PAKKAAJAN MUISTILISTA. Riemua ja lepoa edeltää aina se sama saatanallinen sielunmessu, eli lomalle pakkaaminen. Anteeksi raju kieli, mutta sitä se välillä kaikessa kauheudensekaisessa innostuksessa meille on: Joudut miettimään, mitä ihmettä sullot kassiin siten, että pärjäät ja nautit. Samalla siten, että matkalaukku, rinkka tai kassi ei paina kuin saunan kiuas. Tarvitaan siis loistava pakkauslista.
Moni stressaa rantalomalle lähtöä niin, ettei muista keskittyä lomaa edeltävinä päivinä muuhun kuin työpöydän siistimiseen. Sen sijaan pakkaamista siirtää viime tippaan ja sitten ei enää pää toimi, kun pitäisi kursia omaisuus minimuodossaan kokoon. Me emme enää osaa itse lähtöä matkalle juurikaan stressata, mutta pakkaaminen tuntuu yhtä tuskalliselta kuin hiusten nyppiminen päänahasta irti yksi kerrallaan.
Jotta lomalle pakkaaminen onnistuu, meillä on usein miljoona erilaista listaa ja post-it-lappua pitkin kämppää. Mutta mitäpä, jos olisi yksi järkevä pakkaajan muistilista, jonka avulla pääsisi matkaan ilman huolimattomia unohduksia ja nöyryyttävää tavaranhaalintaa määränpäässä.
Ulkomaille lähtijän lista, jonka avulla kaikki tarpeellinen tulisi mukaan. Mystinen muistinvirkistysraapustus, jotta emme raahaisi koko omaisuutta kivirekenä harteillamme. Pakkaajan unelma, joka takaisi, että lomasta tulisi elämys, eikä meidän tarvitsisi metsästää jotain jonninjoutavaa mutta samalla tarpeellista paikallisista marketeista. Lista viikoksi, kahdeksi, kolmeksi, rantalomalle tai aurinkoiselle kaupunkilomalle. The lista.
Paras pakkauslista on matkaajan unelma, joka takaa, että lomasta tulee elämys, mutta pelastaa tavaranmetsästykseltä paikallisista marketeista.
Mitä mukaan matkalle? – Pakkauslista helpottaa tavara-ahdinkoa
Yhtä aina toimivaa listaa on vaikeaa kirjata, sillä kohde, kelit, loman kesto ja luonne määrittävät usein pitkälle sen, mitä kaikkea tarvitset.
Välillä joudumme ottamaan koko muistilistan tavarat mukaan, välillä ja onneksi usein rutkasti vähemmän. Toinen meistä reissasi 6-kiloisella rinkalla 3 viikkoa Aasiassa ja pärjäsi vallan hyvin. Toisen rinkka painoi 7 kiloa.
Yleensä pärjäämme kolmen hengen voimin kahdella rinkalla. Yhden rinkan vie lapsen tavarat, joita emme tähän listaan koonneet, sillä ne vaihtuvat ikävaiheen mukaan.
Puolilevottomina nautiskelijoina suosimme matkoja, joissa on useampi majapaikka ja siirtymä, joka välillä asettaa vaatimuksia matkatavaroille. Nytkin lähtiessämme samalla reissulla sekä Itävallan Alpeille että Sardiniaa kiertämään pitää huomioida mukaan sekä lähes trooppisen lämmön ja rannan, kuuman kesäisen kaupunkielon että vuorilla vaeltelun vaatimat tuotteet. Useat siirtymät pakottavat meidät pitämään matkatavaramäärän kohtuullisena, välillä jopa vaatimattomana.
Alla oleva lista on meidän kahden aikuisen muistilista 1-4 viikon aurinkolomille. Listan tuotteita karsitaan sen mukaan kuin mahdollista ja tarpeen.
Lapsen pakkauslistan sielunelämään voi tutustua lukemalla postauksemme: Ultimate pakkauslista: Mitä mukaan matkalle 1-vuotiaan kanssa?
Pakkaaminen tuntuu yhtä tuskalliselta kuin hiusten nyppiminen päänahasta irti yksi kerrallaan – ainakin ilman pätevää muistilistaa
Pakkaajan parhaat vinkit
- Järki ja käytännöllisyys ohjaavat kohti pienempää tavaramäärää. Pienimpään kokonaismäärään yltävät ne, jotka malttavat olla lomalla ilman joka ikistä omistamaansa unelmavaatetta, -asustetta ja lempitavaraansa. Kukin tavallaan, mutta me pärjäämme loistavasti tämän listan turvin – ja usein jopa siitä rajusti karsien.
- Ota mukaan mahdollisimman vähän ja pientä. Tämä tarkoittaa, että mukanasi on monipuolisesti käytettäviä, pieneen tilaan meneviä kevyitä vaatteita ja tavaroita.
- Vaatteita kannattaa ottaa vain tarvittava määrä, muutama ylä- ja alaosa käy. Yksi lämpimämpi setti illoiksi ja yksi juhlavampaan tilanteeseen.
- Suosi vaatteissa sellaisia värejä, joissa ei ihan joka lika näy. Myös vaatekappaleen monikäyttöisyys toimii.
- Koruja emme juurikaan mukanamme kanna. Lukuunottamatta rouvan korviskokelmaa, joista 4-5 kappaleella saa vaihdettua tunnelmaa, vaikka muu vaatetus pysyisi samana.
- Nyrkkipyykkää tarvittaessa. Ei se niin kamalaa ole. Vie pesulaan, jos vaatetta on enemmän. Rantalomalla harvoin on.
- Älä roudaa litroittain kosmetiikkaa, vaan suosi uudelleentäytettäviä matkapurkkeja. Roudaa pullot takaisin tyhjänäkin ja käytä uudelleen.
- Myös kosmetiikan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Älä ota mukaan koko kosmetiikka-arsenaaliasi, vaan vain ne jutut, jotka oikeasti tarvitset: Hajuvedeksi kelpaa pieni näytepakkaus ja meikeiksi yksinkertaiset luottomeikit. Mieti, tarvitseko edes parfyymia reissulla. Tukahduttavan kuumalla rantalomalla tai hikisellä vuoristovaelluksella ei kaikille kauneuden ylellisyystarvikkeille juuri löydy perusteita. Jätä ne siis suosiolla kotiin.
- Unohda myös föönit ja kihartimet. Eiköhän muutaman viikon kestä ilman. Hiustenkuivaajia löytyy useista hotelleista. jos hiuslaite on ihan pakko ottaa mukavuussyistä mukaan, mieti matkakokoja, jos sellaiselle on tarve useamminkin.
- Korkkarit saattavat olla jollekin tärkeä jalkine, mutta tästä listasta ne puuttuvat ja aivan yksinkertaisesta syystä: Kuljemme suurimmaksi osin varvastossuilla kaikki aurinkolomat, emmekä tosiasiassa ole ikinä tarvinneet juhlakenkiä reissussa. Kerran Nizzassa vähän nolotti, kun muut vetivät plankatuissa nahkakengissä ja korkkareissa, mutta mepä olimmekin reppureissaamassa halki Etelä-Eurooppaa. Mitä väliä.
- Kuvaamme sekä harrastukseksi että blogia varten. Siksi usein panostamme hyvään kameratarvikkeistoon ja roudaamme kaikkea siihen liittyvää non-sense-kamaa mukanamme. Jos otat kuvia perusmeiningillä, ihan jokaista kameran lisähärveliä tuskin tarvitset lomallasi.
- Mieti myös millaiset kassit otat mukaan. Rinkkaa voi tulla ikävä, jos joudut raahaamaan tonnin painavaa vetolaukkuasi puolikilsaa rantahiekassa tai samsoniteasi heitellään veneestä toiseen. Yhden majapaikan kaupunkilomalla perässä vedettävä matkalaukku voi olla mitä ihanin.
- Kangaskassi on usein paljon kätevämpi päivälaukku, kuin suuren tilan vievä urbaani shopping bag.
Lue myös: Onnettoman pakkaajan vinkit: 6 kantapään oppia matkaajalle
Useat siirtymät pakottavat meidät pitämään matkatavaramäärän kohtuullisena, välillä jopa vaatimattomana.
Pakkauslista 1-5 viikon rantalomalle
Kosmetiikka ja lääkkeet
☐ Saippuat ja rasvat (huuli-, kasvo-, vartalo- ja silmänympärysvoide)
☐ Aurinkorasva ja aloe vera/aftersun (suosi luontoystävällisiä tuotteita jos mahdollista, ja säästä kohdemaasi vesielämää)
☐ Hyttysmyrkyt, muut ötökkäsuojat
☐ Hammasharja, -tahna ja -lanka
☐ Pumpulipuikot, terveyssiteet, tampoonit, muut intiimituotteet
☐ Hiusharja, hiuslenkit ja pinnit
☐ Shampoo, hiustenhoitoaine, hiustuotteet
☐ Deodorantti
☐ Höylä ja parranajokone (jalka, kainalo, naama)
☐ Silmälasit, aurinkolasit (piilolinssit ja piilariaineet, jos tarvitsee)
☐ Meikit ja tuoksut
☐ Pyykinpesuaine ja Fairy (pidämme mukana yleensä vähäisiä määriä pikkupulloissa, koska aina niille tulee tarve, eikä silloin kannata ostaa litran tonkkaa marketista
☐ Laastarit, rakkolaastarit, särkylääke
☐ Desinfiointiaine tai -pyyhkeet (nirhamiin, sillä niitä tällä jengillä sattuu)
☐ Korvatulpat
☐ Lääkkeet
Lue myös: Millainen matka-apteekki ja ensiapu on mukana reissuillamme?
Vaatteet ja asusteet
☐ Kengät (kävelykengät, lenkkarit/vaelluskengät ja varvastossut)
☐ Kevyt takki, kevyt kuoritakki sadekeleille
☐ Housut, caprit, shortsit, hameet (Housuja yhdet, shortseja/capreja/hameita kelin mukaan)
☐ Mekot
☐ Iso biitsihuivi (sopii kietaistavaksi ympärille, mutta myös extempore-piknikalustaksi)
☐ T-paidat, pitkähihaiset paidat, topit
☐ Sukat, alushousut, rintaliivit
☐ Vyö (Vain, jos oikeasti tarvitset, eikä mitään kahden kilon soljella varustettua)
☐ Hattu (aurinkosuojaksi)
☐ Yöpuku
☐ Uimapuku
☐ Urheiluvaatteet (märkkäri, jos luvassa surffia, patikointivermeet, jos trekkailua jne.)
☐ Korut (ainoa koru, jonka otamme matkoille ovat tiukasti sormissa pysyvät vihkisormukset ja pikkupussukka korvakoruja, joiden arvo ei ole varkauden arvoinen)
☐ Kangaskasseja, pieni käsilaukku, vesiurheilulomalle välillä myös ”vedenpitävä kassi”
Viihde ja elektroniikka
☐ Lukeminen (kirjat, lehdet, lukulaite)
☐ Pelikortit
☐ Urheiluvälineet (snorklaus, sukellus, patikointi, surffaus tms. Älä turhaan kanna mitään sellaista isoa, jonka saat vuokrattua paikan päältä)
☐ Kamera (järkkäri ja pokkari) + laturit + muistikortit + objektiivit + linssinpuhdistusvälineet
☐ GoPro+laturi (tähänhän haluaisin sanoa myös dronen, mutta sitä meillä ei ole toistaiseksi)
☐ Kännykkä + vara-akut + laturit + selfiestick (ei selffareita varten, vaan extremepaikkoja varten, jottet joudu kurkottelemaan henkesi edestä saadaksesi makeaa matkakuvaa)
☐ Vesisuoja kännykälle tai pokkarille vedenalaiskuvaukseen tai merimatkoille
☐ Ipad/tietokone
☐ 2 adapteria, sillä 1 ei vain koskaan riitä kaiken lataamiseen
☐ Kuulokkeet
Muuta
☐ Offline-kartta alueesta (tämä kannatta tehdä jo kotona, sillä wifien taso maailmalla vaihtelee)
☐ Matkadokumentit (varaustiedot ja matkaliput kännykkään tai printtinä; hotellit autonvaraus, lento- ja junaliput yms.)
☐ Matkasovellukset, opaskirja
☐ Korkinavaaja, linkkuveitsi
☐ Vakuutuskortti
☐ Luottokortti
☐ Passi (Otathan passista kuvan kännykkään ja lähetä meiliisi varotoimenpiteenä; samaa suositellaan tehtävän myös luottokorteista ja ajokortista)
☐ Sukelluskortti, rokotuskortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti
☐ Paikallista rahaa (tätä vaihdamme valmiiksi enää aniharvoin, sillä kentällä on yleensä aina automaatti, josta paikallista valuuttaa saa)
☐ Viisumi, jos tarpeen
☐ Kynä (tätä tarvitsee aina!)
☐ Minigrip- pusseja (näitä suurkulutamme)
☐ Eväät lennolle (koska toinen meistä on ruokarajoitteinen, olemme alkaneet ottamaan naposteltavaa jo kotona, koska kentältä/koneesta harvoin löytyy tarpeeksi pätevää ruokaa)
Tämän jälkeen karsi vielä turhat vaatekerrat ja suurikokoiset tavarat minimiin:)
Kokemuksia pakkaamisesta? Millaisilla matkatavaroilla sinä lähdet yleensä reissuun? Onko niitä liikaa vai liian vähän – vai juuri tarpeeksi? Puuttuiko listasta joku itsellesi tuikitärkeä tavara? Kerro parhaat pakkausvinkkisi tai jaa peräti oma pakkauslista kommenteissa.
10 Comments
Hyvät vinkit. H&M:ssä myydään sellasia 5ml hajuvesiä ne on käteviä eivätkä paina niin paljoa laukussa kuin suuret hajuvesipullot. Korkokenkiä en minäkään enää raahaile mukana, ne painavat yhtä paljon kuin täydet pesuainepurkit laukussa. Nivealla on voiteita jotka käy samalla kasvoille ja iholle. Lasipurkkeja ei kannata pakata mukaan
Ah, pakkaaminen! Minulla on sitä kohtaan melkoinen viha-rakkaussuhde. Kuulun siihen vähemmistöön, joka pakkaa aivan liian hyvissä ajoin. Aloitan yleensä heti kun olen varannut matkan. Mietin vaatteet tarkkaan, niin että kaikki sopii kaiken kanssa (mukailen yleensä jotain väriteemaa) ja mielellään vielä niin, että vaatteet sopivat erilaisiin tilanteisiin eri tavalla asustettuina. Tähän minunkin mielestäni korvikset on paras keino! Niitä kulkee mukana muutamat, vaikka muuten koruja ja asusteita on mukana vain vähän jos ollenkaan.
Jaksan aina ihmetellä sitä, miten parin yön reissulle tulee pakattua lähes saman verran tavaraa kuin viikon tai kahden matkalle. Tietyt jutut kun on aina otettava mukaan. Pidemmällä reissulla on vaan vähän enemmän vaatteita, tai sitten pari pikkupussia pesuainetta vaatteille.
Muistan seuraavaksi minigripit ja asennoitumisen siihen, että kaikki, mikä menee ruumaan, häviää. Käsi-GPS on siitä hyvä, ettei tarvitse miettiä wifin kattavuutta.
Olen sitä mieltä, että mitä useammin matkustaa erilaisiin kohteisiin, pakatun tavaran määrä tuppaa vähentymään. Ainakin itse olen huomannut pakkaavani nykyään vähemmän matkoille mukaan kuin esimerkiksi vielä muutama vuosi takaperin, jolloin mukaan tuli otettua ylimääräisiä asukokonaisuuksia varmuuden vuoksi. Viimeisimmän reissuni New Yorkiin tein pelkällä käsimatkatavaralla, joka oli itselleni ennenkuulumaton saavutus. Viime vuonna olin 4kk maailmanympärimatkalla, ja silloin tavaraa oli liikaa mukana: rinkka painoi lähtiessä noin 16 kg kun varusteita piti olla monenlaiseen ilmastoon. Tavoitteena onkin seuraavalle reppureissulle lähteä alle 10kg rinkalla. Tosin matkakohdekaan ei ole vielä selvillä…
Hyvä vinkkipostaus! 🙂
Itsellä pakatun tavaran määrä on vähentynyt reissu reissulta, vaikka välillä huteja tulee vaikkapa valitsemalla liian kuumia vaatteita hellekohteeseen. Tärkeä oivallus itselleni oli keksiä pestä pyykkiä reissussa – hellekohteissa tykkään voida vaihtaa vaatteita usein. Kangaskassi on kyllä ehdoton must täällä minullakin!
Harjoittelua vaatii itseltä rinkan pakkaaminen vaihteleviin sääoloihin, jos kohde vaihtuu matkan varrella. Haaveilen joskus lähteväni maailmanympärysmatkalle – ei kyllä hajuakaan, mitä sinne mukaani pakkaisin!
Pakkaaminen on kieltämättä välillä vähän stressaavaa. Tämä on hyvä ja järkevä muistilista, täytyy muistaa kun taas seuraavan kerran paniikki iskee. 😀
Meillä on aina liikaa tavaraa mukana! 😀 Jos ei paljoa (oppia ikä kaikki) niin ainakin hieman liikaa. Tässä listassa tulikin hyvin esille niitä oikeasti tarpeellisia asioita, joita ilman olisi hankala pärjätä kun kunnolla miettii. Juurikin nämä, jotka siis yleensä unohtuu kotiin ja saa sitten marketeista metsästää kun alkaa menkat kesken matkan rannalle tms. Emme ole niin hardcore-valokuvaajia saati ammattilaisia asiassa, joten meillä riittää hyvällä kameralla varustetut puhelimet, jotka ovat mukana joka tapauksessa. Kamerajuttuja ei siis tarvitse mukana kuskata. Onneksi hiljalleen alkanut oppia, mitä itse tarvitsee missäkin ja mitä ei, ja jos vähänkin epäilyttää joku vaatekappale, niin jätän pois suosiolla. Pitkiä roadtrippejä en vielä ole päässyt kokemaan, mutta sitä pakkauslistaa sitten itseni kohdalla odotellessa 😀
Stacyn tapaan olen ottanut sen asenteen, että kaikki ruumassa menevä voi kadota 😀 Ja joskus katoaakin, tai ainakin myöhästyy. Itse olenkin sellainen rasittava käsimatkatavaramuija, että kun lennän aina yksin kolmen lapsen kanssa niin kamat on todella optimoitu ja sitä on nimenomaan matkustamossa paljon siltä varalta, ettei muut tavarat tule perille.
Pyykinpesuaineena satunnaiseen lentosukkien tai alusvaatteiden pesuun tapaan käyttää shampoota – toimii ihan hyvin.
Elektroniikkapuolella kuljetamme aina mukana vähintään yhtä jakaria adapterin lisäksi, pitemmillä matkoilla myös pientä jatkojohtoa, sillä monesti hotellihuoneissa pistorasioita on liian vähän tai ne ovat hankalissa paikoissa.
Oma listamme alkaa jo n. viikkoa ennen reissua – ensimmäisenä siinä on lista asioista, jotka pitää hoitaa jo ennen kuin pakkaamista aloittaakaan.
https://meriharakka.net/2013/08/07/matkapakkaus-yli-100-matkan-kokemuksella/
Alle viikon reissulle 2 aikuista selviää yleensä käsimatkatavaroilla, joista toisen laukku kyllä melkein täyttyy elektroniikasta.
Yli viikon reissulle on tavattu ottaa yksi yhteinen matkalaukku vaatteille – kahden matkalaukun reissuja ovat oikeastaan vaan sellaiset, joissa samalla reissulla on hyvin erityyppisiä kohteita, eli tarvitaan vaikka kylmän ja kuuman ilman kamoja tai vaikka vaelluskenkiä ja sadevaatteita perusvarustuksen lisäksi.
Tätä pakkauslistaa lukiessa huomaan olevani erittäin huono pakkaaja… Yleensä tungen viime hetken paniikissa muutaman vaatekappaleen mukaan tai sitten ylipakkaan tavaraa useamman kuukauden edestä. Yhdelle reissulle lähtiessä passi unohtui kotiin ja sitä sai hieman kiireellä lähteä hakemaan, mutta sen jälkeen on kyllä muistanut tarkistaa.