Matkalle pakkaaminen on taitolaji, jossa voi onnistua myös siihen viime tipassa ryhtyvät ja laiskemmatkin, kunhan vain keksii keinot oman saamattomuutensa päihittämiseksi.
Viisi tuntia kentälle lähtöön ja rinkat ammottavat yhä tyhjyyttään, luottokorttilasku on maksamatta ja lempparipaita on hukassa. Saavuttuasi kohteeseen kaikki tuntuu olevan mukana, kunnes päivien edetessä huomaat matkasta puuttuvan pieniä tärkeitä juttuja, koska taas aloitit pakkaamisen liian myöhään ja kiireessä. Kuulostaako tutulta?
Myönnetään myönnetään. Olemme onnettomia pakkaajia. Ihan sama minne vie tie, kaappaamme viimeiset tarpeelliset tavarat mukaan vielä muutamaa minuuttia ennen lähtöä summamutikassa.
Samasta syystä voi olla kornia luetella vinkkejä pakkaamiseen. Toisaalta kantapään kautta opittu tieto on usein kultaakin arvokkaampaa.
Kaappaamme viimeiset tarpeelliset tavarat mukaan vielä muutamaa minuuttia ennen lähtöä summamutikassa.
Nyt pakkaamme kahden sijaan kolmen reissaajan tavarat viimeisimmässä kitkeränmakuisessa tipassa.
Mitä kokeneemmiksi matkaajiksi olemme kasvaneet, sitä pinttyyneemmäksi tavaksi on tullut viimetippapakkaamisemme. Uskoimme pikkumatkaajamme tulon kohtuullistavan pakkaamiskulttuuriamme, mutta mitä vielä: Nyt pakkaamme kahden sijaan kolmen reissaajan tavarat viimeisimmässä kitkeränmakuisessa tipassa.
Viimeisin kokemus on Kroatian reissulta, josta juuri palasimme: Vielä kuusi tuntia ennen kentälle lähtöä lisäsimme silikonia kylppäriin ja kaikki rinkat ammottivat tyhjyyttään.
Jos ei osaa ajoissa pakata, kannattaakin kehittää tapoja, jolla helpottaa viimeisen hetken paniikkia. Näin me onnistumme.
Monikäyttöinen matkavaatekaappi
Älä raahaa mukanasi kaikkia kivoja kesämekkoja ja shortseja, vaan vain muutamat helpoimmin yhdisteltävät ja ohuimmat. Reppureissaajana joutuu kantamaan kaiken tarpeellisen ja turhan omassa selässä, joten keveys on valttia, likaa ja pölyä syövät värit kultaa (aina ei ehdi pestä tai kuivata matkassa rähjääntyneitä vaatteita). Myös vaatteiden monipuolisuus eri käyttötilanteissa on timanttinen valinta.
Reissussa haluat pukeutua mukavasti ja monikäyttöisesti. Olemme huomanneet, (viimeistään kameran ruudulta), että meillä on samoja käteviä matkustusvaatteita, jotka toimivat eri tilanteissa reissusta toiseen, eivätkä vie paljon tilaa matkatavaroissa.
Tärkeimpiä ominaisuuksia reissuvaatteille ovatkin siis monikäyttöisyys, mukavuus, keveys, likaa kestävä väri ja siliävyys silloinkin, kun vaate on ollut 3 viikkoa tuupattuna rinkan pohjalle.
Moni musta biitsimekko kelpaa hienompaankin ravintolaan, vaikka sillä on voinut trekata viimeksi ylös hikistä vuorenrinnettä. Myös esimerkiksi tumma neuletakki on kätevämpi kuin valkoinen. Toisaalta tropiikkiin kelpaa ilta- ja aamuaktiviteettien lämmikeeksi hyvinkin pelkkä ohut trikoopaita. Sekin menee pieneen tilaan laukussa. Mielellään tämäkin vaatekappale on tietenkin musta, harmaa tai joku muu pikkuhittiä sietävä väri.
Tärkeimpiä ominaisuuksia reissuvaatteille ovatkin monikäyttöisyys, mukavuus, keveys, likaa kestävä väri ja siliävyys silloinkin, kun vaate on ollut 3 viikkoa tuupattuna rinkan pohjalle.
Listaa kaikki tarpeet etukäteen
Metsästämme lentoja alituiseen, siemailemme kohdetietoja kuukausia etukäteen ja suunnittelemme, mitä missäkin teemme. Oikeastaan puolet reissusta tapahtuu ennen konkreettisen matkan alkamista, mutta pakkaamista emme koskaan osaa aloittaa ajoissa.
Jotta pää pysyy lähtötohinassa mukana, olemme tehneet valmiita listoja avuksi. Meillä on lista siitä, mitä mökille tarvitaan aina ja satunnaisesti, mitä otamme rantalomalle, mitä vuoristoreissulle tai sademetsään ja turkoosien vesien rantakohteisiin.
Listat muistuttavat hämmentävästi toisiaan, mutta samalla niissä on huomioituna kunkin paikan erityislaatuisuus. Muistilistoja olemme muokanneet arjessa ja matkalla aina, kun jokin asia vain mieleen juolahtaa. Tästä syystä meillä on lista käsien ulottuvilla kännykässä ja kummankin pakkaajan muokattavissa Evernote-applikaatioon tallennettuna.
Ensisijaisesti tarvitset matkassa:
- muutamia perusvaatteita
- pari kengät (lenkkarit, jotka toimivat päivätretkilleä/vaelluksilla mukavasti, mitä vanhemmat, sitä kätevämmät sekä tietty rennot varvastossut/kävelykengät epämääräisempään hengailuun)
- matkan aikana tarvittavat lääkkeet ja pieni ensiapupaketti
- pakolliset kosmetiikkatuotteet
- takki ja sadetakki
- uimavarusteet
- lapsen erityisvarusteet (matkasänky, rattaat jne.)
- matkadokumentit tai hyvä äppi kokoomaan kaiken tiedon. Muista myös ottaa kuva passista/ajokortista, jos sekin hukkuisi matkan varrella
- laitteet, niiden apuvälineet + laturit (kamerat, laturit, akut, kännykät, ipad tms.)
Tee myös lista, mitkä asiat hoidat ja haet viikkoa ennen reissua apteekista, kaupasta tai vaikka vintiltä. Listojen avulla otat mukaan kiireessäkin vain tarpeellisen, etkä tarvitse kokonaista viikkoa asioiden järjestelyyn ja tavaroiden sullomiseen laukkuusi.
Lista tietenkin täydentyy ja muokkaantuu lomien ja elämäntilanteen mukaan.
Oikeastaan puolet reissusta tapahtuu ennen konkreettisen matkan alkamista, mutta pakkaamista emme koskaan aloita kovin aikaisin.
Järjestelmällisyys pelastaa kiireessä
Pakkaa aina samalla kaavalla, sillä tehdessäsi uudella tavalla sattuu enemmän unohduksia ja virheitä. Kasaa vaatteet vaikka ensin olohuoneen pöydälle/sängylle ja vasta sitten laukkuun.
Muista järjestelmällisyys myös kentällä/lennolla. Kuinka harmittavaa onkaan huomata, että yksi laukku jäi hattuhyllylle, koska et koneesta tai junasta poistuessasi muistanut sen olemassaoloa. Vakiomäärä kasseja ja samat tavarat helpottavat tätä.
Muista ottaa lennolle mielellään vetoketjullisia kasseja käsimatkatavaraksi. Näin tavarasi eivät pyöri pitkin lattiaa, jos joudut sijoittamaan kassi jalkatilaan.
Myös sidottavat kangaskassit toimivat lennolla loistavasti, ja erityisesti lapsen kanssa niistä on ollut paljon hyötyä: kun mustassa kassissa on hoitotarpeet, punaisessa ruuat, sinisessä viihde ja lelut. Tällaiseen värikoodauksen kykenemme jetlag-koomassakin ja tavarat pysyvät mukana.
Pakkaa aina samalla kaavalla, sillä tehdessäsi uudella tavalla sattuu enemmän unohduksia ja virheitä.
Käytä apuvälineitä
Meillä ei varmasti koskaan olisi ollut mökkireissuilla mukana sitteriä, itkuhälytintä tai matkarattaita, jos emme olisi tehneet siitä post it -lappua lipaston kulmaan pakkausvaiheessa, koska ne eivät ole arjessa käden ulottuvilla. Myös hammasharjat ja -tahna sekä päivittäiskosmetiikka unohtuisivat jokaiselta reissulta, koska niitä tarvitaan vielä ennen lähtöä, eikä niitä tule laitettua edellisenä iltana siksi valmiiksi esille.
Kaikkein haastavinta onkin muistaa tyrkätä laukkuun ne pikkuiset mutta tärkeät jutut, joita tarvitsemme vielä matkapäivänä ennen matkalle lähtöä. Sama koskee harvemmin käytettyjä asioita.
Listojen lisäksi käytä siis niin montaa lisäapuvälinettä kuin vain muistisi vaatii, eli muistutuslappuja, kännykän herätyksiä ja valtavia plakaatteja ulko-ovessa, jotta kaikki asiat tulevat varmasti mukaan.
Toinen elintärkeä apuväline meille pakkaamisessa ovat minigrip-pussit ja kangaskassit (Ja juu, tätä toitotamme ihan ilman Minigrip-sponssia, koska niin tärkeitä ne kaaoksen hallinnassa ovat:D).
Eri kasseihin pakattavat asiat auttavat, kun rinkasta pitää kolpata viime hetkellä vielä tavaroita tai järjestellä kassia uudelleen. Minigripit pitävät myös hygienisyyttä vaativat jutut puhtaina kohteeseen asti ja kohteessa. Kangaskasseja voi käyttää lomalla hyödyksi myös kaikkeen kantamiseen ja jaotteluun. Kuraa kerääville trekkauskengille vielä toistaiseksi käytämme suomalaisia muovipusseja, niiden kestävyyden vuoksi.
Minigripit tulivat muuten mukaan pakkaamiseen vasta lapsen myötä, mutta ovat jääneet matkatavaroihimme vahvasti uusiokäytettyinä, vaikkei tiukka hygienisyys olekaan aina niin tärkeää enää.
Kaikkein haastavinta onkin muistaa tyrkätä laukkuun ne pikkuiset mutta tärkeät jutut, joita tarvitsemme vielä matkapäivänä ennen matkalle lähtöä.
Rahalla saa, mutta kertakäyttöistä välttäen
Suurimman osan tavaroista saa ostettua kentältä tai matkalta, joten satsaa niiden asioiden muistamiseen, joita et reissun päältä saa: lääkkeet, tietty kosmetiikka, lapsen erityistavarat ja loman vaatimat erityisvaatteet.
Lähdemme siitä, että emme ostaisi kertakäyttöisesti tavaroita reissussa, vaan käytämme kaiken uudelleen ja säästämme seuraavia reissuja varten. Tämä koskee erityisesti kosmetiikkaa, niinpä meillä on oma laatikkonsa hyttysmyrkyille, rakkolaastareille, aurinkovoiteille ja pikkukosmetiikalle. Tämä on myös taloudellinen valinta.
Tuosta laatikosta keräämme joka kerta matkaan sopivan kombinaationsa tai laitamme shampoita ja rasvoja mukaan uudelleen käyttöisiin matkapulloihin. Jos joudumme ostamaan uuden aurinkovoiteen Indonesiassa, voi sama pullo kulkea useammalla seuraavalla reissulla Euroopassa, kunnes se loppuu.
Emme myöskään halua kuormittaa mahdollisesti heikomman jätekulttuurin maan roskiksia ja luontoa tyhjillä tai puolityhjillä jätteillämme, vaan optimoimme tarpeemme jo kotona, ja keräämme mahdollisuuksien mukaan omat roskamme takaisin kotiin vietäväksi.
Poikkipakkaa ihan AINA
Oli aika, jolloin ajattelimme lapsellisesti, että laukun hukkuessa lampsimme vaan lähimpään vaatekauppaan ja ostamme tarpeelliset kamat sieltä. Rahalla saa ja kaikissa kaupunkikohteissa tavaraa myös löytyy.
Sitten tuli häämatkamme, jossa hukkui heti ekana päivänä kokonaan toisen rinkka ja siis koko lomalle suunniteltu garderoobi. Olimme Shanghain kulutusparatiisissa mukanamme vain yhden päivän vaatteet rantalomalle. Mikäs haaste nyt siinä olisi?
Nopeasti ymmärsimme, ettei eurooppalaisen kokoisia vaatteita löydy, eikä kokonaisen lomavaatekaapin kokoaminen onnistukaan yhdessä päivässä edes Aasian suurkaupungista. (Lue: Valas vaatekaupassa)
Kantapää siis tämänkin opetti: Poikkipakkaa AINA tavarat eri laukkuihin ja kanna AINA 2-3 päivän reissuvaatteet sekä uima-asut käsimatkatavaroissa. Kun nuo vaatteet ovat optimoitu ihan ekan oppimme mukaan ohuiksi ja väreiltään likaa sietäviksi, niissä kulkee tarvittaessa useammankin lomapäivän.
Näin nyrkkipyykkiäkin ehtii pestä, kun on toinen kerrasto mukana, kun eka roikkuu majapaikan partsilla kuivumassa.
Poikkipakkaa AINA tavarat eri laukkuihin ja kanna AINA 2-3 päivän reissuvaatteet sekä uima-asut käsimatkatavaroissa.
Lue lisää loistavia pakkauslinkkejä
Aktiivireissaajilta löytyvät usein kirkkaimmat havainnot ja selkeimmät listat pakkaamiseen. Tässä muutama hyväksi kokemamme pakkauslista vinkkeineen meiltä ja muilta matkabloggaajilta, jonka avulla muistat ottaa kaiken tarvittavan matkalle kuin matkalle.
Millainen tehokas ja minikokoinen matka-apteekki kulkee sitten mukana meidän reissuilla?
Jetlaggies: Pakkauslista alle 1-vuotiaalle reissaajalle
Matkan ja matkaajan iän mukaan modautuva lista vauvavuoden kaikille matkoille.
Pakkausvinkkejä, joilla pariskunnan ruumaan menevä matkalaukku saadaan painamaan keskimäärin alle 15 kg. Lähditpä minne tahansa, tämän muistilistan kanssa ei voi mennä pieleen. Himomatkaaja Anna on huomioinut laajassa postauksessaan peruspakkaamisen lisäksi niin tarvittavat kosmetiikat ja eletroniikat kuin sen, miten käyttäydytään roskien kanssa.
Kerran poistuin kotoa: Maailmanympärimatka – näitä tavaroita tarvitsin reissullani
Mitä mukaan sitten maailmanympärimatkalle? Mitä tarvitaan ja mitä ei, kun lähtee reissuun 4,5 kuukaudeksi hyvin erilaisiin maastoihin ja lämpötiloihin?
Matkakuume: Monetko pikkuhousut tarvitset mukaan maailmanympärireissulle?
Bloggaaja Gia kertoo pikkareiden lisäksi kunnioitettavan yksityiskohtaisesti listan, mitä kaikkea heidän siinä vaiheessa 3-henkisellä perheellään oli mukana maailmanympärireissulla.
29 Comments
Loistava kirjoitus! Toi poikkipakkaaminen kyllä aina unohtuu!
Pelkillä käsimatkatavaroilla matkatessa tulee mietittyä tosi paljon tarkempaan mitä pakkaa mukaan. Isossa laukussa on aina ylimääräistä. Tosin itse en ole ostanut vaatteita pitkään aikaan, joten kivoja ja matkalle sopivia alkaa olla niin vähän, että on pakko aloittaa pakkaaminen ajoissa, että hyvät on puhtaana lähdön hetkellä 🙂
Lapsille pakkaaminen tuntuu menevät aina jotenkin pieleen. Kun pakkaa paljon, he käyttävät tyyliin yhtä vaatekertaa viikon ja kun vähän niin johan on ekat vaatteet matkapahoinvointiyrjössä jo ennen lentokenttää.
Toi lapsille pakkaaminen on kyllä niin totta! Musta tuntuu muutoinkin, että meidän tyttö on reissujengissämme aina parhaiten puettu. Vanhemmat on sitten pukeneet päälleen sitä sun tätä;)
Pakkaan usein viime tipassa mutta en kuitenkaan paniikissa. Kiireessä jos pakkaa niin mielestäni ennemminkin tulee pakattua liikaa kuin liian vähän. Nykyään matkustamme lasten kanssa jopa usean viikon matkat pelkillä käsimatkatavaroilla. Nuo vaatevinkit olivat tosi hyviä. Suunnitelmallisuus on myös hyväksi ja myös turhat kosmetiikat kotiin. Olen itsekin joskus kirjoittanut pakkausvinkkejä: https://lapsennimi.com/2017/06/mita-mukaan-matkalle/
Tuo käsimatkatavaroilla matkustaminen lienee meille useamman viikon reissuissa vielä haave ja toki riippuu kohteiden/maastojen/sään erilaisuudestakin, kuinka paljon erilaista tavaraa on otettava mukaan. Kaupunkilomia ollaan jo käsimatkatavaroilla tehtykin ja se on ihanan rentouttavaa:)
Hyvä postaus! Itsekin tykkään pakata valmiina olevan listan perusteella ja varata käsimatkatavaroihin välttämättömät vaihtovaatteet jne 🙂
Listat rock – varsinkin lapsiperhekoomassa pakatessa 😀
Onneton paikkaaja täälläkin. Tai se ei vaan houkuttele enää. Minulla on vuosien saatossa muodostunut pakkauslista, jota olen voinut soveltaa sekä kaupunki että rantalomille. Sitä kun noudatan niin kaikki on kyllä mukana. Kunhan vaan aina löydän sen voiman aloittaa pakkaaminen. Ja lisäksi mun on opeteltava tuo ristiinpakkaaminen ennenkuin käy huonosti.
Kiva kuulla tämän postauksen kautta, että meitä onnettomia pakkaajia on enemmänkin:) Alamme vähitellen hyväksyä sen, että meille toisille vain viime hetken kiire on se ainoa voima, joka draivaa pakkaamisen aloittamista.
Kiitos linkkauksesta 🙂
Tuo poikkipakkaaminen on siis muuten juttu, jota voisi vielä enemmän korostaa. Meillä se ei oikein onnistu, kun tosiaan yleensä vaan se yksi matkalaukku, mutta ehdottoman suositeltavaa jos mennään kahdella ruumalaukulla!
Mulla on niin iskostunut tuo muutaman päivän vaihtovaatteiden pakkaaminen reppuun, että poimin juuri sen lokerikoista 5 alushousut, topin ja parit sukat (puhtaat). Olen näköjään aina reissuun lähtiessa tunkenut uutta mukaan katsomatta olisiko siellä jo valmiina vaatetta 😀
Mun ”luottokassi”, eli Marimekon kangaskassi joka on ollut älyttömän hyvä ylimääräinen kantoapu kaikelle epämääräiselle uhkaa hajota. Pitää kaivaa ompelukone esiin ja ruveta vahvistamaan saumoja…
Sun lista on kyllä linkkaamisen arvoinen. Sitä on luettu pakkaamiskiireissä hyvänä tsekkauslistana:) Meillä on lennoilla toiminut kassina sellainen kevyt taskuun menevä reppu miljoonine taskuineen. Sen pikkutaskuista löytyy jänninä hetkinä niitä puhtaita alushousuja sitten joskus arkenakin, kun sen on unohtanut kokonaan tyhjentää reissun jälkeen:D
Noita ennen reissua tehtäviä juttuja on meidän listassa mm. Hesarin ja postin pysäyttäminen, luottokorttien määritykset niin, että niillä voi maailmallakin maksaa, matkustusilmoitusten tekeminen (usein kun kohteemme ovat vähän eksoottisempia), offline-karttojen lataus ym.
Poikkipakkauksen teemme aina ensimmäisen päivän osalta – ja vähän kuin sateenvarjon kanssa, kun varaudut matkalaukkuongelmaan, niin sitä ei sitten tulekaan.
Matkapakkausvinkit ovat kyllä suosittuja: tässä oma listamme, joka tosiaan on jatkuvasti blogimme luetuimpia.
https://meriharakka.net/2013/08/07/matkapakkaus-yli-100-matkan-kokemuksella/
Kiitos Pirkko listastasi! Offline-karttojen lataus on muuten se, joka aina unohtuu. Erittäin tärkeää tehdä jo kotona, kun yhteydet ovat paremmat ja edulliset.
Miten mä en ole ennen kuullutkaan poikkipakkaamisesta! :-O Täytyy ottaa heti käyttöön tulevalla matkalla. Käsimatkatavaroissa oon jo oppinut kuljettamaan parin päivän vaatteet, kun ekalla pitemmällä ulkomaanreissulla ruumassa olleet matkalaukut hukkui reiluksi viikoksi…
No voi kääk. Viikko on jo paha. Siinä ei yksillä pikkareilla pärjää:D:D
Täällä kanssa yksi viimehetken pakkaaja, jolla myös aina listoja käytössä.
Olisi kiva matkustaa ihan pienellä käsimatkatavaralla, mutta mulla on myös aina siellä parin päivän vaatteet, just in case. Poikkipakkaus on kyllä hyvä idea!
Poikkipakkaamista ei ole tullu harrastettua, tosin matkustan nykyään useimmiten pelkillä käsimatkatavaroilla, joten eipä siihen silloin olisi tarvettakaan. Sivuvaikutuksena tuosta on kyllä myös se että silloin harvoin kun ruumalaukku on matkassa niin unohdan autuaasti siirtää käsimatkatavaran puolelle ainakin jotain vaatteita.
Minulla on myös listaa listan päälle ja muistutuksia ja lappuja ja mitä kaikkea mahdollista ja systeemi tuntuu toimivan suht hyvin. Kaikki tarpeellinen on yleensä aina ollut matkassa, viime aikoina haasteena onkin ollut enemmän se että jättäisi ne kaikki turhat romppeet pois. Vaatii tarkkaa listan analysointia reissun jälkeen! 😀
Laukuilla on tapana paisua, vaikka kuinka tarkkana koittaisi pysyä:D
Huippu opas pakkaamiseen! Itselleni pakkaaminen on jollain tavalla pyhä rituaali josta nautin, mutta siitä huolimatta jätän sen aina melko viime tippaan.. Tykkään jollain tavalla haastaa itseäni pakkaamisessa, varsinkin kun olen viime vuosina siirtynyt pelkillä kässäreillä matkustajaksi. Pienen repun kanssa on pakko miettiä tarkkaan mitä ottaa mukaan, ja reissun jälkeen on aina kiva arvioida miten meni. Erikoiset huvit meikäläisellä..
Vähän mekin kaipaillaan pienillä repuilla matkustelua. Pienen lapsen kanssa suurilla kiertueilla ei kuitenkaan varmaan ihan muutamaan vuoteen päästä siihen harrastukseen palaamaan:D
Pakkaaminen on omasta mielestäni siistiä! ja se on nautinnollisen terapeuttista, kun siihen on aikaa. Tosin kun aikaa ei ole niin homma on Helvetin tulien sammuttamista lasten nokkamukilla. Mahdollista, mutta ksiinä kärsii pahasti.
Olen löytänyt avun! Mulla on 3 eri listaa trellossa. Kamerakamat/elektroniikka,hygienia kamat, vaatteet. Niistä sitten kliksuttelen aina ne mitä on pakattu.
Tosin myönnettäköön pakkauksen silti jäävän liian usein liian myöhään.
Juttu oli erinomainen! Lisäisin viä nostetta luonnon materiaalille ja eritoten Merino-villalle joka ei haise rankkitynnyrille parinkaan päivän käytön jälkeen kunhan tuulettaa välissä.
Hei loistava vinkki tuo merino. Varsinkin viileämmissä vuoristokohteissa!
Hauska kirjoitus (ja informatiivinen) – ansaitsitte kyllä ehdottomasti Minigrip-sponssin! Ja poikkipakkaaminen on kultaa. Saisipa vielä jonkun motivoivan ”näin purat matkalaukut heti eikä kuukauden kuluttua”-vinkkilistan 🙂
Niin se purku. Voi apua. Se kaipaisi melkein oman postauksensa, jos jonkun loitsun sen vauhdittamiseksi löytäisi;D
Olipa hauska postaus, hymähtelin ihan ääneen tunnistaessani itseni tuosta alun kuvauksesta. Vaikka melko rutinoitunut pakkaaja itsekin olen, aina kentällä iskee paniikki unohtuneista jutuista, joita loppuen lopuksi kovin harvoin edes on. Varmasti vauva mutkistaa pakkaamista valtavasti.. 😀
Vauva mutkistaa, mutta myös tekee usein oman toiminnan järjestelmällisemmäksi:) Ja tässä mielessä onneksi vauva-aikakaan ei ole ikuista.
Mä oon ollut aiemmin huoleton pakkaamisen kanssa, mutta nykyään kun lapsen kanssa reissataan, niin oon ihan vainoharhainen siitä, että onhan kaikki lapsen jutut varmasti mukana. Ne omat tavarat tosin unohtuu edelleen!
Heh, näin taitaa olla välillä meilläkin.
Niin samaa mieltä vaihtovaatteiden käsimatkatavaroihin pakkaamisesta! Itsekin olen ollut Aasiassa karmivassa tilanteessa, jossa rinkka on ollut kadoksissa lähes 2 viikkoa. Tietysti ylimääräinen kameraroipe pitää huolen, että 8 kiloon ei muuta mahdu kun elektroniikkaa 🤔
Meillä on viime ajat reissattu vain yhden kameran voimin. Ennen lasta roudattiin vielä kahta kalustoa mukana käsimatkatavaroissa.