, jonne matkailijat pääsevat ihmettelemään juuri ennen hämärän laskeutumista. Luolaan vievät pitkospuut oli rakennettu valtavien guanokasojen keskelle. Ravinteikas ja korkea lantakeko on oiva koti hyönteisille. Valokeilaan osuikin toinen toistaan hurjempia 6- ja 8-jalkaisia pahiksia.
Edes polkua kehystävään kaiteeseen ei saanut (eikä edes voinut) koskea turvallisuutensa nimissä. Olisi voinut joku örrinkäinen päästä puremaan. Luolan uumenissa, pimeyden vallitessa olimme varmoja, että kakkagheton pikkuhirviöt löytävät sääremme. Ihoa kutitteli vielä seuraavana päivänäkin.
Olimme varmoja, että kakkagheton pikkuhirviöt löytävät sääremme
Ainoa luolasta kantautunut eläin oli kuitenkin illallisseuralaisemme. Ravintolan katossa olevien tuuletinten lapojen välissä vinhan taidokkaasti metsästävä lepakkonuorukainen.
Taas yksi tarina vanhainkotiin muisteltavaksi.
Mulun viidakko karmii selkäpiitä, mutta hellii uteliaisuutta ja seikkailumieltä. Jos skandinaavilapsi hätkähtää kotonaan ampiaisen pörinää tai hämähäkkiä saappaan varressa, niin kannattaa tulla tänne.
Avara luonto ja araknofobinen traumaterapia samassa paketissa. Joku kukkuu, laulaa, surisee, sihahtaa, korisee, kurnuttaa tai mörisee ympärilläsi taukoamatta. Viidakon desibelit pysyvät päivin ja öin rajasuositusten yläpuolella. Eikä tässä vielä kaikki.
Lehvien välissä liitää valtavia perhosia, joilla on nokkosperhosen kauneus ja punatulkun koko. Vauhti kuin kolibrilla. Puun kuoreen hetkeksi levähtämään jäänyt öttiäinen näyttää päivänvalossa lehdeltä ja hehkuu öisin, jos sitä koskettaa. Nenä sillä on pitkä kuin pinokkiolla.
Lehteä muistuttava öttiäinen on vielä söpö, mutta yli 30-senttiset oksaa muistuttavat sauvasirkan sukulaiset, vikkelästi liikkuvat niveljalkaiset, hazardina lentelevät koppakuoriaiset, myrkylliset käärmeet ja muut häijynnäköiset paskiaiset moninkertaistavat ötökkäkammoterapiapaketin tehon. Ja mikä parasta. Juurikaan et näitä eläimiä näe, mutta siellä ne ovat! Kuulet ja tiedät sen.
Nopeimmat niskkäät ovat ottaneet jalat alleen jo satoja metrejä ennen saapumistasi, hitaimmat hyönteiset jähmettyneet ja piiloutuneet suojaväriinsä. Tästä huolimatta kuulet joka askelmalla vierestäsi uuden räsähdyksen. Vain mielikuvituksesi on rajana sille, mitä eläimiä tai elämää kuvittelet ympärillesi.
Vain mielikuvituksesi on rajana sille, mitä eläimiä tai elämää kuvittelet ympärillesi.
Täällä parhaimmat muistot saa unohtamalla kaikenkarvaiset kanssaolijat. Pelon ilmapiirin pois suggestoituasi voit keskittyä ihastelemaan valkoista lankakerää muistuttavan pikkuitikan hyppelyä ja kaksinokkaista tukaania. Luolien kimmeltävää sedimenttiä tai teräviä tippukivitorneja, maanalaista järveä ja liaanien riemukkaita kierteitä. Lepakkojen naukaisuja ja ilmavia lentopyörteitä.
Borneo on huikea ja häkellyttävä, ainutlaatuinen ja täynnä tuntematonta. Trooppisesta metsästä kohoavan Mulu-vuoren alle kärkeytyy tuhansia kilometrejä luolastoa. Pelkästään viime vuonna löytyi 13 kilometriä sellaisia onkaloita, jonne ihminen ei ole ennen jalallaan astunut, puhumattakaan itse vaikeakulkuisesta viidakosta.
Yli 50 hehtaarin puisto on täynnä villiä ja vehreää elämää. Yksistään Mulussa voi nähdä pari tuhatta erilaista kukkaa, 130 liskolajia, 35 lepakkolajia, 270 erilaista lintulajia ja yli 20-tuhatta hyönteislajia. Ja lisäksi pitkä lista niitä eläin- ja kasvilajeja, joita ei kukaan ole vielä ehtinyt löytää – ja jotka tulevat mielikuvituksestasi.
Leave A Reply