CHIANG MAI, THAIMAA. Hämärä on vasta laskeutunut, kun juuri pimentyneelle taivaalle alkaa nousta uusia valoja. Ne leijuvat eteenpäin hiljakseltaan pitkänä vanana. Ensin heiluen ylöspäin, kunnes tempautuvat korkeuksiin tuulen yhteiseen lumoon.
Vain puolen tunnin päästä koko taivas on täyttynyt tuhansista lyhdyistä. Vietetään Yee Pengiä, täyden kuun juhlaa. Paikalliset ja matkaajat sytyttävät lyhtyjä temppeleiden pihoilla ja aukioilla. Välillä meno yltyy rauhattomaksikin, sillä väkeä on paljon ja tämäniltainen oikukas iltatuuli tempoaa lyhdyn helposti sivuttain nousuvaiheessa muuttaen kevyen riisipaperisen valontuojan yhtäkkiä vaarallisesti ihmisjoukkoa päin kimpoavaksi roihuksi.
Lyhtyjen lähettäminen symbolisoi vapatumista edellisen vuoden epäonnesta ja sairauksista. Buddhalaiset saattavat lyhtyjen mukana taivaalle myös todeksi toivomiaan unelmia.
Oikukas tuuli voi muuttaa lyhdyn helposti ihmisjoukkoa päin kimpoavaksi roihuksi
Vanhan kaupungin kaduilla, pääportilla ja Tha Phae Roadilla on täysi hönkä päällä: paikalliset pitävät sukupiknikkiä kadulla. Ovat roudanneet tien varteen puutarhatuolit, kylmälaukut ja katokset kuin Ullanlinnan komeimmilla vappukutsuilla. Pariskunnat käyvät lähettämässä oman lyhtynsä ja asettuvat ihailemaan valojen soljua katukuppilan muovituoleille. Oranssikaapuiset munkit kantavat kainaloissaan jättiläismäisiä, vielä sytyttämättömiä lyhtyjään. Matkaajat pujottelevat paikallisten välissä, ostavat omat valkoiset lyhtynsä ja kokeilevat ohueen paperiin, tuleen ja tuuleen sidotun perinteen voimaa.
Ruokakojuista vapautuu ilmaan huumaavia tuoksuja. Temppelillä on hiljennytty rukoukseen, kadun päässä sen sijaan jännästi vibraatolla etenevään thai-iskelmäiseen karaoke-esitykseen. Pienellä lavalla esiintyy perinneasuihin sonnustautuneita tanssijoita.
Vaikka kadut ovat tupaten täynnä ihmisiä, musiikki pauhaa ja tungos yltyy välillä sietämättömäksi tuupiskeluksi, taivaalla lilluu harras lyhtyjen leikki. Pyhä valo ja pyhä tuuli yhtyvät taivaalla satojen tuhansien toiveiden mereksi.
Lyhtyjen lähettäminen symbolisoi vapatumista edellisen vuoden epäonnesta ja sairauksista.
Yee Peng -lyhtyjuhlaa (tunnetaan myös nimellä Yi Peng) vietetään Thaimaan pohjoisosissa sijaitsevassa Chiang Maissa thaimaalaisen kuukalenterin 12:nnen täyden kuun aikaan. Yleensä juhla sijoittuu marraskuun puoleen väliin. Yee Peng on osa koko maassa vuosittain vietettävää valon juhlaa Loy Krathongia, jossa ihmiset lähettävät kelluvia kynttilälauttoja puolestaan jokiin ja kanaviin.
(Lähde: www.chiangmai.bangkok.com)
9 Comments
Noi lyhdyt ovat kauniita katsella taivaalla. Me katselimme niitä uuden vuoden juhlissa Thaimaassa. Ajattelimme, että tuodaan kotiinkin mutta niitä ei ilmeisesti tullista saa eteenpäin 🙂
Ai ei? Yllättävää, sillä nehän ovat tuliosaa lukuunottamatta pelkkää riisipaperia ja bambu/rautalankakehystä. Kauniita ovat toki:)
Se on ilmeisesti juuri siitä tuliosasta kiinni!
Juuri loppuviikosta Istanbulissa nähtiin yksi tuollainen taivaalla lipuva lyhty. En tiedä, miksi se yksinäinen lyhty siellä meni, mutta kaunis oli jo sekin. Tuollainen lyhtyloisto olisi varmasti upean näköinen!
Upea oli ja erittäin suositeltava tapahtuma mikäli liikkuu oikeaan aikaan näillä main 🙂
Varmasti ollut upea näky ja mikäs siellä rannalla istuksiessa! Kuulostaa kivalta tapahtumalta ja varmasti paljon rauhallisempi kuin suomalainen Wappu!
Ainakin humalaisia oli vähemmän, vaikka muuten oli rajuhko meininki. Rannalla ei kylläkään istuskeltu, sillä Chiang Mai sijaitsee Thaimaan pohjoisosissa ja ainoa ranta juuri tuossa lokaatiossa olisi ollut laiha ruohosuikale vanhaa kaupunkia kiertävän minikanaalin vierellä;)
Tavallaan kiva perinne, mutta olikohan juuri äskettäin joku uutinen, jossa jonkun tuhoisammankin tulipalon uskottiin saaneen alkunsa tällaisesta lyhdystä?
No ei ihme jos tulipaloja syttyy. Taitaa ollakin niin, että monessa paikassa lyhdyt on kielletty.