SHKODËR, ALBANIA. Keskustan korkeimmista taloista puuttuvat ikkunat. Tai seinät. Ylin kerros on rautaa ja betonia. Ylhäällä asuu harvoin kukaan.
Kun katsoo oikein tarkkaan, näkee talon ainoat asukkaat.
Tämä on Albania. Sen luksus ja ghetto samassa paketissa. Talot ovat surullisen keskeneräisiä. Näkee, että jollain on ollut unelma, joka jäi toteutumatta. Moderneja arkkitehtonisia ratkaisuja, koristepalkkeja. Suuria ikkunoita, näyttäviä terasseja. Toisissa on jopa modernit ikkunalasit, joita pidetään iltaisin auki.
Kun katsoo oikein tarkkaan, näkee talon ainoat asukkaat. Oleskelemassa riisutuissa talorangoissa. Istumassa katosta roikkuvilla sähköjohdoilla. Pääskyset.
Tämä maa on täynnä hopealasisia, kiiltäviä pääskysten koteja, jonne kukaan muu ei koskaan muuttanut. Hotelleja, huoltoasemia, kahviloita, virastotaloja ja toimistorakennuksia, joilla on vain nätti kuori. Toisaalla seisoo pelkkiä betonirankoja, joiden rakenteet ovat tuulesta haurastuneet, koska jopa kuori on jäänyt uupumaan.
Jotkut yrittävät selittää Albanian surullisen keskeneräisiä kulissitaloja Etelä-Euroopan taantumilla ja rahavarantojen loppumisella, toiset kulttuurisilla perheen laajenemiseen ja statukseen liittyvillä rakennustavoilla. Kyseessä on kuitenkin paljon vanhempi ja monimutkaisempi vyyhti.
Talorankojen perustat on 50 vuoden eristyneisyydessä ja sosialismissa, joka puski maan koko infran raiteiltaan. Maa, jossa ei 1990-lukuun asti käytetty edes yksityisautoja, jonka isänmaallisuus perustui toisista maista sepitettyihin kurjiin tarinoihin, sosialistiseen diktaturiaan ja 600 000 valebunkkeriin. Sama maa ei ole samoista syistä oppinut uimaan, kun se heitettiin kylmään veteen, vaan vinoutunut infra ja hallinto ovat yhä läsnä.
Rehottava korruptio, huume- ja ihmiskauppa, välinpitämättömyys maasta ja ympäristöstä, jyrkentyvät tuloerot, lain koukeroiden suoristaminen omien etujen mukaisiksi ja kaikki muu arjen non-sense johtavat käsittämättömiin näkyihin maassa, joita valmiiksi vänkyräksi kasvanut hallinto ei näytä saavan korjattua. Ehkä kuitenkin vielä joskus, sillä hyvin hidasta parannusta on kaikesta huolimatta nähtävillä.
Siihen asti Albania ilmeisesti kuitenkin jatkaa käsittämätöntä kulissikaupunkien pystytysprojektiaan. Ja maan sadoillatuhansilla pääskyillä on koti.
Tämä maa on täynnä hopealasisia, kiiltäviä pääskysten koteja, jonne kukaan muu ei koskaan muuttanut.
Leave A Reply