Lentäminen vauvan tai pienen lapsen kanssa jännittää ensikertalaista. Ensiksi tulee mieleen, miten kestävät vauvan korvat koneen ilmanpaineessa. Meidän mielestä vauvan kanssa lentämisen onnistumiseksi tärkeää on myös se, miten selviät sujuvasti lentokentällä.
Lentokentän skumppabaarin ei tarvitse vaihtua pelkkään vaipparalliin, mutta jonkin verran kannattaa jokaisen tuoreen vanhemman valmistautua jo kentällä ensimmäisiin lentoihin. Miten vauvan kanssa lentävä pääsee etenemään kentällä lentokoneeseen asti joustavasti ja liikoja stressaamatta?
Valmistautuminen lisää sujuvuutta kentällä
Niin viaton, sopeutuva ja rauhallinen kuin lapsesi ehkä sitten onkin, hän vie jatkossa karhunosan lentokenttäajastasi. Meidän kokemuksen mukaan kentällä kuluu pienen vauvan kanssa perusrutiineihin melkein tuplasti se aika mikä aiemmin kahdestaan reissatessa.
Pääset toki sinne skumppabaariin tai kahvilaan, mutta älä luulekaan, että ehdit siemailla kaksi tuntia kuohuvaa omassa rauhassa. Kentällä oleskelu on lentoa valmistautumista varten.
Me kävimme vauvavuoden (2-12kk) aikana yhdeksässä maassa omatoimireissuina. Vauvan kanssa tehtyjä lentoja ehti kertyä pitkälti toistakymmentä. Lentoihin kuului niin pitkiä, välilaskullisia kuin lyhyitäkin lentoja Aasiaan, Eurooppaan ja Karibialle. Moni asia opiskeltiin etukäteen. Jotkut jutut opittiin ’lennossa’ ja kantapään kautta. Nyt tahdomme jakaa oman kokemuksemme perusteella parhaat vinkkimme sujuvaan vauvamatkustamiseen.
Vauvan kanssa eteneminen vaatii hieman enemmän valmistautumista, mihin olet tottunut.
Kentällä kaksi tärkeää etappia
Aluksi mekin jännitimme niin, että odottelimme kusisukassa portin vieressä lapsi jo kauan liioitellun ajoissa valmiina kantorepussa ja puudutetipat korvissa. Ihan turhaan. Lento ei ollut sen kummempi suoritus kuin tuoreen vanhemman perusarki.
Jotta pääset lennolle vaivattomasti, on kentällä kaksi erikoiskoetta, joista kannattaa selviytyä joustavasti: Turvatarkastus ja boardaus, eli koneeseen pääsy.
Kummastakin etapista on hyvä päästä sujuvasti läpi hukkaamatta yhtään tavaraa ja sen enempää aikaakaan. Vauvan kanssa eteneminen vaatii hieman enemmän valmistautumista, mihin olet tottunut.
Näin nopeutat asiointia lentokentällä
- Tsekkaa etukäteen lennolle.
- Mene silti hyvin ajoissa kentälle. Puuhaa riittää.
- Siirry ripeästi turvatarkastukseen ja tarpeeksi ajoissa (n. 15-20 min riittää) lähtöportille.
- Me käytimme koko vauvavuoden Babyzenejä, jotka saa lähes poikkeuksetta viedä koneeseen asti, joten rintareppu otettiin käyttöön vasta portilla koneeseen siirryttäessä.
- Jos jätät rattaat ruumaan jo ennen turvatarkastusta, kantoreppua/liinaa tarvitaan jo aiemmin. Turvatarkastuksessa kantoreppu läpivalaistaan, joten pue se vasta turvatarkastuksen jälkeen.
- Älä turhaan dissaan kantoliinan tai -repun käyttöä. Kenen tahansa voimat ovat kulutuksella matkan tiimellyksessä ja muutaman kilon vauvalainen muuttuu raskaana päivänä helposti kivireeksi.
- Koneeseen siirtymisessä joudutaan usein jonottamaan ja myös bussikuljetus sujuu turvallisemmin kantovälineen avulla. Kantorepun avulla vapautat myös kädet kaikkea muuta varten.
- Käytä lapsiperheille tarkoitettua turvatarkastusta. Joillain kentillä ei ole erillistä perheille tarkoitettua turvatarkastusta, mutta osassa henkilökunta bongaa sinut itse jonosta ja koko perhe pääsee jonon ohi.
- Jos teitä on kaksi: Helpointa on, että toinen hoitaa vauvan turvatarkastuksen läpi, toinen tavarat.
- Jos sinulla on omat rattaat käytössä kentällä, laita ne ensimmäiseksi läpi, jotta saat vauvan niihin ja kädet vapaaksi muiden läpivalaistujen tavaroiden kokoamista varten.
- Älä anna lapsesi nukahtaa kentällä jos mahdollista:) On nimittäin ihan parasta, jos kentällä totaaliväsynyt bebe nukahtaa samantien koneeseen saavuttuaan. Yhtäjaksoisessa hurinassa nimittäin saatat päästä kohteeseen asti yksillä kunnon unilla ja lapsi on pirteä ja iloinen kohteeseen päästyään.
Jos teitä on kaksi: Helpointa on, että toinen hoitaa vauvan turvatarkastuksen läpi, toinen tavarat
Ennen koneeseen nousua
- Siirry lähtöportille ainakin varttia ennen boardausta. Pienten lasten kanssa matkustavat pääsevät usein ensimmäisinä koneeseen, kun osaavat portille hakeutua. Useammat lentoyhtiöt eivät ilmoita asiasta erikseen.
- Ja mene oikeasti lähtöportille ajoissa: Matkarattaiden kokoaminen/ruumaan laittaminen, lapsen kantoreppuun/liinaan siirtäminen jne. vievät aikaa.
- Ja hei, jos menet ekana koneeseen, saat varmasti matkatavarat lähelle itseäsi, eikä niitä tarvitse metsästää parin rivin päästä, kun lapsi on oksentanut itsensä ja sinun päällesi tai joku muu lennolla tapahtuva päivittäiskatastrofi yllättää.
- Vaihda vaipat AINA ennen koneeseen menoa. Ennen kuin helposti pääset koneessa niitä vaihtamaan kuluu aikaa.
- Jos vahinko sattuu ja vaippa on vaihdettava heti koneeseen päästyäsi, ehdit nopeasti ennen nousuvalmisteluitakin tämän tehdä.
- Vaipat vaihdetaan aina lentokoneen vessassa. Ei istuinpaikalla, vaikka se näppärästi niin välillä onnistuisikin.
- Jos vessaan on jonoa, voi suurimpien sinappiyllätysten iskiessä pyytää päästä etuilemaan jonossa. Suurin osa ihmisistä ymmärtää erikoistarpeesi:)
- Jos et imetä, laita maito valmiiksi jo ennen koneeseen siirtymistä.
- Ja ne vauvan korvat: Alle 1-vuotiaan korvien ei vielä pitäisi reagoida ilmanpaineen vaihteluihin samalla tavalla kuin vanhemmilla lapsilla. Jos kuitenkin käytät esimerkiksi flunssaisen lapsen korviin puudutustippoja (Esim. Orodrops), muistathan, että ne pitää laittaa hyvissä ajoin ennen lentoa. Suosittelemme laittamaan tipat jo ennen boardausta. Kannattaa varata aikaa, että neste ehtii valua kumpaankin korvakäytävään vähintään suositellut 5-10min. Ohjelapusta ei löydy pienimmille vauvoille annosteluohjetta, mutta apteekista ja lääkäristä meitä neuvottiin laittamaan 5 tippaa kumpaakin alle 1-vuotiaan kanssa. lääke ei ole vaarallinen pienemmällekään vauvalle. Oikeasti emme tippoja tarvinneet kuin flunssaisen vauvan kanssa.
Vaihda vaipat AINA ennen koneeseen menoa ja mene lähtöportille ainakin 15 min ennen boardausta.
Muita vinkkejä
- Repulliset käsimatkatavarat ovat kultaa, jotta saat kädet vapaaksi.
- Pakkaa käsimatkatavarat siten, että tarvittavat tavarat ovat helposti käsilläsi jalkatilassa. Me käytämme tähän korvamerkittyjä totebägejä: yksi vaipanvaihtoon, toinen ruokailuun ja viihdyketavaroille ja vaatteille. Kolmas tietty vanhempien tavaroille.
- Vauvan ruokia ja juomia saa ottaa lennolle tarvittavan määrän. Pidemmillä ja välilaskullisilla olemme pitäneet yhteensä noin 2 päivän tarpeita mukana aikataulumuutosten, myöhästymisten ja muiden kommervenkkien vuoksi. Enempää emme pitäisi mukana missään nimessä, sillä tuossakin riittää kannettavaa, mikäli lasta ei imetetä.
- Pakkaa jalkatilaan meneviin kolmeen kassiin valmiiksi kaikki, mitä lennolla tarvitset. Kolppaa ylähyllyjä vasta, kun sattuu jotain suurta yllättävää, kuten arvioitua suurempi, ylimääräinen nälkä, oksu, ripuliyllätys jne.)
- Älä stressaa liikoja, keskity kentällä vain kolmeen asiaan: 1) kassit on pakattu kätevästi konetta varten, 2) selviydyt ajoissa sekä turvatarkastuksesta ja boardauksesta ja 3) relaamiseen, olet nyt lomalla. Muista, että lento on vauvalle yksi ihmetys kaiken muun uuden ohessa, ei mikään kummitusjunakokemus.
Ihanaa reissua! Hyvin se menee!
Millaisia kokemuksia teillä on lentokentältä? Kerro meille, miten teidän rutiininne auttavat matkustamaan sujuvasti vauvan kanssa.
15 Comments
Hyvä kooste vauvan kanssa matkustamisesta! Meidän esikoinen oli sen verran suuritarpeinen, ettei uskallettu lennolle kuin vasta hänen ollessa 10kk ikäinen (sitä ennen reissattiin vesiä pitkin kolmeen naapurimaahan). Ja reissussa osoittautui, että suuritarpeinen vauva saattaakin olla reissussa huomattavasti helpompi kuin kotioloissa. Ilmeisesti levotonta sielua helpottaa, kun maisemat vaihtuu. 🙂 Sen jälkeen ollaankin sitten reissattu huolettomammin. Kuopuksen tullessa kuvioihin oltiin jo itsevarmempia, mutta pääosin iloinen ja tyytyväinen kuopus taas ei ollut yhtään niin helppo matkakaveri kuin esikoinen. Hahaha, näin ne luonteet vaihtelee!
Samaa mieltä, että kannattaa aina varata aikaa lentokentälle. Vaikka olisi kuinka tottunut matkustaja, niin kaikki säätäminen kestää vauvan kanssa huomattavasti kauemmin kuin aikuisseurassa. Ja ne sinappiyllätykset voi tulla just silloin kun on kovin kiire. Eikä vauvan kanssa portille juokseminen ei ole mukavaa, kröhöm, koettu on.
Me ollaan menty koneeseen sisään viimeisten joukossa. Mutta toki nämä on aina makuasioita ja vaihtelee tilannekohtaisesti paljonkin. Käsimatkatavaroihin ollaan ladattu joku uusi ihmeteltävä lelu ja jos vauva on syönyt jo kiinteitä, paljon naposteltavia.
Lähtökohtaisesti sanoisin muille suunnitteleville, että rennosti vaan matkaan. Hyvin se menee! Ja jos ei mene, niin siitä tulee mehevä matkatarina sitten myöhemmin.
Kiitos! Lapset saattavat tosiaan yllättää, kun tutut kuviot vaihtuvat ja uusi ympäristö tarjoaa virikkeitä ihan toisella tapaa. Mutta onhan tämä pikkusten kanssa toilailu kieltämättä aikamoista tuuripeliäkin. Hyvällä valmistautumisella päästään kohtuu pitkälle, mutta yllätyksille on aina syytä varautua. Kuten totesitkin, niin rennosti vaan matkaan ja nauretaan sitten jälkikäteen niille kommelluksille 🙂
Melkein tuli kylmänhiki omia lentoreissuja muistellessa vauvan kanssa. Hyviä vinkkejä!
Hehe, kiitos! 🙂
Hyvä postaus! Toivottavasti ensikertaa vauvan kanssa lentävät löytävät tämän! Melkein hävettää millaista säätöä oli, kun lennettiin ekaa kertaa puolivuotiaan esikoisen kanssa Espanjaan. Meitä oli kuitenkin kaksi aikuista.
Kerran olen lentänyt yksin vauvan kanssa. Mukana oli myös 3v ja melkein 5v isoveljet. Lennettiin Ryan Airilla Lontoon kautta Espanjasta Suomeen. Siinä meinasi kädet loppua. Nuorin oli kantoliinassa lähes koko päivän. Lentokoneen vessaan muuten ei saa mennä kolmistaan. Onneksi 5v piti vauvaa sylissä, että sain käytettyä 3 vuotiaan vessassa. Paljon muutakin säätöä oli, mutta kaikesta selvittiin!
Kiitos! Ainahan se eka kerta on ihmetystä ja ehkä hermoiluakin täynnä ja teidän kohdalla välilaskullinen lento toi varmasti vielä oman lisämausteensa. Tuota emme muuten tienneetkään, ettei vessaan pääse kolmistaan 😮
me ollaan muutaman kerran lennetty ihan pienten kanssa, ja ihan aina se yks sääntö on kaikkein paras. Ei se stressaaalla ainakaan parane. <3
Tähän sääntöön voi perustaa aika paljon 🙂
Hyviä vinkkejä ja ne ovatkin olleet meillä käytössä. Olisi ollut mahtava ennen ensimmäistä matkaa nähdä tämmöinen kirjoitus 🙂
Kiva kuulla! 🙂 Toivotaan, että tekstistä on apua muille ensimatkaa suunnitteleville.
Tosi hyvä postaus tämä 🙂
Kiitti! 🙂
Lentäminen pienten lasten kanssa on kyllä sellainen taitolaji, jota harvalla on myöhemmin ikävä. Onneksi kohteessa oleminen korvaa yleensä lentomatkat, eikä niitä muistele pahalla. Olen täysin samaa mieltä, että valmistautuminen kannattaa: lapsille kannattaa oikeasti pakata mukaan tekemistä ja eväitä, jotka helpottavat matkaa ihmeesti. Kirjoittelin jokin aika sitten lentokentällä toimimisesta ja lähinnä turvatarkastuksesta, joka on aina oma lukunsa ja aiheuttaa paljon kysymyksiä: http://www.rantapallo.fi/lahtoselvitetty/2018/06/10/lasten-kanssa-lentokentalle/
Turvatarkastus on tosiaan oma taiteenlajinsa sinällään. Meilläkin taidetaan nykyään mennä jo lukuisten läpimenojen jälkeen mennä aina samalla kaavalla sen läpi;)
Kiitos hyvistä vinkeistä! Ajoissa kentälle tuleminen on varmasti tosi oleellista. Siksi suosinkin lentokenttäkuljetuksen tilaamista, mutta vauvan kanssa se ei onnistukkaan kun pitäisi olla sitten istuin mukana.