Aktiivisinkin taapero pitää välillä saada liimautumaan paikoilleen. Etenkin matkalla lentokoneessa ja junassa viihdykkeet ovat todella tarpeen. Puuhapussit riittävät tovin, mutta voi kiitos, että näitä hetkiä varten ovat olemassa myös nykyajan älylaitteet. Niissä kannat helposti mukanasi useamman tunnin sadut, piirretyt, pelit ja sovellukset.
Sovelluksia runsaasti, mutta laatu vaihtelee
Kukaan tuskin haluaa lapsensa tuijottavan pelkkää ruutua lomalla, mutta lapsen viihdyttämiseen toimivat appsit ovat välillä täyttä kultaa. Tabletti on helppo ottaa mukaan ja kännykkä on taskussa tai laukussa nyt aina muutenkin.
Mitä pienemmästä taaperosta on kyse, sitä haasteellisempaa on kuitenkin itse sopivien sovellusten metsästäminen.
Lasten opettavaiset pelit ja appsit ovat kysyttyä tavaraa. Olemme itsekin kahlanneet läpi ison kasan kandidaatteja, joita on arvosteluissa ja keskustelupalstoilla suositeltu 2-vuotiaalle taaperolle.
Laatu lasten sovelluksissa tuntuu kuitenkin vaihtelevan välillä todella rajusti. Vaikka olemme tutkineet appseja ahkerasti, vasta niiden käyttö on opettanut, mitkä toimivat hyvin oikeasti.
Olemme rehellisesti ladanneet yli 70 eri sovellusta iPadiin ja kännyköihin parin viime vuoden aikana – ja deletoineet niistä turhina valtaosan.
Meidän 2-vuotias kertoi näyttävästi muutamassa sekunnissa, mikä kiinnosti ja mikä todellakaan ei. Uhmaiässä on hyviäkin puolia.
Millainen sovellus sopii lapselle?
Sovelluksen sopivuutta omalle lapselle voi arvioida vaikka seuraavin kriteerein.
- Taidot ja haastavuus. Parhaat appsit lapsille ovat sellaisia, jotka kehittävät lapsen sen hetkisiä taitoja, haastavat vähitellen uusiin suorituksiin ja ruokkivat mielikuvitusta.
- Hienomotoriikka. Pienen väen peleissä on myös hyvin tärkeää, että kosketusnäytön vaatima kosketusherkkyys vastaa ikätasoa. Jos kosketustaito on väärä, ei peli toimi toivotulla tavalla tai ollenkaan – ja seuraa turhautuminen.
- Kiinnostavuus. Tärkeä ominaisuus on tietenkin myös sisällön ja juonen kiinnostavuus, jotta lapsi jaksaa keskittyä sovellukseen kauemmin kuin pari sekuntia.
- Hinta. Jokaisen uuden toiminnon ei pitäisi olla erillisen maksun takana. Tämä turhauttaa kaikkia osapuolia: Lapsi turhautuu, kun näkee, ettei pääse johonkin osioon. Vanhempaa harmittaa, että koskaan latasi koko sovellusta.
- Ilme ja äänimaailma. Meille on ollut merkityksellistä myös se, että sovellukset ovat visuaalisesti laadukkaita ja niissä on lempeä äänimaailma. Ihan joka kirkuva ja räiskyvä markkinapallosovellus ei ole sellainen, että jaksat itsekään kuunnella sitä minuutista toiseen.
- Offline-toimivuus. Valtaosa pienten lasten sovelluksista ja peleistä toimii offlinena ilman nettiyhteyttä. Ne ovat harvinaisen käteviä siis myös lennoilla ja ulkomailla, eikä vanhempien tarvitse roamata puhelinlaskuaan rullalle parin hassun appsin takia.
Osa pelivalikoimasta maksaa sen kohtuullisen muutaman euron. Myös ilmaisia tasokkaita sovelluksia löytyy.
Useissa on tarjolla lyhyt ilmainen testiaika, jonka aikana ehtii arvioida, miten appi toimii jälkipolvelle. Ainakin meidän 2-vuotias kertoi näyttävästi muutamassa sekunnissa, mikä kiinnosti ja mikä todellakaan ei. Uhmaiässä on hyviäkin puolia.
Vaikka olemme tutkineet appseja ahkerasti, vasta niiden käyttö on opettanut, mitkä toimivat hyvin oikeasti.
TOP 12 – Viihdyttävimmät sovellukset
Meidän perheen suosikkisovellukset ovat joko suomeksi tai eivät sisällä puhetta tai tekstiä ollenkaan. Useat apit soljuvatkin eteenpäin taidokkaiden visuaalisten oivallusten ja pehmeän musiikin tai äänimaailman avulla.
Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen sovellus on yksi hauskimmista ja kehittävimmistä sovelluksista, mitä olemme käyneet läpi. Eikä ihme, sillä sitä kehitetään jatkuvasti yhdessä lasten kanssa, mitä olen ymmärtänyt.
Monipuolisessa sovelluksessa on paljon katseltavaa ja kuunneltavaa sekä lukuisia interaktiivisia oivalluksia. Mikä parasta, tämä appi tuntuu sopivan kaikkein laajimmalle ikäskaalalle jo vauvaiästä asti.
Mekin latasimme Pikku Kakkosen sovelluksen jo tytön ollessa 8 kuukautta vanha. Vähitellen tytär on itsekseen oppinut ottamaan uusia toimintoja käyttöön.
Pikku Kakkosen pelisovellus päivittyy jatkuvasti ja siihen on tullut meidänkin tytön elämän aikana jo useita uusia elementtejä.
Sovelluksessa seikkailee Pikku Kakkosesta tuttuja hahmoja ja arjesta tuttuja juttuja. Iso papukaijamerkin appi saa kivoista, lapsen huumorilla sävytetyistä vitsikkäistä yksityiskohdista ja joulunaikaan päivittyvästä interaktiivisesta joulukalenterista.
Tämä viihdyke on täysin ilmainen ja toimii suomeksi. Ulkomailla asuvat puolisuomalaiset ystäväperheemme käyttävät viihdyttävää sovellusta myös kaksikielisen lapsensa suomen kielen treenamiseen. Brilliant!
Latasimme Pikku Kakkosen sovelluksen jo tytön ollessa 8 kuukautta vanha
Pikku Kakkosen sovelluksen ydinosa, eli oivaltava interaktiivinen osuus, toimii loistavasti pikkuiselle. Tarjolla on tämän lisäksi erillisiä pelejä, joissa seikkailee niin ikään tuttuja hahmoja tv-ohjelmasta.
Olemme huomanneet, että nämä erilliset pelit ovat 2-vuotiaalle vielä vähän vaikeita. Ne sisältävät ajattelua ja kosketusnäytön hienomotoriikkaa, jota ei ihan näin pieneltä vielä löydy. Uskoisimme kuitenkin, että jo puolen vuoden sisällä osa peleistä otetaan haltuun meilläkin.
Vinkki: Kannattaa kokeilla myös ruotsinkielistä BUU-klubbenia ja Ylen tuottamaa erillistä Nuottiniitty-sovellusta. BUU-klubben ei kaikilta osin vaadi lapselta ruotsin ymmärtämistä. Molemmat ovat ilmaisia.
Mitä pienemmästä taaperosta on kyse, sitä haasteellisempaa on kuitenkin itse sopivien sovellusten metsästäminen.
Animal train
Raiteilla etenevä juna täynnä eläinmatkustajia, luukkuja, laatikoita ja kekseliäitä yllätyksiä on ollut meillä kaikessa yksinkertaisuudessaan iso hitti. Välillä taivas hämärtyy ja sinne nousee kuu. Välillä juna etenee päivänpaisteessa. Tätä on meillä ihmetelty useammilla lennoilla.
Yllätyksiä täynnä olevaan junapeliin ei kyllästytä meillä millään.
Juna etenee raiteilla itsestään koko ajan. Pieni pelaaja voi liikkua vaunusta toiseen, kurkistella luukkujen taakse, painaa erilaisia elementtejä ja hahmoja sekä jäädä katsomaan, mitä jännittävää tapahtuu seuraavaksi.
Puhetta ei tässä sovelluksessa ole vaan ainoastaan taustamusiikki ja ääniefektit, jotka näyttelevät osaa yllätyksen täyteisessä hetkessä.
Eläinjunasta on olemassa kaksi kivaa erilaista versiota erikseen ladattuina appseina: Animal train ja Safari train. Sovelluksissa veturin ja yhden vaunun näkee ilmaiseksi, mutta pientä maksua vastaan saa koko junan näkyviin.
Koko junan buukkaamiselle iso suositus. Mielenkiintoinen junapeli on ollut meillä jo pitkään, eikä siihen tunnuta kyllästyvän ei sitten millään.
Toca band, Loopimal ja Tongo Music
Musiikilliseen kehitykseen, säveltapailuun, rytmiin ja tanssiin keskittyvät sovellukset ovat olleet meillä todella tykättyjä. Lisäksi niitä löytyy helppokäyttöisinä ja graafisesti kauniisti toteutettuna useampia suositeltavaksi.
Loopimalissa lapsi voi säveltää ja saada eläimet tanssimaan rytmikkäästi. Säveltäminen onnistuu värikkäitä palikoita raahaamalla.
Biisit perustuvat looppeihin ja niistä saa tehtyä viihdyttäviä yhdistelmiä. Eläimet tanssivat valittujen sävelten ja rytmien mukaan joko yksin tai ryhmässä. Riemastuttavien kombojen löytämistä siivittää kaunis visuaalinen toteutus.
Toca Bandissa lapsi voi koota oma bändin tai orkesterin hauskoista hahmoista, ja mielikuvituksen mukaan vaikka tehdä oman sävellyksen kunkin soittajan tai laulajan ominaisuuksien mukaan. Mukana on muun muassa oopperamummo, harppumainen vispilä ja hampaita kolisutteleva vihreä örkki. Meillä on tykätty myös kissasta, jonka suussa olevia palloja raahaamalla syntyy kummallisen kumeita äänimaailmoja.
Tongo Music on meille uusin tuttavuus. Interaktiivisessa maisemassa kulkeva ukkeli päätyy lapsen valintojen mukaan keskelle klassista, melodista musisointia. Klikkaamalla maiseman elementtejä joutsenista lintuihin kukkiin ja rakennuksiin pääsee nauttimaan kivasta musiikkianimaatiosta.
Erillisessä musiikkiladossa lapsi voi luoda rytmisoitinten avulla myös omaa musiikkia. Meillä rakastetaan rytmisoittimia reaalielämässä ja näköjään myös älylaitteissa, joten ladossa viihdyttiin pitkään.
Sago Minin Music Box, Ocean Swim ja Dress Up
Sago Mini on tehtaillut (kuten Tocacin, mutta niiden uskomme pelillisyytensä vuoksi sopivan ehkä enemmän 3-vuotiaasta eteenpäin) 2-vuotiaalle useampia sovelluksia, joiden vaikeustaso on kehittävä muttei liian haastava. Sagot ja Tocat ovat yleensä maksullisia, mutta niitä myydään tarvittaessa myös kivoina kohtuuhintaisina paketteina.
Maksullisissa sovelluksina on tietenkin hyvä, että tulee ostaneeksi juuri sopivimmat vaihtoehdot oman lapsen iän ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Meidän pikkuseikkailijan makuun parhaiten sopi Sagon tarjoamasta interaktiivisesti etenevä ja nätisti kuvitettu soittorasia Music Box sekä veden alaiseen maailmaan sukeltava Ocean Swim Sago Mini.
Sain ladattua samassa paketissa myös Babies dress upin, joka ei vielä sykähdyttänyt pikkutestaajaa. Pienten eläinvauvojen pukemiseen perustuva peli ei iskenyt, mutta ei meillä juuri pueta nukkejakaan vielä. Arvatenkin sen aika tulee vielä.
Sago Music Boxissa eläin ajaa veneellä, lentää kuumailmapallolla, ui tai etenee muulla tavoin maisemass,a joka kehittyy sen mukaan miten lapsi koskettaa näyttöä ja liikuttaa siinä sormiaan.
Ocean Swimissä sukelletaan nimensä mukaisesti pikkukalan kanssa pinnan alle, joudutaan valaan vatsaan, mureenan pelottelemaksi ja pinnalle kylpyankkojen kera. Hauskoja yksityiskhthia ja kivoja yllätyksiä
Eläinvauvojen pukemiseen perustuva peli ei iskenyt, mutta ei meillä juuri pueta nukkejakaan vielä.
Kikattava Kakkiainen
Kikattava Kakkiainen on appina yhtä ihastuttava kuin sarjanakin. Pelissä on samaa kiehtovan herttaista tarinallisuutta, ja se perustuu sadunomaiseen tarinaan joukosta metsän eläimiä.
Itsessään peli on yksinkertainen ja hellyyttävä: saada kutittelemalla eli ruutua rapsutellen kukin eläin hyvälle tuulelle, kikattelemaan, nauramaan, hihkumaan, röhöttelemään ja kirkumaan onnesta. Kikattava Kakkiainen ystävineen kutittelee omalla käytöksellään myös pikkupelaajaa. Tätä peliä tytär seikkailee läpi suu virneessä hymistellen.
Pango Kumo
Pango Kumo on idealtaan hyvin perinteinen sääolojen ja vuodenaikojen opetuspeli. Toteutus sen sijaan on animoitu ihanan oivaltavaksi kokonaisuudeksi.
Pango Kumossa seikkailee pieni hellyyttävä pilvi, joka kulkee meren, maan ja vuorten yllä. Välillä käydään hakemassa lisää hönkää ja kokoa pilvelle veden päältä, toisinaan kastellaan kukkia maan päällä.
Ajatus on yksinkertainen, mutta opettavaista materiaalia ja kauniita yksinkertaista animaatiota löytyy kylliksi 2-vuotiaalle.
Mobo Kids Puzzle & Hide and Seek
Mobo Kids Tarjoaa taaperoille myöskin ison kasan kivoja hyvänmielen pelejä. Osasta varmaan kiinnostutaan vasta myöhemmin. Mobot ovat nättejä edullisia simppeleitä sovelluksia, joissa yhdistyy löytämisen riemu ja lapsen maailma.
Puzzle toimii kuten interaktiivinen nuppipalapeli. Seikkailu alkaa jäämereltä ja kulkee erilaisten saduista tunnettujen maisemien läpi.
Hide and Seekissä eläinporukka pelaa piilosta isossa talossa. Sovelluksessa on hauskoja sattumuksia ja muita eläimiä etsiessä tulee miltei vahingossa löydettyä paljon muuta kivaa tekemistä matkalla talossa lojuvien tavaroiden myötä.
Pidämme tietenkin mukana lapselle paljon muitakin viihdykkeitä matkassa. Esimerkiksi lentokoneessa ja muissa kulkuvälineissä meillä on aina jonkin sortin puuhapussi mukana Ipadin lisäksi.
Löydät muita matkoillamme kulkevia viihdykkeitä myös postauksesta Mitä mukaan lapsen kanssa? Alle 2-vuotiaan tärkeimmät viihdykkeet.
Tsekkaa myös nämä
BimiBoon värityskirja ja pelit – Viihdyttäviä eläinhahmoja nämäkin ja monipuoliset sovellukset ovat täynnä tekemistä. Koska sovellus sisälsi paljon maksullisia osioita, eikä heti sytyttänyt tytärtämme, jätin tämän lisäosat lataamatta. Ehkä näidenkin aika tulee kuitenkin vielä, kun muut on kulutettu ruvelle.
Kapun Metsä – Nätti sovellus, jossa kivoja yksityiskohtia, jotka kuitenkin meidän taaperolle olivat epätasaisen kiinnostavia. Toisista innostuttiin, toiset koettiin liian työläinä.
Ocean II – Mukavia peruspelejä sovitteluun perustuvista nuppipalapeleistä väritystehtäviin.
Sago World – Sago Minin megasovellus, jota saa kuukausihinnalla. Tässä on koko valtava setti laadukkaita Sago-pelejä, jos et jaksa selailla enempää ja haluat lapsellesi yhdellä latauksella ison setin kivoja sovelluksia.
Animal Theatre – Aika pieni osa sisällöstä on ilmaista, mutta elävästi toteutetun ja nätin eläinteatterin avulla voi kivasti harjoitella eläinten nimiä ja kuulla niin leijonan karjuvan kuin jääkarhun murisevan.
Mobo Kids Puzzle – Kivoja palapelejä, joissa kuitenkin tahti ja kulku oli meidän testiryhmälle liian hidas.
Onni & Ilona – Kotimainen peli, joka sopii jopa ihan pienille vauvoillekin. Sisältää erilaisia eläimiä, jotka liikehtivät ja ääntelevät niitä koskettaessa. Meidän taaperomme taisi olla tähän peliin jo liian vanha.
Tiny Fireman – Pieni palomies käy sammuttamassa paloja. Sen verran pitkälle kun testasimme, niin ehkä vähän yksinkertainen toteutus, vaikka muutoin ihan kiva hetken viihde.
Little Dinos – Dinosaurusintoilijalle hyvää settiä, mutta meillä ei joka laji ollut kovin suuri ahaa-elämys.
Peppa Paintbox – Pipsa on meillä kova juttu, joten tämä ilmainen piirrossovellus piti testata. Toimii hyvin.
Bamse – Bamsen piirrossovellus on kiva ja Bamse itsessään maailman hellyyttävin vahvin nalle, mutta tässä apissa ihan(!) kaikki on erillisten hintojen alla, joka turhauttaa pienen leikkijä ja vanhemman.
Millaisia sovelluksia teillä on ladattuna lapselle? Jaa kokemuksia parhaista sovelluksista kommentteihin.
7 Comments
Tähän postaukseen tulee varmasti palattua vielä neidin tästä hieman kasvaessa uudelleen 🙂
Vau! Mie luulin että kaikki on samanlaisia ja ollaan jo löydetty omat suosikkimme, (perus palapelejä ja Duplo pari erilaista) mutta nyt taidan ladata ton pikkukakkosen uudestaan ja täytyy perehtyä noihin muihinkin ihan ajan kanssa!
Kiitos näistä vinkeistä, pitää latailla näitä tablettiin kun seuraava pitkä matka koittaa.
Kiitos vinkeistä, sanoo mummi, jonka omat lapset matkustivat auton takapenkillä paperisten Aku Ankkojen. korvalappustereoiden ja CD-soittimien kanssa, ja jolla noita taaperoikäisiä riittää koko ajan. 🙂
Näistä tuttu oli ainoastaan Pikku Kakkonen.
Meillä myös Pikku Kakkonen, Nuottinitty ja Kikattava Kakkiainen olleet hittejä. Jos ei halua itse testata kaikkia pelejä ja sovelluksia läpi, kannattaa kurkata https://viihdevintiot.com/ sivusto, siellä on lisää hyviä (ja aikuisen etukäteen testaamia) pelejä eri ikäisille 🙂
Taisinkin tätä jo kommentoida FB-ryhmässä, mutta tässä tuli tosiaan todella hyviä vinkkejä. En ole vielä ehtinyt testaamaan, piti raportoidakin sitten kun ehdin, mutta tuo Pikku Kakkonen olisi ehdottoman tervetullut täällä meillä. Jotain suomenkielistä olisi hyvä saada, etenkin kun koko ajan puhe kehittyy ja suomi jos ei nyt jää varjoon niin ainakin hankaloituu vähän.